Conflictul intercoreean se acutizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manevrele aeronavale comune Coreea de Sud -Statele Unite au întărâtat Phenianul . Coreea de Nord şi-a pus ieri, pentru prima dată, rachetele sol-sol în poziţie de tragere, ameninţând că va riposta „fără milă“.

Coreean din România: „În caz de război, Coreea de Nord nu ar rezista nici o săptămână"

Tensiunile din Peninsula coreeană au atins din nou un punct critic, după două zile de relativă acalmie.Washingtonul şi Seulul au organizat ieri manevre militare comune în Marea Galbenă (parte a Mării Chinei),care au repus Nordul pe picior de război. Deşi exerciţiile fuseseră stabilite înainte de izbucnirea conflictului intercoreean, sosirea în zonă a port-avionului George Washington - o navă de război echipată cu 75 de avioane de luptă şi 6.000 de militari la bord - a alertat atât Phenianul, cât şi Beijingul. Chiar dacă Pentagonul a asigurat-o că manevrele sunt destinate exclusiv „descurajării Phenianului", China a transmis că se opune „oricărei acţiuni militare neautorizate", în apropierea apelor sale teritoriale.

Ameninţarea rachetelor

Nici replica Coreei de Nord n-a întârziat. Ieri-dimineaţă, Phenianul şi-a pus rachetele sol-sol din Marea Chinei în poziţie de tragere şi a deplasat alte rachete sol-aer la frontiera cu Sudul. Iar Agenţia oficială de ştiri a regimului nord-coreean, KCNA, a transmis că, în cazul încălcării apelor sale teritoriale, riposta militară va fi „brutală". În acest moment, peste un milion de militari sunt mobilizaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre cele două Coreei, în aşa-numita „zonă demilitarizată". Această linie de demarcaţie, de 250 de kilometri şi o lăţime de patru, se prelungeşte până în zonele maritime aflate acum în dispută.

Şi în Sud, climatul se păstrează tensionat. În urma ameninţărilor Nordului, locuitorii din Yeonpyeong, insula bombardată acum cinci zile, au primit ordin să se refugieze în adăposturi, iar ziariştii prezenţi au fost invitaţi să plece. La Seul, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a cerut armatei să fie pregătită în cazul unor noi „provocări" nord-coreene.

Exodul din Siberia

În ultimii ani, Phenianul a trimis mii de oameni la muncă în Rusia. Atent supravegheaţi de agenţi ai serviciilor secrete nord-coreene, aceşti muncitori, cantonaţi în tabere secrete din taiga, munceau câte 13 ore pe zi, iar banii câştigaţi ajungeau în conturile regimului nord-coreean. Potrivit cifrelor serviciului rus pentru migraţie, la începutul lui 2010 erau 20.000 de nord-coreeni în Rusia. În acest week-end, potrivit Agenţiei Vladnews din Vladivostok, nord-coreenii trimişi la muncă au părăsit în masă Rusia. "Vânzătorii şi-au abandonat chioşcurile şi tarabele din pieţe, muncitorii au părăsit şantierele, iar agenţii serviciului nord-coreean s-au retras", răspunzând unui ordin de chemare de la Phenian, scrie sursa citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite