FOTO/VIDEO Război în Libia. Confruntările violente au continuat toată noaptea şi azi dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele terestre ale colonelului Gaddafi atacă oraşele Ajdabiya, Misrata şi Zawiyah iar oraşul Zintan a fost bombardat de două ori de către forţele aliate. Avioanele franceze angajate în misiunea din Libia "au distrus 10 vehicule blindate în trei zile", a declarat ministrul francez al apărării, Gerard Longuet.

Vezi aici ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore!

UPDATE 10.35 Un purtător de cuvânt al guvernului francez a declarat că forţelor Coaliţiei internaţionale le-ar lua câteva zile sau chiar săptămâni, dar în niciun caz câteva luni, pentru a distruge capacităţile militare ale colonelului Gaddafi.

UPDATE 10.00 În cea de-a cincea noapte de bombardamente, forţele coaliţiei au lansat raiduri aeriene vizând o zonă rezidenţială din apropiere de Tripoli, în urma cărora mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, a spus o sursă militară libiană, citată de agenţia JANA. Aceeaşi sursă susţine că un alt atac aerian asupra aceleaşi locaţii a vizat împiedicarea eforturile de salvare şi căutarea a supravieţuitorilor.

Televiziunea libiană a difuzat imagini cu zeci de persoane aduse la spitalul din districtul Tajoura, existând informaţii conform cărora cel puţin 60 de civili au fost ucişi şi peste 150 au fost răniţi în atacurile coaliţiei internaţionale.

Pe de altă parte, însă, ministrul francez de externe, Alain Juppe, a declarat că atacurile aeriene au fost un real succes, întrucât au atins numai locaţiile militare şi nimic altceva.

UPDATE 08:30 Refugiaţii care încearcă să ajungă în Tunisia sunt atacaţi pe drum de soldaţii lui Gaddafi. Măncarea şi apa nu sunt suficiente din cauza numărului mare de refugiaţi.

UPDATE 06.00 Tiruri ale apărării antiaeriene şi mai multe explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Tripoli, în a şasea zi a ofensivei conduse de coaliţia internaţională, relatează AFP.

Apărarea antiaeriană a intrat în funcţiune la ora 04.30 GMT (06.30, ora României) şi mai multe explozii au fost auzite ulterior, potrivit unui jurnalist AFP, care însă nu a fost în măsură să precizeze originea exploziilor.

UPDATE 4.20 Mai multe explozii au zguduit Tripoli în ultimele ore, pe măsură ce atacurile aeriene ale forţelor internaţionale au continuat pentru a cincea noapte. Au fost raportate atacuri aeriene în Jafar, la sud este de capitala libiană. Aceste atacuri au venit după câteva ore de la declaraţia comadandantului britanic misiunii aviatice din Libia că forţele internaţionale, conduse de SUA, Marea Britanie şi Franţa, controlează în prezent spaţiul aerian din Libia.

UPDATE 3.19 Locuitorii din Tripoli au declarat pentru Reuters: "Chiar acum am auzit o altă explozie. Vedem fumul cum se ridică. Sunt persoane pe acoperişuri. Se pare ca a avut loc într-o zonă militară în apropierea colegiului de inginerie."

UPDATE 2.50 Unul dintre rebelii care le-au oferit ajutor celor doi americani care s-au catapultat dintr-un avion cu probleme, a declarat: "Când am văzut că unul dintre ei este speriat, l-am luat în braţe, l-a pupat şi i-am zis: 'Aţi venit pentru noi. Sunteţi fraţii noştri! Deci nu-ţi fie teamă! Veţi fi în siguranţă."

UPDATE 2.30 Forţele lui Gaddafi bombardează spitalul şi case din oraşul Misrata

Forţele guvernamentale bombardau miercuri seara principalul spital din Misrata, precum şi case din cel de-al treilea oraş al Libiei, situat la 200 de kilometri est de Tripoli, au anunţat un martor şi un purtător de cuvânt al rebelilor.

"Forţele (liderului libian Muammar) Gaddafi bombardează principalul spital din Misrata", a declarat un locuitor din oraş.

"Situaţia este foarte rea şi foarte gravă aici la Misrata. Tancurile bombardează spitalul şi case", a afirmat un purtător de cuvânt al rebelilor din oraş.

UPDATE 1.20 După explozii, forţele lui Gaddafi au dat cadavrele deţinuţilor din Tajura familiilor, susţinând că persoanele au fost ucise de forţele coaliţiei.

UPDATE 00.15 O explozie puternică s-a produs miercuri seara la o bază a Forţelor terestre libiene, la 32 de kilometri est de Tripoli, au declarat martori citaţi de AFP.

După explozie, martorii au văzut flăcări la baza militară, situată în regiunea Tajura, la 32 de kilometri est de capitală.

Televiziunea de stat a prezentat ulterior, pe o bandă de pe ecran, declaraţia unei surse militare, potrivit căreia "bombardamente ale colonialiştilor cruciaţi au lovit ţinte civile şi militare la Tajura."

La scurt timp, agenţia oficială Jana a relatat că regiunea Tajura, unde se situează cele mai importante baze militare ale regimului de la Tripoli, a fost ţinta raidurilor coaliţiei pentru "a doua oară în această noapte".

UPDATE 22.30 Tiruri sporadice ale artileriei antiaeriene au fost auzite în centrul capitalei, urme roşii fiind vizibile pe cer. Cu toate acestea, nu au fost semnalate survolări ale capitalei sau atacuri aeriene.

UPDATE 21.30 Forţele coaliţiei efectuează atacuri aeriene în Libia împotriva forţelor terestre ale colonelului Gaddafi care atacă oraşele Ajdabiya, Misrata şi Zawiyah, cu scopul de a le forţa să se replieze, a recunoscut contraamiralul american Gerard Hueber, citat de AFP.

UPDATE 20.00 Şase nave ale NATO, susţinute de aviaţie, au început să patruleze în largul Libiei pentru a aplica embargoul asupra armelor decis de Naţiunile Unite.

UPDATE 19.48 Oraşul Zintan a fost bombardat de două ori de către forţele aliate. În oraş sunt circa 30.000 - 40.000 de oameni şi nimeni nu poate intra sau ieşi, iar proviziile sunt pe terminate, relatează BBC.

UPDATE 19.30  Kremlinul va menţine relaţiile diplomatice cu Muammar Gaddafi, dar nu-i condamnă pe cei care luptă împotriva sa, a adeclarat consilierul prezidenţial Serghei Prihodko, citat de RIA Novosti.

UPDATE 18.00 Avioanele F-16 daneze au efectuat primele lor misiuni de bombardament, în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Statul Major al Forţelor aeriene din Danemarca

UPDATE 17.30 Guvernul român a deblocat 19,16 milioane de lei pentru participarea fregatei "Ferdinand" în Libia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite