Comentariile alarmante ale liderilor Fidesz, o bilă neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din noul guvern ungar de centru-dreaptă Fidesz au speriat investitorii, săptămâna trecută, cu declaraţii care sugerează Ungaria ar fi aproape de un dezastru economic similar cu cel al grecilor, notează Reuters.

Declaraţiile alarmante ale unor lideri ai Fidesz sunt o bilă neagră, deoarece atrag atenţia asupra datoriei publice ridicate din Ungaria, care, prin ameninţarea de a mări dobânzile şi de a trage în jos cursul de schimb, pun în pericol redresarea economică a ţării, a declarat analistul Moody's, Dietmar Hornung.

Citiţi şi:

Cacealmaua Fidesz zguduie forintul

Ungaria este considerată "un pericol pentru Europa"

Aparenta dorinţă a noului guvern de a adopta măsuri neortodoxe pentru a stimula creşterea economică este, de asemenea, îngrijorătoare. În opinia noastră, aceste incertitudini ameninţă în continuare solvabilitatea Ungariei, a adăugat Hornung, transmite Reuters.

Deficitul bugetar se ridică la aproximativ jumătate din valoarea celui din Grecia. Dat fiind faptul că Ungaria nu foloseşte moneda europeană, ar putea, daca este supusă presiunilor, să ridice exporturile prin devalorizarea monedei naţionale, forintul, scrie New York Times.

Pe de altă parte, având în vedere că se află în mijlocul unui program de revizuire economică cu Fondul Monetar Internaţional, Ungaria poate apela la un împrumut suplimentar în valoare de 2 miliarde de dolari, dacă este necesar.

Aceste avantaje nu au împiedicat, însă, comentariile încărcate de politică făcute săptămâna trecută de către înalţi oficiali maghiari, care au stârnit reacţii din partea pieţelor mondiale vineri, transmite corespondentul New York Times Landon Thomas Jr..

Motivul este, probabil, că noului prim-ministru de centru-dreapta, Viktor Orban,  îi este aproape imposibil să satisfacă două circumscripţii foarte diferite: alegători nemulţumiţi, pe de o parte, care nu mai sunt dispuşi să asiste la tăieri de salarii şi beneficii, şi Uniunea Europeană, FMI şi investitori de obligaţiuni, pe de altă parte, care cer adoptarea în continuare a unor măsuri de austeritate ca modalitate de reducere a datoriei.

Preţul acestei dileme este stagnarea economiilor europene.

Eurostat, divizia de statistică a Uniunii Europene, a publicat, vineri, date care arată că economiile din zona euro au înregistrat o creştere de doar 0,2 % în primul trimestru, Ungaria ocupând ultima poziţie dintre toate economiile majore la nivel global.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite