Obama către egipteni: Suntem gata să dăm orice ajutor pentru o tranziţie credibilă spre democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, a vorbit la Casa Albă despre situaţia din Egipt, având în vedere demisia preşedintelui Hosni Mubarak.

Declaraţiile lui Barack Obama

- Despre colaborarea SUA - Egipt

"SUA vor continua să fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata să dăm orice ajutor pentru o tranziţie credibilă spre democratie. Egiptenii ne-au dat o lecţie. Au câştigat democraţia în mod paşnic", a declarat Obama.

- Despre democraţia din Egipt

"Vocile lor au fost auzite, iar Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi. Demisionând, preşedintele Mubarak a răspuns foamei poporului egiptean de schimbare. Nu este nicidecum sfârşitul tranziţiei egiptene, este doar începutul. Sunt foarte multe întrebări fără răspuns. Am încredere că poporul egiptean poate găsi aceste răspunsuri. Pentru egipteni a devenit evident că ceea ce îi aşteaptă e o democraţie originală, construită de ei înşişi.

O democraţie în Egipt poate avansa rolul său de lider responsabil nu numai în regiune, dar în lumea întreaga.", a spus preşedintele SUA.

- Despre armată

"Va trebui să asculte de cererile lor, să ridice starea de urgenţă, va trebui să asigure cadrul legislativ necesar astfel încât aceste schimbări să fie ireversibile. Mai presus de orice, această tranziţie trebuie să aducă la aceeaşi masă toate vocile Egiptului. Trebuie păstrat acest curs spre schimbare. Suntem pregătiţi să oferim orice tip de asistenţă care va fi necesară pentru a continua o tranziţie credibilă către democraţie. Sunt convins că spiritul întreprinzător al poporului egiptean va permite crearea de noi oportunităţi, de noi locuri de muncă. Ştiu că un Egipt democratic îşi va exprima puterea nu numai în regiune, ci şi în lume.

Armata a servit poporul cu patriotism. Acum va trebui să asigure o tranziţie credibilă, să adune la masa discuţiilor toate vocile credibile egiptene şi să asigure cadrul legislativ necesar pentru că aceste schimbări să fie ireversibile.", a mai spus Obama.

- Despre unitate

"Am văzut mame şi taţi cu copii în braţe, veniţi în viaţă pentru a arăta libertatea. Acesta este felul în care funcţionează democraţia. Armata nu a tras în oamenii pe care a jurat să-i apere. Am văzut oameni credincioşi care se rugau împreună. Aceste scene ne amintesc că nu diferenţele trebuie să ne definească, ci valorile comune pe care le împărtăşim.

Armata nu a tras în oamenii pe care a jurat să-i apere. Am văzut doctori şi asistenţi medicali care i-au îngrijit pe oameni. Am văzut creştini şi musulmani rugânduse împreună şi strigând că sunt acelaşi popor.", a declarat Obama despre revoltele din ultimele săptămâni.  

- Despre compasiune

"Ziua de astăzi aparţine poporului egiptean, iar poporul american este mişcat de aceste scene din Cairo şi din întregul Egipt."

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite