Cum s-a transformat extrema-dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii se tem ca actele lui Anders Breivik să nu trezească admiraţia altor extremişti care vor dori să-l copieze. Analiştii spun că Anders Breivik este singurul vinovat de atrocităţile din Norvegia, dar el şi-a plăsmuit ideile delirante pe terenul fertil extremist din Europa.

Istoricul olandez Jan Dirk Snel scrie în cotidianul „Trouw" că, deşi Anders Breivik este singurul responsabil pentru atrocităţile comise în Norvegia, el şi-a plăsmuit ideile delirante în lutul populist tot mai fertil în Europa. Scriitorul şi jurnalistul suedez Jan Guillou avertizează că ar putea avea loc şi alte atentate de genul celor comise în Norvegia de Anders Breivik, întrucât este posibil ca actele lui să trezească admiraţia altor extremişti, care vor dori să-l copieze.

„Nimeni nu poate şti câţi oameni sau în ce măsură vor dori ei să-i calce pe urme celui pe care îl simpatizează şi să comită un act terorist. Cineva va încerca să-i ducă mai departe moştenirea, pentru unii el este un model", susţine Guillou, citat de presa norvegiană. Ministrul german de Interne nu exclude posibilitatea ca o aripă periculoasă a extremei-drepte germane să comită acte inspirate de atentatele din Norvegia, notează AFP. Hans-Peter Fridrich s-a declarat îngrijorat de „autonomiştii naţionali", care au preluat modelul autonomiştilor de stânga şi care au aproximativ 1.000 de simpatizanţi, printre care se numără şi tineri neonazişti.

Autorităţile germane „supraveghează aceste medii în profunzime", a spus el, precizând că activităţile de urmărire vizează atât extrema-dreaptă, cât şi extrema-stângă şi mediile islamiste. În 2010, în Germania erau înregistrate 219 organizaţii, 25.000 de simpatizanţi ai extremei-drepte şi 5.000 - 6.000 de neonazişti, potrivit Biroului pentru Protecţia Constituţiei.

Xenofobia combinată cu teme religioase

Cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza", preluat de presseurop.eu, scrie că Nordisk, un forum online al extremiştilor nordici, printre ai cărui membri s-a numărat şi Anders Breivik, a ajuns recent la aproximativ 22 000 de membri activi în ţările scandinave. Cu toate că, dintre toţi extremiştii scandinavi, norvegienii sunt cei mai puţin numeroşi (din punct de vedere al utilizării internetului), poliţia din Norvegia a avertizat, într-un raport publicat în luna februarie, asupra legăturilor intense pe care aceştia le au cu omologii lor suedezi, precum şi cu mişcările de extremă dreapta din Rusia, în principal cu neo-naziştii din Sankt-Petersburg. Extremiştii nordici nu au o structură clasică, dar, potrivit Europol, legăturile internaţionale dintre grupurile extremiste sunt mai strânse ca niciodată, prin contacte demarate on-line şi apoi dezvoltate în timpul concertelor trupelor „white power", care promovează supremaţia rasei albe.

„Asistăm la un fundamentalism al secolului XXI, care se revoltă împotriva modernităţii nemiloase, afişând o identitate susţinută de crucea creştină, legăturile de sânge germanic, cultul zeului scandinav al războiului, Odin, şi de legendele eroice ale Nibelungilor", afirmă Ugo Maria Tassinari, expert italian în extremismul de dreapta. Xenofobia rasistă combinată cu teme religioase este o „specialitate" a scandinavilor, pe care aceştia au reuşit să o exporte în Italia, dar şi în alte locuri.

Imaginea noului extremist

Acum, internetul oferă chiar şi unui „băiat dintr-o familie perfect normală" posibilitatea de a afişa o viaţă ce pare absolut obişnuită, în timp ce, prin simpla apăsare a unui mouse, se implică activ în viaţa unor grupări extremiste internaţionale. Web-ul este o modalitate extrem de convenabilă de a comunica, împărtăşi idei, schimba informaţii privind inamicii naţiunii şi de a recruta noi suporteri, scrie „Gazeta Wyborcza". În Germania, extremismul de dreapta al zilelor noastre este reprezentat tot mai puţin de imaginea musculosului ras în cap şi tatuat, ci poate fi vecinul simpatic şi bine îmbrăcat, care îşi dezvăluie adevărata personalitate doar când se conectează la internet. Acelaşi fenomen s-a regăsit în ultima decadă şi în ceea ce priveşte organizaţia Al-Qaida şi susţinătorii ei.

În Europa de Est domină temele etnico-religioase

În Europa de Est mişcările de extremă-dreapta - din Ungaria, Slovacia şi Bulgaria - propovăduiesc o identitate naţională etnico-religioasă, readuc la suprafaţă vechi dispute teritoriale ca şi problema minorităţilor din afara frontierelor. În Ungaria, vârful de lance este Jobbik - partid populist, antisemit, xenofob, anti-romi şi naţionalist. Ascensiunea Jobbik (al cărui nume înseamnă în acelaşi timp „mai la dreapta" şi „cel mai bun") se datorează faptului că forţele politice tradiţionale aflate la putere în Ungaria în ultimii 20 de ani au dezamăgit crunt alegătorii. La fel se întâmplă în Slovacia, cu Partidul naţional slovac (SNS), naţionalist radical.

Acest partid şi-a făcut strategia politică exploatând aversiunea oamenilor faţă de furt, insecuritate, precaritate sau neputinţă. În Bulgaria, susţinătorii partidului naţionalist ATAKA au atacat, în primăvară, musulmanii veniţi la rugăciune la o moschee din centrul Sofiei, pe motiv că-i deranjează difuzoarele minaretului. După ce poliţia a reţinut câţiva activişti ATAKA, măsura l-a înfuriat pe liderul partidului, Volen Siderov, care a ameninţat că retrage sprijinul pentru guvern Boiko Borisov. În ţara vecină există o importantă minoritate turcă care are şi un partid cu reprezentanţi în Parlament.

"Există oameni care văd în Anders Behring Breivik un erou care a făcut un sacrificiu extraordinar pentru Norvegia."
Jan Guillou
scriitor şi jurnalist



E-mail de la Berwick

Anders Behring Breivik a trimis manifestul său de 1.500 de pagini către 1.000 de adrese de e-mail, cu mai puţin de 90 de minute înaintea atacurilor, a declarat un parlamentar belgian, citat de „Guardian".

Folosind numele Andrew Berwick, Breivik a trimis mesajele cu manifestul ataşat vineri, la ora locală 14.09, către 1.003 adrese de e-mail, dintre care 250 aparţin aparent unor britanici, a afirmat deputatul Tanguy Veys, membru al partidului de dreapta Vlaams Belang şi unul dintre destinatarii documentului.

„Mai erau şi oameni din Italia, Franţa, Germania ", a subliniat Veys. Revista antifascistă britanică „Searchlight" afirmă că Breivik a folosit ca pseudonim numele unui rege norvegian din secolul al XII-lea, pentru discuţiile purtate pe un forum al extremiştilor din English Defence League. Şeful serviciului norvegian de informaţii, Janne Kristiansen, a declarat că deocamdată nu au fost descoperite dovezi în acest sens.

Vigilenţă

Poliţiile din ţările europene şi Europolul şi-au sporit gradul de alertă în ceea ce priveşte grupările extremiste, inclusiv monitorizând site-urile. O dezbatere asupra radicalizării a fost adăugată pe agenda reuniunii miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE ce va avea loc în septembrie, a anunţat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrőm.

SMS-urile care au emoţionat Norvegia

image

Tinerii speriaţi s-au ascuns mai bine de o oră de asasin   Foto: Reuters



Presa norvegiană, citată de AFP, a publicat, ieri, o impresionantă discuţie purtată prin intermediul SMS, între o mamă şi fiica sa ascunsă pe insula Utoya, în timpul masacrului de vinerea trecută. Din mesaje aflăm că victimele de pe Utoya au crezut că elicopterele care survolau insula erau ale poliţiei, dar acestea aparţineau în realitate mass- mediei norvegiene.

Mama: Poliţia este la curent şi au primit multe apeluri. Se va rezolva, Julie. Poliţia ne-a sunat. Dă-ne un semn de viaţă la fiecare 5 minute, te rog!

Julia: OK.

Julia: Ne e teamă că o să murim!

Mama: Ştiu, draga mea. Staţi ascunşi, nu mergeţi nicăieri! Poliţia este deja pe drum, dacă nu au ajuns cumva acolo! Vezi răniţi sau morţi?

Julia: Ne ascundem între stânci de-a lungul ţărmului. (...)

Julia: Nu am intrat în panică, deşi mor de frică.

Mama: Ştiu, draga mea. Suntem foarte mândri de tine. Mai auzi focuri de armă?

Julia: Nu. (...)

*Puţin după ora 18.15

Julia: Poliţia a ajuns.

Mama: Bărbatul care a tras are o uniformă de poliţie. Să fii atentă! Ce se întâmplă acum?

Julia: Nu ştiu.

Mama: Poţi vorbi acum?"

Julia: Nu.

*Ora 18.30

Julia: Trage în continuare!

Mama: E în toată presa naţională acum, toată atenţia e îndreptată spre insula Utoya. Fii atentă. Dacă poţi, revino pe pământ şi rămâi alături de bunicul.

Julia: Sunt în continuare în viaţă. (...)

Julia: Se aud în continuare focuri, aşa că nu îndrăznim să ieşim.

Mama: Bine! Sunt în curs de evacuare acolo, potrivit televiziunilor.

Julia: Sperăm că cineva va veni repede. Chiar nu pot să-l oprească?!

Mama: Poliţia antiteroristă e acolo şi încearcă să-l oprească.

Julia: OK. (...)

Mama: Puişor, eşti acolo?

Julia: Da. Elicopterele se învârt în jurul nostru.

Mama: Deci v-au văzut cel puţin?

Julie: Caută oameni în apă, nu au venit încă să ne caute!

*Ora 19.01

Julia: Ce spun la ştiri?

Mama: Poliţia se îndreaptă şi cu vapoarele spre Utoya. Nu este încă limpede ce e cu trăgătorul, aşa că staţi liniştiţi. Aşteptaţi până când vine cineva să vă caute.

Mama:
Gata, l-au oprit!

image

Vezi pe forbes.ro dacă turiştii mai cumpără acum vacanţe în Norvegia sau Mexic?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite