Franţa: războiul dintre palate, câştigat de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarkozy a fost nevoit să-l redesemneze pe Fillon premier, deşi l-ar fi dorit în fruntea guvernului pe vicepremierul Borloo. După remanierea anunţată, ar putea pleca din Guvern şi criticii României: ministrul Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. 

Cabinetul lui François Fillon şi-a dat demisia sâmbătă seara, în vederea unei remanieri anunţate. Duminică dimineaţa, acelaşi François Fillon era din nou desemnat premier de preşedintele Nicolas Sarkozy şi însărcinat să formeze un nou guvern. Ceea ce înseamnă, comentează presa franceză la unison, că Fillon, în ciuda poziţiilor adesea divergente faţă de cele ale liderului de la Elysée, a ştiut să-i devină acestuia indispensabil.

Citiţi şi:

Fillon-Sarkozy, tensiuni secrete

Premierul francez Francois Fillon a demisionat. Sarkozy l-a repus în funcţie

Cultivându-şi tocmai diferenţele de opinii faţă de şeful statului, Fillon a devenit de departe mai popular decât acesta şi a ştiut să „încaseze" cu demnitate înţepăturile lui Sarkozy, comentează „Le Point".Redesemnarea lui Fillon pune capăt unei bătălii pentru postul de şef al guvernului, dată de mai multe săptămâni între premier şi vicepremierul Jean-Louis Borloo, (totodată ministru al Ecologiei şi un apropiat al lui Nicolas Sarkozy). În prezent, François Fillon se bucură de aprecierea a 55% dintre francezi, în timp ce Sarkozy - de doar 36%. Liderul de la Elysée încă mai speră însă să recupereze procente de popularitate până la prezidenţialele din 2012.

„Se joacă cu nervii noştri"

Procedura de remaniere a fost însă una neobişnuită. Vestea demisiei a fost dată nu de premier, ci printr-un comunicat al Palatului Elysée. În mod normal, atunci când şeful statului francez doreşte o remaniere, păstrând totodată premierul, îi acceptă imediat demisia şi tot imediat îl renumeşte în funcţie. În acest caz, Sarkozy a păstrat suspansul mai multe ore, după ce tot el anunţase demisia, pentru a demonstra că deţine toate atuurile. "Se joacă cu nervii noştri", a comentat un membru al UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară - partidul de guvernământ).

Cine vine şi cine pleacă

Noul guvern va cuprinde doar 17 miniştri cu portofoliu, faţă de 20, câţi erau până acum. Componenţa cabinetului Fillon III ar trebui să fie cunoscută până în această dimineaţă. Presa franceză a avansat deja numele celor ce urmează să vină şi a celor care urmează să se retragă ori să fie forţaţi să o facă, prin această remaniere. Rând pe rând, premierul Fillon a chemat "candidaţii" la sediul din Matignon. "Balul" a fost deschis de Luc Chatel, purtător de cuvânt al guvernului şi fost ministru al Educaţiei, ce va primi din nou acest portofoliu, scrie "Le Figaro". Secretarul general al UMP, Xavier Bertrand, ar putea obţine ministerul Afacerilor Sociale.

La Interne va rămâne Brice Hortefeux, de asemenea un apropiat al lui Nicolas Sarkozy. Jean-François Copé , care a refuzat postul de la Interne, va prelua preşedinţia UMP. Cele mai complicate scenarii s-au făcut în jurul lui Jean Louis Borloo - ministru al Ecologiei. Acestuia i s-au propus Externele sau Justiţia, cu atribuţii extinse. A refuzat, preferând să iasă din guvern.

Fillon va renunţa şi la "serviciile" ministrului de Externe Bernard Kouchner - extrem de criticat de opoziţie şi cu activitatea mult restrânsă de facto prin prezenţa, în ministerul său, a lui Jean David-Levitte, consilierul lui Nicolas Sarkozy. În schimb, acest post ar putea fi obţinut de longevivul politician  Alain Jupé (fost premier), care ar urma să preia Apărarea, potrivit unor surse guvernamentale. Va pleca şi Christian Estrosi , actualul ministru al Industriei şi, posibil, ministrul Justiţiei, Michèle Alliot-Marie.

Pleacă criticii României?

Doi membri ai Cabinetului Fillon, critici ai României,  ar putea fi şi ei remaniaţi. Eric Besson, ministru al Imigraţiei, s-a săturat să fie perceput drept "ministrul repatrierilor" şi speră să obţină un portofoliu economic, scrie "Ouest France". Ar putea fi de asemenea "rotit" şi Pierre Lellouche, secretar de stat pentru Afaceri Europene, cel care a anunţat România că nu va adera la termen la spaţiul Schengen. Va pleca din guvern şi extrem de populara Rama Yade - secretar de stat pentru Sporturi - după ce a avut mai multe luări de poziţie împotriva partidului.

Atribuţii crescute ale premierului?

Abia reînvestit, François Fillon a schiţat deja programul viitorului său cabinet : "o nouă etapă care va permite ţării noastre să-şi consolideze creşterea economică, să creeze locuri de muncă, să promoveze solidaritatea şi să asigure siguranţa tuturor francezilor".  Ceea ce ar însemna, potrivit "Le Monde", revenirea la normele celei de-a V-a Republici, potrivit cărora premierul guvernează ţara, iar preşedintele se concentrează pe rolul de arbitru şi pe politica externă - o regulă dată peste cap de "hiperpreşedintele" Nicolas Sarkozy. 

Controversatul Alain Juppé revine

Colaborator apropiat al lui Jacques Chirac, Alain Juppé (61 de ani) a fost premier între anii 1995 şi 1997 şi era văzut ca un succesor al fostului preşedinte. A fost însă condamnat în 2004 pentru angajări fictive la Primăria Parisului, în perioada în care primar era Chirac, iar Juppé era adjunctul său. În primul mandat al premierului François Fillon, Alain Juppé a revenit în Guvern, dar nu a rezistat decât o lună. A fost înlocuit în cadrul remanierii care a urmat scorului slab obţinut de UMP la legislativele din iunie 2007, la Bordeaux, unde Juppé era primar. Recent a declarat că ar candida la prezidenţialele din 2012 dacă Sarkozy nu se prezintă pentru un al doilea mandat.

Un om politic longeviv

François Fillon (56 de ani) a fost, rând pe rând, ministru al Educaţiei, al Tehnologiei Informaţiei, al Telecomunicaţiilor, al Afacerilor Sociale şi din nou al Educaţiei. În 2007, odată cu alegerea lui Nicolas Sarkozy ca şef al statului, devine premier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite