Imagini LIVE Ministerul Apărării a cerut evacuarea "de urgenţă" a pieţei Tahrir. Un mort şi 600 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia i-a cerut preşedintelui să plece până vineri. Mubarak a ţinut un discurs şi i-a asigurat că nu va mai candida pentru un nou mandat, însă poporul îl vrea jos de azi. Sute de susţinători ai preşedintelui Hosni Mubarak au ieşit pentru prima oară miercuri în stradă şi i-au atacat pe demonstranţii din piaţa centrală.

UPDATE 21:00 Ministrul egiptean al sănătăţii, Ahmed Sameh Farid, a declarat că o persoană a murit după ce a căzut după un pod, iar 596 au fost rănite în înfruntările dintre susţinătorii şi contestatarii lui Hosni Mubarak.

Farid a declarat pentru AP că persoana care a murit face parte din forţele de securitate, dar se afla în haine civile când a căzut de pe pod.

UPDATE 20:25 Ministrul Apărării din Egipt a cerut, prin intermediul televiziunii de stat, evacuarea "de urgenţă" a pieţei Tahir, epicentrul manifestaţiilor.

UPDATE 20:10 Purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătăţii, Abderrahman Shahine, a declarat că un soldat a murit, iar 403 persoane au fost rănite în confruntările violente dintre susţinătorii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak şi manifestanţii care cer plecarea acestuia de la putere

UPDATE 18.00 ElBaradei se teme de "o baie de sânge"

Liderul opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, s-a arătat extrem de îngrijorat de evoluţia evenimentelor din Cairo, exprimându-şi îngrijorarea că violenţele din Piaţa Tahrir (Piaţa Libertăţii, n.r) se vor "transforma într-o baie de sânge", informează BBC News Online.

Acesta acuză Guvernul că foloseşte "tehnici de intimidare" şi că a apelat la "o bandă de criminali periculoşi" pentru a se menţine la putere. Au apărut de asemenea ipoteze că susţinătorii lui Mubarak sunt, de fapt, membri ai Securităţii egiptene.

"Sunt aici ca egiptean, pentru a mă asigura ... că Egiptul se transformă dintr-un regim opresiv, autoritar într-o democraţie. Aceasta este principala mea prioritate. Totuşi, dacă poporul vrea să fac ceva ce pot, nu îl voi dezamăgi", a declarat ElBaradei.

UPDATE 17.50 Corespondentul Al Jazeera a declarat că numărul răniţilor se apropie de 500 şi că nu se zăreşte nicio ambulanţă. 

Coordonatorul Asociaţiei Nationale pentru Schimbare, aliat al lui Mohamed ElBaradei, liderul opoziţiei, a declarat că 15 oameni au fost împuşcaţi în Piaţa Tahrir de suporteri ai lui Mubarak şi a cerut sprijinul armatei.

UPDATE 17.05 Armata egipteană a tras focuri de armă în aer la Cairo, pentru a pune capăt confruntărilor

Televiziunea arabă Al Jazeera a anunţat că în Cairo s-au auzit focuri de armă. Agenţia France Press informează că  armata egipteană a tras focuri de armă în aer, în centrul oraşului Cairo, pentru a avertiza manifestanţii să pună capăt confruntărilor. Pentru calmarea spiritelor armata a apelat la gazele lacrimogene si tunuri de apa.

Unii dintre manifestanţi au fost încântaţi de reacţia armatei. Câţiva protestatari s-au urcat pe tancuri pentru a exprima solidaritatea cu militarii, care până acum nu interveniseră între cele două tabere.

UPDATE 16.45 Mubarak respinge transmiterea imediată a puterii. Fraţii Musulmani nu acceptă ca Mubarak să rămână la putere până în septembrie

Confruntat cu amplele proteste care îi cer renunţarea imediată la fotoliul prezidenţial, şi aflat sub presiunea comunităţii internaţionale, care îi cere rezolvarea imediată a situaţiei, preşedintele Hosni Mubarak refuză să renunţe la putere înainte de septembrie, când vor avea loc alegeri.

Imagini de la violenţele din Egipt

"Ceea ce spun părţile străine despre «o perioadă de tranziţie care să înceapă imediat» în Egipt a fost refuzat", a declarat Ministerului egiptean de Externe, Hossam Zaki într-un comunicat, apreciind că acest lucru "urmăreşte să inflameze situaţia internă din Egipt", informează AFP.

De aceeaşi încăpăţânare dă dovadă şi principala formaţiune de opoziţie, "Fraţii Musulmani".

"Poporul refuză toate măsurile parţiale propuse ieri de conducerea regimului (Mubarak) şi nu acceptă o alternativă la plecarea" lui de la putere, afirmă organizaţia, într-un comunicat.

UPDATE 16.40 Atacuri asupra jurnaliştilor

O echipă a postului de televiziune american CNN a fost agresată la Cairo în timpul ciocnirilor dintre oponenţii şi susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak. De asemenea, mai mulţi jurnalişti israelieni au fost arestaţi.

Realizatorul TV Anderson Cooper, angajat al postului CNN, afirmă că el şi echipa care îl însoţea au fost bătuţi de susţinătorii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, informează site-ul postului CNN.

Un alt jurnalist belgioan a declarat că a fost bruscat,"bătut", apoi "luat de persoane neidentificate îmbrăcate în civil", în timp ce transmitea la o manifestaţie de susţinere a lui Hosni Mubarak la Cairo, a anunţat cotidianul belgian Le Soir, pentru care lucrează acesta, relatează AFP.

"A fost în forţă, violent. Am primit o ploaie de lovituri peste faţă. Pretindeau că sunt un susţinător al lui ElBaradei. Am fost dus apoi la militari, într-una dintre cazarme, la ieşirea din oraş", a explicat jurnalistul belgian Serge Dumont în cadrul unei convorbiri telefonice cu redacţia cotidianului Le Soir, informează Mediafax.

Acesta a declarat redacţiei Le Soir că "este în custodia a doi militari, înarmaţi cu kalaşnikov şi baionete" şi că i se reproşează că este spion.

Serge Dumont se ocupă de Orientul Mijlociu şi transmite în mod obişnuit din Israel, pentru ziarele Le Temps şi Voix du Nord.

UPDATE 16.15 Cel puţin şase călăreţi au fost daţi jos de pe cai sau camile şi au fost luaţi la bătaie. Unul dintre ei a fost târât de protestatarii, deşi era inconştient, iar sângele îi şiroia pe faţă, informează televiziunea arabă Al Jazeera.

Violenţele s-au extins şi pe străzile lăturalnice ale Pieţei Tahrir. Câteva vehicule ale armatei au fost mutate pentru a-i separa cele două grupuri rivale.

Postul arab Al Jazeera anunţă că s-au auzit focuri de armă. De asemenea, corespondetul Al Jazeera la Cairo a declarat că militari care au creat blocada în jurul pieţei centrale i-au lăsat să treacă pe demonstraţii care-l susţin pe Mubarak.

UPDATE 14.55 Sute de susţinători ai preşedintelui Hosni Mubarak au ieşit pentru prima oară miercuri în stradă şi i-au atacat pe demonstranţii din piaţa centrală, care continuă să ceară demisia imediată a preşedintelui, informează AP.

Urmăriţi imagini LIVE aici.

Postul arab Al Jazeera a anuntat ca bărbaţi călare pe cai şi cămile au atacat protestatorii din piaţa Tahrir. Opoziţia susţine că aceştia acţionează la ordinele preşedintelui Mubarak şi au ca misiune înăbuşirea revoltei.

Mii de egipteni se află în continuare în piaţa Tahrir din Cairo cerând demisia imediată a preşedintelui Mubarak. Acesta a declarat marţi seara că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar că vrea să rămână în funcţie până la alegerile din septembrie.

Potrivit AP, susţinătorii lui Mubarak au spart un lanţ uman creat de protestatarii anti-regim şi au distrus pancartele afişate de aceştia.

Confruntările dintre susţinătorii şi oponenţii lui Mubarak au început la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al armatei le-a cerut egiptenilor să părăsescă piaţa Tahirir, pentru ca lucrurile să revină la normal.

Circa 100 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor. Soldaţii care au păzit piaţa nu au intervenit. 

UPDATE 11.30 Sute de susţinători ai lui Hosni Mubarak s-au adunat în centrul oraşului Cairo

Apelul la stabilitate lansat de Hosni Mubarak marţi seara se pare că a ajuns la urechile unora dintre egipteni. Circa 500 de persoane au ieşit, miercuri, în stradă pentru a-şi exprima susţinerea pentru preşedintele în funcţie, informează AFP.

"Îl susţinem pe Mubarak pentru menţinerea stabilităţii" şi "Pentru preşedintele păcii şi al stabilităţii" era scris pe pancartele manifestanţilor adunaţi la aproximativ un kilometru de Piaţa Tahrir.

Potrivit sursei citate, circa 30 de susţinători ai preşedintelui discutau cu persoanele care se îndreptau spre Piaţa Tahrir, unde câteva mii de egipteni cer demisia imediată a lui Mubarak.

"Ce vreţi mai mult? Mubarak oricum nu va mai rămâne. Va trebui să plecaţi, altfel va fi vărsare de sânge", le spuneau ei trecătorilor, potrivit AFP.

UPDATE 11.16 "Nu vrem să sfârşeşti ca Ceauşescu"

Armata egipteană a anunţat marţi seara că nu va acţiona împotriva celor care vor ieşi miercuri în stradă. Comentând asigurările armatei privind securitatea protestatarilor, Muhammad Warsi, un chirurg în vârstă de 60 de ani, a declarat, pentru cotidianului britanic The Guardian că armata i-a transmis preşedintelui Hosni Mubarak un mesaj ascuns.

"Este acelaşi mesaj transmis şi de elitele ţării. Ei îi spun lui Mubarak: <Te-am iubit timp de 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti ca (preşedintele român) Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace>", a declarat Warsi.

UPDATE 03:30 Protestatarii nu s-au lăsat înduioşaţi de cuvintele lui Mubarak, scandând "Nu plecăm până nu pleacă el!"

UPDATE 02:05 Preşedintele SUA, Barack Obama a dezvăluit că l-a sunat pe omologul său din Egipt, Hosni Mubarak, după discursul ţinut în faţa populaţiei şi a vorbit cu acesta 30 de minute.

"De-a lungul vremii Egiptul a trecut prin multe schimbări; vocea egiptenilor ne spune că acum este momentul pentru încă una.  Doar poporul egiptean îşi poate desemna liderii. Convingerea mea este că o tranziţie trebuie să fie paşnică şi trebuie să înceapă acum", a spus Obama.

UPDATE 23.15 Declaraţiile liderului egiptean Hosni Mubarak

- "Protestele au fost organizate de mişcări politice care au vrut să provoace instabilitate în Egipt. Trăim împreună momente dificile. Nu ştim ce ne va aduce ziua de mâine şi care va fi destinul Egiptului.

- Populaţia trebuie să aleagă între haos şi stabilitate cu toţii ne dorim un Egipt nou, cu altă realitate, dar oameniii trebuie să ceară acest lucru în cel mai inteligent mod.

- Dragi egipteni, am iniţiat forma unui nou Guvern, cu nio prerogative, care să corespundă nevoile cererilor tinerilor egipteni. Am discutat toate subiectele pe care tinerii vor să le aducem, vom restaura liniştea prin reforme democratice, însă partidele democratice din opoziţie au refuzat oferta noastră.

- Invitaţia mea la dialog a fost respinsă, dar încă mai aştept un răspuns din parte opoziţiei. Îi invit pe toţi egiptenii la dialog, femei şi bărbaţi, de la oraş şi din sate. Nu am vrut niciodată putere sau prestigiu personal

- Am avut mandate pline de responsabilitate. Sunt om de armată. Nu stă în caracterul meu să renunţ la responsabilitate. Principalul meu obiectiv este să aduc Egiptul la stabilitate prin reforma care să-i avantajeze pe egipteni.

- Vă spun sincer că nu aveam de gând să mai candidez la alegerile din septembrie, am stat destul timp, dar dorec să-mi duc la bun sfârşit munca. Vreau să spun clar că în următoarele luni rămân la conducerea Egiptului şi voi lua măsuri să pregătesc transferul de putere.

- Articolele 76 şi 77 ale Constituţiei ar trebui miodificate cu măsurile legislative care să garanteze că toate puterile politice vor lua parte la modificările Constituţiei. Să luăm măsuri pentru pregătirea alegerilor. Cer poliţiştilor să-şi ducă la bun sfârşit treaba , să-i înepăreze pe cei corupţi şi să repstect oamenii care sunt în stradă, drepturile lor.

- Aceasta e agenda mea pentru următoarele luni cât voi fi la conducere Egiptului. Îl rog pe Allah să mă ajute, ca să progresăm. Ţara va fi mult mai unită, mai stabilă.

- Ţara voastră este şi ţara mea. Am trăit aici, am luptat pentru Egipt şi voi muri pentru Egipt, iar posteritate va trebui să mă judece. Este de datoria noastră să ducem la bun sfârşit toate acestea, generaţie după generaţie"

UPDATE 21.15 Preşedintele egiptean Hosni Mubarak nu va mai candida pentru un nou mandat,  a anunţat postul de televiziune Al Arabiya. Mubarak se va adresa în această seară mulţimii de protestatari. El este aşteptat să susţină un discurs în care îşi anunţă retragerea, rămânând în post doar până la următoarele alegeri, programate să aibă loc anul acesta, în septembrie.

Potrivit unor diplomaţi americani din Cairo şi Washington, citaţi de New York Times, Barack Obama i-a spus preşedintelui egiptean că ar trebui să nu mai candideze pentru un alt mandat în această toamnă.

Locuitorii din capitală, dar şi din Alexandria şi celelalte oraşe mari au răspuns apelului la proteste în „ziua marşului de un milion de oameni". Traficul feroviar a fost suspendat încă de luni seară, iar armata a blocat ieri accesul în oraşe. Circulaţia pe autostrada care face legătura între Cairo şi Alexandria a fost oprită la circa un kilometru de intrarea în capitală, după ce mii de locuitori din cel de-al doilea oraş al ţării şi-au anunţat intenţia de a se alătura protestelor din Piaţa Tahrir. În pofida acestor măsuri, peste un milion de oameni s-au strâns în piaţă. Poliţia a înconjurat Palatul prezidenţial cu sârmă ghimpată.

Citiţi şi:

Ce trebuie să ştii despre protestele din Egipt

Israelul se teme că islamiştii ar putea exploata haosul din Egipt

Spre deosebire de primele şapte zile de protest, ieri s-au adunat în piaţă oameni din toate categoriile sociale, creştini, femei şi chiar copii. Potrivit jurnaliştilor prezenţi la faţa locului, încă de la primele ore ale dimineţii, atmosfera era una de carnaval. Egiptenii au cântat şi au scandat sloganuri. Au fost instalate şi corturi, întrucât unii protestatari nu au mai plecat din piaţă de câteva zile. Atmosfera a fost relaxată şi ca urmare a anunţului surprinzător făcut de armată luni seară. Un purtător de cuvânt al armatei, Ismail Etman, a apărut la postul oficial de televiziune şi a declarat că armata nu va folosi forţa împotriva protestatarilor dacă manifestaţiile vor decurge paşnic.

„Armata recunoaşte legitimitatea cererilor poporului şi promite garantarea libertăţii de expresie", a spus Etman. Unii analişti apreciază că prin recunoaşterea legitimităţii revendicărilor se înţelege şi plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Însărcinat de Mubarak să poarte negocieri cu formaţiunile de opoziţie, vicepreşedintele Omar Suleiman s-a văzut refuzat de acestea.

Vezi aici video.

Fără negocieri

Opoziţia a anunţat că nu va participa la niciun fel de negocieri până când Hosni Mubarak nu-şi dă demisia. Un guvern de tranziţie, o nouă Constituţie şi dizolvarea Parlamentului sunt alte revendicări transmise de opoziţie lui Suleiman. Mohamed El Baradei a vorbit de iertarea trecutului, lăsând să se înţeleagă că Hosni Mubarak nu va fi judecat după părăsirea puterii.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a anunţat că 300 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea în timpul protestelor din Egipt, potrivit unor rapoarte neconfirmate. Peste 3.000 de persoane au fost rănite şi câteva sute arestate. Un turist suedez susţine că a fost răpit de doi poliţişti în civil în timp ce fotografia o moschee din Cairo. Bărbatul de 22 de ani a povestit că a fost torturat timp de patru zile. A scăpat după ce secţia de poliţie a fost incendiată.

Un american la Cairo

Washingtonul l-a trimis la Cairo pe fostul ambasador în Egipt Frank G. Wisner pentru a se întâlni cu preşedintele Mubarak, pe care îl cunoaşte foarte bine. Alegerea lui Wisner ridică semne de întrebare privind misiunea sa, el putând fi un emisar care să-i transmită elegant lui Mubarak că trebuie să plece, notează „The New York Times". Trecând peste euforia străzii, experţii remarcă lipsa unui lider capabil să preia frâiele în eventualitatea debarcării lui Mubarak.

În contextul în care sondajele arată imaginea negativă pe care egiptenii o au despre SUA şi Obama, fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Badarei, nu se bucură de susţinere populară.

Mulţi cred că el va urma linia lui Mubarak în ceea ce priveşte relaţiile cu SUA şi Israel. Aceeaşi hibă o are şi Omar Suleiman, omul CIA. Absolvent al şcolii pentru forţele speciale de la Fort Bragg, Suleiman ar fi fost implicat în campaniile CIA de interogare a suspecţilor de terorism, din timpul preşedintelui lui George W. Bush.

După ce şi-a anulat vizita în Egipt, premierul turc, Recep Erdogan, i-a transmis preşedintelui că trebuie „să asculte doleanţele poporului" şi că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor politice constă în alegeri democratice.

„Orientul Mijlociu islamic"

Iranul - căruia revoltele din Egipt îi pică bine ca urmare a creşterii preţului la barilul de petrol - a anunţat ieri că sprijină protestele. Şeful diplomaţiei de la Teheran, Ali Akbar Salehi, a lăudat „marele popor revoluţionar egiptean, pe cale să facă istorie" şi şi-a exprimat speranţa că Egiptul va contribui la crearea „unui Orient Mijlociu islamic". Valul de proteste care a cuprins lumea arabă l-a determinat pe regele iordanian, Abdullah al II-lea, să demită guvernul şi să-l însărcineze pe fostul general şi premier Marouf Al-Bakhit cu formarea unui nou cabinet. Opoziţia îl contestă însă şi nu crede că va putea implementa reformele cerute de protestatarii iordanieni.

Şef Google, dispărut

Directorul de marketing pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Google, Wael Ghonim, a fost dat dispărut de familia sa, scrie „Los Angeles Times". Înainte de a dispărea, Ghonim a postat mai multe mesaje pe Twitter anunţând că va participa la protestele din Piaţa Tahrir.

Consecinţe

De teamă să nu se confrunte cu proteste de masă precum cele din Tunsia şi Egipt, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a declarat că exclude organizarea unui referendum pentru prelungirea mandatului său până în 2020, şi a anunţat organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate. Consiliul Constituţional declarase neconstituţional referendumul propus pentru evitarea de algeri în 2012 şi extinderea mandatului lui Nazarbaiev până în 2020. Consiliul a spus că organizarea referendumului ar încălca Legea fundamentală. Luna trecută, Parlamentul votase, în unanimitate, pentru organizarea referendumului.

Frăţia islamiştilor în lumea arabă

image

Liderii grupării islamiste susţin „debarcarea“ lui Mubarak  Foto: AFP

Frăţia Musulmană (FM) este cea mai importantă grupare de opoziţie din Egipt. Oficial, interzisă în Egipt, FM a fost, practic, acceptată de guvernarea de la Cairo din ultimii 30 de ani. Prezenţa grupării în viitoarea coaliţie la guvernare din Egipt este aproape sigură, în condiţiile în care, potrivit statisticilor, are susţinerea a peste 30% din populaţie.

Declaraţii războinice

Numeroşi analişti se tem că prăbuşirea lui Mubarak va transforma Egiptul într-un stat religios, adversar al Occidentului şi duşman de moarte al Israelului. Declaraţia unui alt lider al Frăţiei, citat de site-ul iranian Al-Alam, arată că motivele de îngrijorare sunt reale. Muhammad Ghannem „îşi doreste să-i vadă pe egipteni pregătindu-se de război cu Israelul şi a cerut să fie închis Canalul Suez, care asigură tranzitul petrolului dinspre Orientul Mijlociu spre Occident.

Bani de la CIA

Fondată în 1928, în Cairo, Frăţia Musulmană este prima mişcare antisemită importantă din lumea arabă. În 1938, grupuri paramilitare ale grupării au distrus sinagogi şi magazinele evreieşti din diverse ţări arabe. Frăţia respinge valorile democraţiilor vestice şi vrea să impună în ţările arabe legea islamică „sharia".

Dă de gândit şi menţinerea însemnelor iniţiale ale grupării: două săbii încrucişate, Coranul şi înscrisul: „Să fiţi pregătiţi". Gruparea islamistă a organizat numeroase atentate în anii '40 şi a fost subvenţionată de CIA în anii '50, ca să slăbească preşedinţia lui Gamal Abdel Nasser, sprijinit de URSS. Succesorul lui Nasser, Sadat a fost asasinat de FM după ce a încheiat acorduri de pace cu Israelul.

Subvenţionată de Arabia Saudită şi Kuwait, gruparea şi-a creat de-a lungul anilor o adevărată reţea de şcoli şi centre de propagare a islamismului în jurul moscheilor. A câştigat simpatia populaţiei oferind asistenţă social şi medicală gratuită, ceea ce guvernele din Iordania, Tunisia şi Egipt nu au făcut.

Nucleu în România

Surse din SRI declarau presei româneşti în 2006 că gruparea islamistă care are nuclee active în România de pe vremea regimului comunist, reprezintă un potenţial pericol pentru securitatea naţională. „Fraţii Musulmani", aşa cum este numită gruparea în rapoartele serviciilor secrete româneşti, se face vinovată de explozia, în mai 1985, a unei maşini-capcană în cartierul Grozăveşti. În urma atentatului au murit doi ofiţeri ai unităţii antiteroriste. ;Magda Crişan

"Suntem peste tot, în oraşe, în fiecare sat din Egipt."
Rashad al-Bayumi lider al Frăţiei Musulmane

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite