Flandra vrea să împiedice o invazie a ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă politică privind migraţia a fost interpretată ca o invitaţie adresată românilor şi bulgarilor de a munci în Belgia. Guvernul flamand a corectat greşeala şi a precizat că prin noul program îşi propune „să facă faţă consecinţelor dramatice ale imigraţiei masive“ în regiune. 

Ministrul flamand al Integrării, Geert Bourgeois, a rămas „şocat" după ce a citit în ediţia online a cotidianului bulgar „Standart" că el i-ar fi invitat pe romii din Bulgaria şi România să muncească în Belgia. Sub titlul „Romii noştri sunt bineveniţi în Belgia", publicaţia citată nota luni că romii vor avea acces în acele sectoare economice în care Belgia aplica până acum restricţii pentru cetăţenii ultimelor două ţări care au devenit membre ale Uniunii Europene. Cotidianul bulgar l-a citat chiar pe Gert Bourgeois, arătând că acesta ar fi favorabil sosirii romilor în Belgia.

Citiţi şi: „Decât ţigani,  mai bine să ne zică indieni“

„Flandra este descrisă ca un tărâm unde curge lapte şi miere, iar modul de prezentare a programului este total inexact", a replicat furios Bourgeois. „Mesajul nostru nu a fost«veniţi aici», ci dimpotrivă", a spus ministrul Integrării, speriat că Flandra s-ar putea confrunta cu un nou influx de romi. Pentru a corecta „interpretările eronate" ale măsurilor propuse la sfârşitul săptămânii trecute, Guvernul flamand a transmis un comunicat presei bulgare şi române. 

Muncitori foarte bine pregătiţi

„Piaţa muncii din Belgia este complexă şi are nevoie de oameni foarte bine pregătiţi şi integraţi în societate, care vorbesc limba noastră (olandeză, în Flandra - n.r.). Capitolul referitor la muncă din noul plan flamand privind imigraţia se referă la persoane care sunt rezidente de mult timp aici şi care au nevoie de ajutor pentru a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice şi profesionale în vederea obţinerii unui loc de muncă", se arată în comunicatul remis cotidianului „Adevărul" de Ambasada Belgiei la Bucureşti. Deşi comunicatul ambasadei precizează că programul are ca ţintă toţi imigranţii din Europa Centrală şi de Est, şi nu se referă strict la romi, Bourgeois a declarat că romii reprezintă o problemă „complicată", deoarece, fiind cetăţeni UE, ei nu pot fi obligaţi să urmeze un curs de integrare sau să muncească. De asemenea, spre deosebire de cetăţenii belgieni, romilor nu li se pot suspenda ajutoarele primite de la stat, dacă nu urmează cursuri de calificare profesională. Dar Bourgeois speră ca această regulă să fie extinsă şi la imigranţii din România şi Bulgaria, notează site-ul mediargus.be.

Evreii din Olanda, invitaţi să plece

Dacă belgienii au probleme cu rromii, vecinii olandezi sunt preocupaţi de soarta evreilor şi a marocanilor. Frits Bolkenstein, fost comisar european şi membru al Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie - al premierului Mark Rutte -, a provocat polemici aprinse după ce a declarat că „evreii conştienţi" ar trebui să emigreze din Olanda în Israel sau SUA, deoarece riscă să fie victime ale antisemitismului, un fenomen în creştere printre tinerii marocani.
„Bolkenstein se înşală amarnic: nu evreii, ci marocanii antisemiţi trebuie să părăsească ţara", a replicat liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, un cunoscut islamofob. Potrivit unui raport al poliţiei olandeze, actele de discriminare la adresa celor circa 40.000 de evrei au crescut cu 48% în 2009, faţă de 2008. La începutul anilor '90, Bolkenstein a lansat o dezbatere privind integrarea şi multiculturalismul, subliniind eşecul celor două politici în Olanda.

"Flandra este prezentată ca un tărâm unde curge lapte şi miere, iar modul de prezentare a programului este total inexact. Mesajul nostru nu a fost «veniţi aici»."
Geert Bourgeois ministrul flamand al Integrării

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite