Unde se ascund criminalii de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în Statele Unite sunt peste 1.000 de criminali de război, estimează autorităţile americane.

La fel ca oamenii torturaţi, călăii lor fug din ţările în care a avut loc conflictul. Deghizaţi, ei ajung în America de Nord şi Europa. Autorităţile britanice, de exemplu, au vizat în ultimii patru ani peste 500 de suspecţi, scrie Foreign Policy.

Mai citeşte şi:

Curtea Penală Internaţională: genocidul din Darfur, plănuit de preşedintele Sudanului

Cum au dat torturaţii peste torţionarii lor:

   • Refugiata etiopiană Edgegayehu Tayem, care lucrează ca ospătar la un hotel din Atlanta, Georgia, l-a văzut într-o zi, la lift, pe fostul om care a supervizat bătaia ei cu un cablu de plastic.

   • Eugenio de Sosa Chabau, torturat de 14 ori în Cuba de către un bărbat numit "El Enfermero" (Infirmierul, n.r), a reuşit să scape şi a fugit în Florida. La 21 de ani după torturi, mergând să îşi viziteze mătuşa la un spital din Miami, l-a văzut pe „El Enfermero" acolo - acum purta uniforma albă a unui asistent medical adevărat

   • După ce a fost acuzat de masacru în 1994, un general Haitian, Jean-Claude Duperval, a fost găsit în DisneyWorld, unde se ocupa cu bărcuţele destinate turiştilor

   • În Marea Britanie, Italia, Franţa, foşti criminali de război din Rwanda au fost găsiţi lucrând ca doctori, preoţi, sau chiar în structurile guvernamentale. Acum trei ani, un interogator al unui centru de tortură din Argentina a fost găsit în Virginia. Avea un anticariat.

De ce s-a ajuns aici:

Multe state au închis ochii când a venit vorba de condamnarea criminalilor de război, răspunsul lor a fost unul anemic. Curţile de judecată din Europa, care i-au găsit pe foştii torţionar, nu i-au repatriat pentru că se tem că aceştia nu vor beneficia de un proces corect. Fostul premier somalez Mohamed Ali Samantar stă în Virginia, dar nu poate fi trimis înapoi pentru că în Somalia nu există un sistem judiciar funcţionabil.

Citeşte aici articolul complet.

Mai citiţi aici despre genocidul din Darfur, aici despre războiul civil din Algeria şi despre masacrul etnic din Srebrenica aici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite