FMI a lăsat Ucraina cu buza umflată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a refuzat cererea Ucrainei de a debloca acordul stand-by în valoare de 16,4 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Acordul fusese suspendat anul trecut după ce fostul preşedinte, Viktor Iuşcenko, a promulgat o lege de majorare a salariului minim şi a pensiilor, deşi FMI cerea reducerea cheltuielilor sociale. Kievul spera să convingă FMI că are nevoie urgentă de bani pentru a continua reformele începute.

FMI a alimentat criza din Europa de Est - bancher ceh
Întărirea monedelor est-europene, un risc

Mai mult, premierul Mikola Azarov declara că ar avea nevoie de un nou împrumut. Mai mulţi oficiali ucraineni au indicat însă că FMI nu este satisfăcut de deficitul bugetar de 10% din PIB pe care şi l-a propus guvernul de la Kiev pentru acest an.

Instituţia financiară face presiuni pentru o ţintă de deficit de numai 6%. Discuţiile vor continua în următoarele săptămâni, Ucraina apreciind că ar putea intra în posesia banilor până în luna mai. În schimb, Grecia a decis, după o primă întâlnire cu reprezentanţii FMI, să nu ia niciun ban, preferând să se descurce singură.

Asta în pofida faptului că planul de salvare convenit de UE pentru Grecia la 25 martie nu a dus, cel puţin până acum, la diminuarea costului împrumuturilor statului elen. Dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, Atena va fi însă nevoită în cele din urmă să accepte banii şi condiţiile severe ale FMI, întrucât „suratele" din zona euro nu vor să dea doar ele bani pentru salvarea Greciei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite