Pensionarii de lux ai politicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti lideri mondiali câştigă sume frumuşele din discursuri, reclame  şi consultanţă. Cel mai ocupat este Tony Blair, cândva „pudelul lui Bush“, numit acum „Omul portocaliu“ din cauza bronzului obţinut în peregrinările nesfârşite prin toată lumea.

Fostul lider laburist şi-a lansat, săptămâna trecută, autobiografia, dar a fost întâmpinat cu ouă şi cu pantofi la Dublin. După acest incident neplăcut, Blair a declarat că se gândeşte să renunţe o sesiune de autografe, dar în rest totul merge ca pe roate.

Mai citiţi şi:

Bill Clinton, pus la slăbit pentru nunta fiicei sale

„Cartea se vinde formidabil de bine", a mărturisit Blair, care a primit 5,6 milioane de euro pentru a-şi scrie memoriile. Dacă în perioada în care era premier, presa britanică îl ironiza pentru faptul că soţia sa câştiga mai mult decât el, după plecarea din Downing Street 10, Tony Blair şi-a luat „revanşa".

Potrivit „Liberation", averea sa se ridică în prezent la circa 18 milioane de euro. Bani obţinuţi din discursuri (între 120.000 şi 180.000 de euro pentru o apariţie), pensie (peste 95.000 de euro anual), consilier al unor guverne (printre care Kuwait şi Arabia Saudită), al băncii de investiţii JP Morgan Chase (pentru circa 600.000 de euro anual) şi al companiei de asigurări Zurich (pentru un salariu comparativ cu cel de la JP Morgan Chase).

La politică nu a renunţat complet, fiind reprezentantul Cvartetului (UE, Rusia, SUA, ONU) pentru Orientul Mijlociu. E drept că pentru asta nu este remunerat.

Multimilionar din discursuri

În anii '90, Tony Blair propunea, alături de fostul preşedinte american Bill Clinton şi fostul cancelar german Gerhard Schröder, „A Treia Cale", un melanj între liberalismul de dreapta şi social-democraţia de stânga. Idealismul acelor ani a fost înlocuit de alte preocupări.

Când a părăsit Casa Albă în 2008, Bill Clinton avea datorii de peste 1,5 milioane de euro. În 2008, potrivit datelor prezentate de Hillary Clinton - care candida pentru nominalizarea la preşedinţie din partea democraţilor -, averea familiei ajunsese la peste 30 de milioane de euro. Bani obţinuţi din discursuri (peste 200.000 de euro bucata). Pentru centrul prezidenţial din Little Rock care-i poartă numele, Clinton nu s-a sfiit să strângă aproape 130 de milioane de euro de la miliardari controversaţi, din SUA, Canada sau Ucraina.

Din politică în presă

Fostul premier spaniol Jose Maria Aznar îşi petrece timpul între vacanţe pe iahturi şi călătorii în SUA şi Mexic, în calitate de membru al Consiliului director al News Corporation, concernul media condus de Rupert Murdoch. În 2009, salariul lui Aznar la News Corporation s-a ridicat la peste 170.000 de euro.

Nici Mihail Gorbaciov nu se descurcă prea rău. Ultimul lider al URSS câştigă bani frumoşi din discursuri, albume muzicale în memoria soţiei, reclame sau prezenţa la diferite evenimente. Astfel, un cuplu din SUA a plătit 160.000 de euro doar pentru a lua cina cu prestigiosul pensionar.

Între Nord Stream şi Nabucco

După ce a părăsit scena politică în 2005, fostul cancelar german Gerhard Schröder a început şi el să ţină discursuri. E drept că tariful lui este ceva mai mic decât al lui Blair sau Clinton: 50.000 de euro. Prieten bun al premierului rus, Vladimir Putin, Gerhard Schröder conduce Consiliul de Administraţie al societăţii Nord Stream, care construieşte un gazoduct ruso-german pe sub Marea Baltică.

Schröder mai figurează şi pe statele de plată ale Ringier (150.000 de euro anual), ale grupului petrolier ruso-britanic TNK-BK (200.000 de euro anual) şi ale băncii Rothschild (50.000 de euro anual, plus prime). Şi partenerul său de coaliţie, ecologistul Joschka Fischer, s-a reprofilat. Fostul ministru german de Externe este în prezent consilier politic al RWW şi OMV pentru proiectul Nabucco.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite