Fillon-Sarkozy, tensiuni secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francois Fillon ştie să încaseze şi-şi vede cota de popularitate depăşind-o pe cea a lui Nicolas Sarkozy.

Reales şi confirmat în fruntea guvernului, Francois Fillon s-a impus în faţa lui Nicolas Sarkozy. La dreapta spectrului politic, premierul s-a dovedit a fi de neocolit, îndepărtându-l fără drept de apel pe rivalul său Jean-Louis Borloo, un timp dat drept favorit pentru a-i succede în funcţie. Totuşi, de la instalarea sa în fruntea Executivului francez, în mai 2007, relaţiile cu Sarkozy s-au dovedit a fi destul de tensionate. Calificat de preşedinte drept un simplu „colaborator" al Palatului Elysee şi luat peste picior de presă pentru transparenţa sa, Francois Fillon, printr-o mişcare abilă, l-a lăsat pe Nicolas Sarkozy să se expună sub lumina reflectoarelor. Şi a ştiut să încaseze cu discreţie ironiile şi reproşurile acestuia. La sfârşitul lui august, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de miniştri, în timp ce Guvernul se pregătea să intre în bătălia pentru reforma pensiilor, Sarkozy îi lansează un „atac", afirmând că este pentru prima dată când se face o reformă a pensiilor în adevăratul sens al cuvântului. „În 2003, ne-am mulţumit doar să ne atingem de sectorul public", a afirmat atunci şeful statului, în direcţia lui Fillon, ironizând „reformuţa" de atunci, al cărei autor fusese chiar

Francois Fillon ştie să încaseze şi-şi vede cota de popularitate depăşind-o pe cea a lui Nicolas Sarkozy. Acest pasionat de alpinism şi de curse de automobile ajunge să-şi imprime propria marcă şi diferenţele faţă de preşedinte. A doua zi după al doilea tur al alegerilor regionale, şeful Guvernului nu a ezitat să recunoască public amploarea înfrângerii „taberei" sale faţă de cea a lui Sarkozy. Şi, în timp ce la Palatul Elysee este interzis să se folosească terrmenul de „rigoare", Fillon nu se sfieşte să-l pronunţe cât de des posibil. „Da, ducem o politică de rigoare în ceea ce priveşte cheltuielile, şi nu-mi este teamă să folosesc acest cuvânt", afirmă el fără nicio reţinere.

În modul cel mai evident, Fillon s-a demarcat faţă de şeful statului la sfârşitul verii. La 31 august, el s-a delimitat, la un post de radio, de un discurs ţinut de Nicolas Sarkozy în iulie. „Fiecare are sensibilitatea sa şi maniera sa de  a face lucrurile", a afirmat primul-ministru. O lună mai târziu, Fillon precizează din nou: „Cu Nicolas Sarkozy am făcut o alianţă. Am ales să-l ajut să fie preşedinte al Republicii şi mă felicit pentru asta în fiecare zi. Dar Sarkozy nu este mentorul meu", spunea atunci Fillon pentru France 2.

La 3 noiembrie, el şi-a afişat dorinţa de a rămâne pe post. Şi, imediat după ce a fost reconfirmat ca prim-ministru, şi-a reafirmat „adeziunea" faţă de modul în care înţelege Sarkozy să conducă Franţa. Iubire şi respingere, graniţa rămâne şi acum deschisă. 

„Le Point“ (FRANŢA) 14 noiembrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite