FOTO Aurorele polare coboară spre Ecuator, după explozia solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din nordul Statelor Unite au văzut marţi şi miercuri aurore polare, fenomene vizibile de obicei în nordul Canadei şi Alaska.

O explozie solară care a avut loc duminică şi care a fost îndreptată spre Terra, a împins aurora polară către regiuni care nu au văzut până acum spectacolul optic.

Preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, Dumitru Prunariu, a spus că una dintre cele mai puternice explozii solare s-a produs în anul 1859, când atmosfera a fost atât de ionizat încât aurora boreală s-a putut vedea şi de la Ecuator.

Cum apare aurora polară

     • Aurora polară se formează în momentul în care particulele solare se ciocnesc cu câmpul magnetic al Terrei. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, în timp ce în emisfera sudică se numeşte auroră australă.

Efectele asupra oamenilor

     • Exploziile solare puternice formează un nor de plasmă, format din particule încărcate electronic, care se se loveşte de câmpul magnetic care protejează Terra. Dacă particulele trec prin el, se pot produce aşa-numitele furtuni solare sau geomagnetice. Aceste furtuni nu sunt vizibile ca restul fenomenelor atmosferice, dar au efecte asupra oamenilor. Modificarea puternică a câmpului magnetic al Pământului acţionează asupra hipotalamusului (o parte a creierului) şi modifică proporţia elementelor din sânge.

Pământul, la un pas de tsunami solar

image
image
image
image
image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite