Extremiştii de dreapta îşi găsesc aliaţi în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele islamofobe din Europa au susţinători printre membrii Likud, partidul premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Unele voci din Israel consideră că populiştii de dreapta reprezintă viitorul Europei.


Partidele de extremă dreapta au început să-şi caute alianţe şi în afara Europei. Şi au găsit înţelegere acolo unde puţini s-ar fi aşteptat... în Israel. Liderul austriecilor de la FPÖ, Heinz Christian Strache, explica recent pentru „Spiegel" atracţia aparent nepotrivită. „Suntem martorii unor revoluţii importante în Orientul Mijlociu. Dar nu putem fi siguri sută la sută că în spatele acestor mişcări nu se află alte interese şi că în final teocraţii islamiste nu vor înconjura Israelul şi se vor afla în vecinătatea Europei". Vederile lui Strache sunt împărtăşite de mulţi israelieni.

Reducerea influenţei islamice

Eliezer Cohen, un colonel în rezervă al Forţelor Aeriene şi fost membru în Knesset din partea Israel Beiteinu, partidul ultranaţionalist al ministrului de Externe, Avigdor Liebermann, crede că stânga se află în declin. „Dreapta din Europa este mult mai sensibilă la pericolele care pândesc Israelul. Vorbesc pe aceeaşi limbă cu Likud", este de părere Cohen.

„Caut să reduc influenţa islamică în lume. Cred că islamul este nazismul prezentului. Sunt partener cu orice crede în existenţa acestui război", declara în iunie pentru „Maariv"Ayoob Kara, parlamentar al Likud.

Vizite reciproce

Relaţiile dintre extremiştii europeni şi politicienii de dreapta din Israel au început să se concretizeze anul trecut. În decembrie, Strache, împreună cu belgianul Filip Dewinter, liderul Vlaams Belang, Kent Ekeroth de la Democraţii Suedezi şi Rene Stadkewitz, fondatorul unui partid islamofob din Germania, au vizitat Israelul. La sfârşitul lunii decembrie, o delegaţie condusă de Kara a vizitat Viena. Şi de atunci vizitele reciproce au continuat.

Repoziţionarea extremiştilor europeni faţă de Israel a fost declanşată încă din 2008 de olandezul Geert Wilders, un adversar declarat al musulmanilor şi un prieten al evreilor. Iar ceilalţi populişti europeni, în frunte cu Strache, al cărui partid era altădată un aliat al unor lideri arabi şi avea un discurs antisemit, au început să schimbe foaia în faţa pericolului reprezentat - în opinia lor - de „islamizarea Europei".

„Israelul este în pericol de a fi distrus. Dacă se va întâmpla asta, Europa însăşi îşi va pierde fundamentul existenţei", spune nimeni altul decât Heinz Christian Strache.


Citeşte şi:

Cum s-a transformat extrema-dreaptă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite