FOTO/VIDEO Război în Libia Oraşul Zintan a rămas fără provizii / Rusia menţine relaţiile diplomatice cu Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia occidentală continuă atacurile cu rachete asupra Libiei, ministrul britanic al Forţelor Armate spunând că nu ştie cât va dura această intervenţie. Între timp, guvernul libian a acuzat Occidentul de uciderea mai multor civili libieni, iar Muammar Gaddafi s-a adresat susţinătorilor săi: "Nu ne vom preda. Îi vom învinge. Suntem pregătiţi de luptă, indiferent că va fi una lungă sau scurtă. Ne distrează rachetele lor. S

UPDATE 22.30 Avioanele franceze angajate în misiunea din Libia "au distrus 10 vehicule blindate în trei zile", a declarat ministrul francez al apărării, Gerard Longuet.

UPDATE 21.30 Forţele coaliţiei efectuează atacuri aeriene în Libia împotriva forţelor terestre ale colonelului Gaddafi care atacă oraşele Ajdabiya, Misrata şi Zawiyah, cu scopul de a le forţa să se replieze, a recunoscut contraamiralul american Gerard Hueber, citat de AFP.

UPDATE 20.30 Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat, la Cairo, că nu există "un calendar" pentru sfârşitul operaţiunilor coaliţiei internaţionale în Libia.

UPDATE 20.00 Şase nave ale NATO, susţinute de aviaţie, au început să patruleze în largul Libiei pentru a aplica embargoul asupra armelor decis de Naţiunile Unite.

UPDATE 19.48 Oraşul Zintan a fost bombardat de două ori de către forţele aliate. În oraş sunt circa 30.000 - 40.000 de oameni şi nimeni nu poate intra sau ieşi, iar proviziile sunt pe terminate, relatează BBC.

UPDATE 19.30  Kremlinul va menţine relaţiile diplomatice cu Muammar Gaddafi, dar nu-i condamnă pe cei care luptă împotriva sa, a adeclarat consilierul prezidenţial Serghei Prihodko, citat de RIA Novosti.

UPDATE 18.30 Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a preconizat că operaţiunea militară din Libia va fi "de scurtă durată". "Nu îmi imaginez ca această coeziune a autorităţilor de la Tripoli să rămână mult timp integrală, în jurul lui (Muammar) Gaddafi şi a clanului său apropiat", a declarat el într-o conferinţă de presă.

UPDATE 18.00 Avioanele F-16 daneze au efectuat primele lor misiuni de bombardament, în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Statul Major al Forţelor aeriene din Danemarca

UPDATE 17.30 Guvernul român a deblocat 19,16 milioane de lei pentru participarea fregatei "Ferdinand" în Libia. Vezi aici detalii.

image

UPDATE 17.00 Comandantul britanic Greg Bagwell a spus că forţa aeriană a lui Muammar Gaddafi "nu mai există ca forţă de luptă". Aeronavele coaliţiei au zburat de circa 300 de ori deasupra Libiei în ultimele zile şi a lansat mai mult de 162 de rachete Tomahawk, potrivit BBC. "Ne uităm la oamenii inocenţi din Libia şi ne asigurăm că îi protejăm de atac", a  mai spus el.

UPDATE 16.40 Americanii afirmă că în ultimele 24 de ore avioanele coaliţiei internaţionale angajate în Libia au efectuat 97 de misiuni în ultimele 24 de ore, lovind tancuri şi baterii antiaeriene.

UPDATE 15.00 Turcia a pus un submarin şi cinci vase la dispoziţia NATO, iar Bulgaria pregăteşte o fregată pentru implementarea embargoului ONU impus livrării de armament pentru Libia.

UPDATE 14.25 Avioanele coaliţiei au atacat o bază aeriană din sudul oraşului Misrata, unde se află militarii loiali liderului Gaddafi, a declarat un libian pentru Reuters

image

UPDATE 14.10 Un localnic din Misrata a declarat, pentru Reuters, că lunetiştii lui Gaddafi trag într-un spital şi că cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa, în timp ce un medic a spus că 17 persoane, printre care cinci copii, au fost ucise.

Un alt rezident din oraşul Zintan a declarat: "Trupele lui Gaddafi au început bombardamentul în zona de nord cu o jumătate de oră în urmă. Oraşul este complet înconjurat, iar întăririle continuă să vină. Facem apel la intervenţia forţelor aliate pentru protejarea civililor".

UPDATE 13.40 Consiliul naţional al rebelilor din Libia a numit un premier interimar, care va alege miniştri.

UPDATE 12.10 Un oficial NATO a anunţat că navele de război ale alianţei vor începe să patruleze în câteva ore, în dreptul coastei libiene.

Alianţa internaţională a convenit, marţi, să organizeze misiuni navale, care, iniţial, vor consta în deplasarea a două flotile navale ale NATO, care de obicei patrulează în Marea Mediterană. Ele cuprind două fregate, şase nave dragoare şi o navă de aprovizionare.

Oficialul NATO a precizat că misiunea navală pentru a menţine embargoul impus de ONU asupra armelor, va fi comandat de la centrul operaţional al NATO din Neapole, Italia. De asemenea, el a declarat că e posibil ca mai multe state să contribuie cu nave de război la operaţiune.

UPDATE 11.30 Persoane apropiate lui Muammar Gaddafi contactează aliaţi din întreaga lume, a declarat secretarul de stat american, Hillary Clinton, pentru Abc News.

"Am auzit că oameni din anturajul lui contactează persoane din întreaga lume - Africa, Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord - întrebând ce este de facut, cum poate ieşi din această situaţie, ce se va întâmpla", a spus Clinton. "Nu deţin informaţii că el ar fi contactat alte persoane, dar ştiu că cei apropiaţi lui au fost însărcinaţi să facă asta", a adăugat ea.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca NATO să se implice în operaţiunile militare din Libia, Hillary Clinton a subliniat că organizaţia "va fi, cu siguranţă, implicată, pentru că avem numeroşi membri NATO angajaţi faţă de acest proces".

image
image

UPDATE 11.20 Explicând implicarea SUA în Libia, preşedintele american Barack Obama a explicat că este în interesul naţional al Statelor Unite să se implice în Orientul Mijlociu şi a promis că se va retrage de la conducerea operaţiunilor militare, în favoarea unui comandament internaţional.

Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat şi optimismul că în zilele următoare toţi participanţii la conflict vor ajunge la un acord, precizând şi faptul că SUA şi-au redus numărul de survolări în Libia.

UPDATE 11.00 Germania a decis retragerea navelor sale de război de la operaţiunile NATO din Marea Mediterană, pe motiv că nu vrea să participe la o acţiune în cadrul căreia s-ar putea recurge la arme.

"Ministerul a decis să plaseze cele două fregate şi alte două nave aflate în Marea Medietrană sub comandament naţional", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

UPDATE 10.15 Guvernul olandez vine în sprijinul operaţiunii militare internaţionale din Libia cu şase avioane de luptă, un vas de deminare şi un avion de realimentare.

image

După mai multe discuţii cu privire la o posibilă implicare NATO în operaţiunile militare din Libia, s-a convenit ca organizaţia să joace un rol cheie în intervenţie. Până în prezent, conducerea s-a aflat în mâinile Statelor Unite, dar Obama şi-a exprimat disponibilitatea de a preda-o unei coaliţii internaţionale.

În urma unei discuţii telefonice dintre liderul de la Casa Albă, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a anunţat că s-a ajuns la un acord în privinţa structurii de comandă a NATO pentru susţinerea coaliţiei, fără a preciza dacă NATO se va ocupa de impunerea zonei de excludere aeriană.



Reprezentanţi ai rebelilor au relatat că trupele lui Gaddafi continuă atacurile împotriva oraşelor controlate de opozanţi, şi mai ales la Benghazi. În plus, forţele lui Gaddafi ripostează de patru zile la atacurile occidentale, iar semne că armata lui Gaddafi ar fi slăbită de impunerea zonei de interdicţie aeriană nu există.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite