China îşi întăreşte arsenalul nuclear, susţine Pentagonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul urmăreşte să-şi consolideze arsenalul nuclear prin cumpărarea de rachete balistice capabile să contracareze un posibil atac, susţine Pentagonul.

Aceste achiziţii vizează ceea ce strategii militari numesc „asigurarea factorului de descurajare", în faţa avansului Statelor Unite şi, într-o măsură mai mică, a Rusiei. Politica Beijingului în materie de armament nuclear prevede utilizarea armelor atomice numai în cazul în care China este ţinta unui atac.

Mai mult decât atât, „evoluţia intereselor economice şi geostrategice a modificat fundamental şi punctul de vedere al Chinei asupra puterii sale maritime", adaugă raportul american, citat de Reuters. China încearcă să dezvolte rachete care pot fi utilizate împotriva portavioanelor şi şi-a îmbunătăţit sistemele radar, şi-a suplimentat numărul de submarine de atac şi şi-a consolidat flota de nave de război.

Primul portavion chinez a efectut teste în urmă cu zece zile, dar potrivit specialiştilor de la Departamentul american al Apărării, „nava are o capacitate limitată" şi va servi deocamdată drept platformă de antrenament.

Citeşte şi:

Telefon roşu între Pentagon şi armata chineză

Potrivit Pentagonului, China este pe cale de a-şi pune la punct o armată modernă până în 2020, dar unele echipamente militare de înaltă tehnologie, cum ar fi avioanele invizibile, nu vor fi operaţionale prea curând. Raportul susţine, de asemenea, că atacurile cibernetice din 2010, inclusiv cele care au vizat calculatoarele guvernului american, au avut originea, cu siguranţă, pe teritoriul chinez şi au avut drept scop furtul de informaţii, se mai arată în document.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite