Gafă prezidenţială: Clinton a pierdut "biscuitele", cardul care conţine codurile nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opinia publică din Statele Unite este în mare fierbere după ce presa de peste Ocean a dezvăluit o altă poveste incendiară ce-l are ca protagonist pe Bill Clinton, preşedintele căruia americanii par să-i fi iertat totul.

Potrivit postului de televiziune ABC, în 1998, în dimineaţa în care a explodat în presă scandalul Monica Lewinsky, Bill Clinton şi-a dat seama că a pierdut cardul ce conţinea codurile ultrasecrete ce permit preşedintelui SUA să declanşeze un atac nuclear.

Mai citeşte şi:

Pensionarii de lux ai politicii

Dezvăluirea aparţine generalului Robert Patterson, cel care purta în permanenţă valiza neagră. Printre altele, conţinutul acesteia îi dă posibilitatea preşedintelui SUA să poată contacta în orice moment Statul major al Armatei înainte de a lansa un atac nuclear.

În acea dimineaţă din 1998, Patterson i-a cerut lui Bill Clinton cardul (numit codificat „biscuitul"), aşa cum cerea protocolul, moment în care fostul lider american a început să-l caute de zor, manifestându-şi surprinderea că nu-l găseşte.

Ulterior, a recunoscut că nu ştie unde l-a pus. Relatările lui Patterson au fost readuse pe tapet de postul ABC cu ocazia lansării unui volum de memorii al fostului şef de Stat major Interarme de pe vremea administraţiei Clinton, generalul în rezervă Hugh Shelton.

În cartea intitulată „Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior" („Fără ezitare: Odiseea unui războinic american"), Shelton susţine şi el că „biscuitul" a dispărut timp de câteva luni, dar în anul 2000. În momentul în care a fost descoperit „dezastrul", procedurile securitare au fost modificate, mai spune el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite