VIDEO Mubarak a demisionat / Egiptenii sărbătoresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la putere. Armata a preluat controlul ţării. Anunţul a fost făcut aseară de vicepreşedintele Omar Suleiman, într-un discurs televizat. Demisia liderului egiptean a avut loc în cea de-a optsprezecea zi de proteste.

Urmăriţi imagini LIVE aici.

UPDATE 13.50 Mubarak şi-ar fi negociat plecarea

UPDATE 9.45 Câteva sute de egipteni exaltaţi continuau să se afle sâmbătă dimineaţa în Piaţa Tahrir, după ce mulţimea a sărbătorit euforic, toată noaptea, pe străzile capitalei, în marile oraşe sau la diversele ambasade egiptene din lume, plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Toată noaptea milioane de manifestanţi au cântat, au dansat, au scandat lozinici prin care îşi manifestau bucuria victoriei şi a regăsirii libertăţii. Au fluturat drapele, mândri că sunt egipteni, în claxoanele asurzitoare ale maşinilor şi în bubuitul artificiilor. Au plâns şi s-au rugat împreună. Dimineaţa i-a găsit pe mulţi răguşiţi, dar fericiţi.

UPDATE 23.40 Demisia preşedintelui Hosni Mubarak a provocat bucurie în rândul egiptenilor din lumea întreagă. La Cairo, în piaţa Tahrir, renunţarea sa la putere a fost sărbătorită cu focuri de artificii, iar egiptenii din alte ţări au arborat steaguri ale Egiptului şi şi-au arătat entuziasmul pe străzi.

La Ambasada Egiptului la Bucureşti, mai multe persoane au sărbătorit demisia lui Mubarak, spunând că această zi ar trebui declarată sărbătoare naţională în Egipt, pentru că reprezintă "ziua libertăţii".

Vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România a spus că, vineri, poporul egiptean şi-a spus cuvântul şi că a putut vedea cu ochii lui faptul că toată lumea este unită şi că "nu contează dacă eşti creştin sau musulman", cel mai important lucru fiind libertatea.

"Momentul ăsta a apărut din pământul egiptean, din poporul egiptean. Libertate pentru Egipt! Libertatea pentru lumea arabă! Libertatea pentru toată lumea!", a spus vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, potrivit Mediafax.

UPDATE 23.30 Armata egipteană îi mulţumeşte lui Mubarak pentru tot ceea ce a făcut ca preşedinte

UPDATE 23.00 Guvernul va fi demis, parlamentul dizolvat. Consiliul militar suprem a preluat puterea.

UPDATE 22.30 Obama către egipteni: Suntem gata să dăm orice ajutor pentru o tranziţie credibilă spre democraţie

UPDATE 22.00 Un oficial al Ministerului de Externe de la Berna a declarat că Elveţia a blocat posibilele active ale fostului preşedinte egiptean.

UPDATE 21.10 Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat un apel către autorităţile egiptene, cărora le-a cerut să formuleze reforme care să facă din Egipt o societate liberă şi pluralistă. "Franţa aduce un omagiu acestei decizii curajoase şi necesare. Franţa încurajează egiptenii să continue marşul spre libertate", a declarat liderul francez.

UPDATE 20.30  Promisiunile Armatei:

- încheierii stării de urgenţă;

- persoanele oneste care au refuzat corupţia şi au cerut reforme nu vor fi arestate;

- organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi transparente;

- apărarea intereselor cetăţenilor şi vegherea securităţii naţiunii.

Consiliul a insistat asupra necesităţii de revenire la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală. De asemenea, Consiliul Suprem al forţelor militare a salutat sacrificiul preşedintelui Hosni Mubarak în timp de pace şi război şi atitudinea sa patriotică, în care au prevalat interesele superioare ale naţiunii.

UPDATE 19.50 Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut Egiptului să respecte acordul de pace cu Israelul şi securitatea acestei ţări. Prima reacţie a americanilor a venit din partea vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, care iniţial l-a apărat pe Mubarak, spunând că nu este un dictator şi că nu ar trebui să se retragă. Acum el a descris demisia acestuia ca fiind "o zi istorică" pentru Egipt, avertizând însă cu privire la zile delicate şi consecinţele grele care vor veni.

Există informaţii neconfirmate conform cărora armata l-ar fi convins pe Mubarak să-şi prezinte demisia, în urma discursului de joi seară.

UPDATE 19. 25 Consiliul Militar Suprem va demite Guvernul, va suspenda ambele camere ale Parlamentului şi va conduce împreună cu şeful Curţii Constituţionale Supreme , informează postul de televiziune al-Arabiya

„Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul Suprem al Forţelor Armate să administreze afacerile ţării", a declarat vicepreşedintele Suleiman.Vestea a provocat o explozie de bucurie pe străzile din Cairo şi alte mari oraşe ale ţării. Claxoane, steaguri şi urale.

Liderul egiptenilor din Moldova: „Poporul nu va mai accepta o conducere militară după plecarea lui Mubarak“

„Victorie!, Am învins! Egiptul este liber! Poporul a dărâmat regimul!" a scandat mulţimea în delir, adunată în Piaţa Tahrir din capitala egipteană, devenită simbolul manifestaţiilor antiprezidenţiale, care au început pe 25 ianuarie. Unii dintre protestatari au leşinat din cauza emoţiei.

Negocieri cu armata

Parlamentul urmează să fie dizolvat, iar guvernul demis. Postul Al-Arabyia a anunţat că liderii militari vor lua decizii prin intermediul Curţii Constituţionale.

Protestatarii speră însă să aibă şi ei un cuvânt de spus. Abdel Rahman Samir, unul dintre tinerii organizatori ai protestelor, a declarat că demonstranţii vor deschide negocieri cu militarii pe problema reformelor democratice pe care aceştia au promis că le vor pune în aplicare.

„Noi nu avem încă niciun fel de garanţii că cerinţele noastre vor fi îndeplinite, aşa că vom continua protestele până suntem siguri că ceea ce am cerut vom primi", a declarat Samir pentru AP.  Demisia lui Hosni Mubarak a venit la mai puţin de 24 de ore după discursul ţinut la televiziunea de stat, în care raisul a spus că transferă puterea vicepreşedintelui Suleiman, dar că nu renunţă la şefia statului până în septembrie.

Gestul dictatorului a dat dreptate declaraţiilor făcute de deputatul laburist israelian Ben Eliezer, fost ministru şi apropiat al lui Mubarak, care a dezvăluit că preşedintele egiptean i-a mărturisit, într-o discuţie telefonică, joi seară, că-şi caută „o cale de ieşire" onorabilă.

Abandonat de Washington

Preluarea puterii de către Armată pare un vis realizat pentru fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei, lider al opoziţiei, care avertizase că „Egiptul va exploda" şi că „Armata trebuie să salveze ţara acum".

Retragerea din funcţia de preşedinte a lui Mubarak vine după presiuni puternice din partea comunităţii internaţionale, în frunte cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană. Transferul de putere anunţat de rais a provocat confuzie în cancelariile lumii. SUA au calificat renunţarea la anumite puteri drept insuficientă şi au cerut Egiptului să dea un răspuns clar cine conduce ţara în acest moment.

„Poporului egiptean i s-a spus că a avut loc un transfer de autoritate, dar încă nu este clar dacă această tranziţie este imediată, semnificativă sau suficientă", a declarat liderul de la Casa Albă, Barack Obama.

„Prea mulţi egipteni nu sunt convinşi că guvernul este serios în ceea ce priveşte o tranziţie reală către democraţie şi este responsabilitatea guvernului să vorbească în mod clar poporului şi lumii", a adăugat şeful Casei Albe, cerând schimbări politice ireversibile spre democraţie, cum ar fi ridicarea stării de urgenţă impuse în 1981 şi alegeri corecte şi libere.

Conturile, îngheţate



Potrivit presei germane, manifestanţii antiprezidenţiali au depus şi o sesizare la Curtea Internaţională de Justiţie în care-l acuză pe Mubarak de crime împotriva propriului popor. Informaţiile furnizate de mai mulţi activişti pentru drepturile omului estimează că numărul morţilor în urma revoltelor din Egipt se ridică la cel puţin 600, însemnând dublu faţă de cifra oficială. Berna a decis să-i îngheţe preşedintelui demisionar conturile din băncile eleveţiene, averea lui Mubarak fiind estimată la 70 de miliarde de dolari şi proprietăţi în toată lumea.

"Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii."
Omar Suleiman
vicepreşedintele egiptean

"Astăzi este o zi a bucuriei, a schimbărilor istorice. Sunt fericită alături de poporul egiptean."
Angela Merkel
cancelarul Germaniei

Armata promite reforme

image

Protestatarii se bucură alături de soldaţi    Foto: Afp

image


Acum, după demisia lui Mubarak, „cuţitul şi pâinea" sunt în mâinile Consiliului Forţelor Armate. Acesta s-a întrunit, ieri, şi a fost prezidat de ministrul Apărării, Mohamed Hussein Tantawi. Promisiunile Armatei vin în întâmpinarea cerinţelor SUA. ,,Vom pune capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale. Persoanele oneste care au refuzat corupţia şi au cerut reforme nu vor fi arestate", a anunţat Consiliul Forţelor Armate.

Liderii militari au promis şi că vor garanta organizarea unor „alegeri prezidenţiale libere şi transparente", dar ar avertizat că vor acţiona împotriva oricărui afront adus „securităţii naţionale". Nu în ultimul rând conducerea militară a cerut egiptenilor să se întoarcă la muncă.

Israelul, îngrijorat

Prioritatea Washingtonului va fi să se asigure că noua conducere de la Cairo nu va fi un pericol pentru Israel. Mesajul SUA vine după ce un înalt oficial israelian a declarat că este prea devreme să se tragă o concluzie în ceea ce priveşte consecinţele demisiei lui Mubarak, dar speră că schimbările din Egipt se vor derula fără violenţă.

Analiştii de politică externă glumesc pe seama zilei în care s-a retras Mubarak, chiar ziua în care s-au împlinit 32 de ani de la Revoluţia islamică din Iran. Aripa „Fraţilor Musulmani" din Iordania a apreciat că „plecarea preşedintelui egiptean ar trebui să fie o lecţie pentru multe regimuri arabe care guvernează cu aceleaşi metode ".

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a salutat, ieri, demisia preşedintelui Hosni Mubarak, care „a ascultat vocea poporului egiptean" şi a deschis astfel calea unor „reforme mai rapide şi mai profunde". Aşa cum a făcut-o şi liderul SUA, Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel a calificat demisia lui Mubarak drept un gest istoric.

Fuga la Sharm El-Sheikh

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a plecat imediat după discursul de joi seară spre staţiunea Sharm El-Sheikh. Postul de televiziune Al-Arabiya anunţase ieri că liderul egiptean a părăsit ţara împreună cu familia sa, apoi a revenit spunând că Mubarak se află la o bază militară aeriană din apropierea Cairo.

Informaţia despre prezenţa dictatorului în staţiunea tratamentelor balneare şi a conferinţelor pentru Pace a fost confirmată de reprezentanţi ai partidului de guvernământ. Deşi Mubarak a declarat în mai multe rânduri de la începerea protestelor că nici el, nici fiul său nu vor părăsi ţara şi că el îşi doreşte să moară în Egipt, analiştii lansează varianta unui următor pas: plecare în exil a dictatorului.

Presa occidentală a speculat zilele trecute că liderul egiptean, bolnav de cancer, va fi găzduit pentru „o vizită medicală mai lungă" într-o clincă de lux din renumita staţiune germană Baden-Baden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite