Telefon roşu între Pentagon şi armata chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa are ca scop îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi realizarea unei transparenţe mai mari a Beijingului. Statele Unite şi China au decis instalarea unui telefon roşu între cele

Iniţiativa are ca scop îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi realizarea unei transparenţe mai mari a Beijingului.

Statele Unite şi China au decis instalarea unui telefon roşu între cele două armate, a anunţat ieri secretarul american al apărării, Robert Gates, după o întrevedere cu omologul Cao Gangchuan. Vizita lui Gates în China face parte dintr-un turneu asiatic care mai cuprinde Coreea de Sud şi Japonia.

"Am decis înfiinţarea unei linii directe între ministerele apărării din ţările noastre", a declarat Robert Gates. Totodată, cei doi miniştri ai apărării au ajuns la un acord în ceea ce priveşte intensificarea dialogului în diverse domenii şi asupra unei cooperări în dosarul iranian.

În cadrul conferinţei de presă comune, şeful Pentagonului a vorbit despre "incertitudinile legate de modernizarea militară a Chinei şi despre necesitatea unei mai mari transparenţe pentru a risipi temerile internaţionale".

Robert Gates a precizat că Statele Unite nu văd în China o ameninţare la adresa securităţii sale şi a subliniat că legăturile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit considerabil din 2001, când un avion american de spionaj s-a ciocnit cu aparat chinez de luptă în Marea Chinei de Sud, provocând o deteriorare gravă a relaţiilor.

Vizita lui Robert Gates, care se va întâlni şi cu preşedintele Hu Jintao, survine în contextual testării primei arme chineze antisatelit. Efectuat în luna ianuarie, testul a produs îngrijorare în cadrul armatei americane cu privire la intenţiile Chinei. Rapoartele anuale ale Pentagonului despre puterea militară a Beijingului au evidenţiat o creştere a cheltuielilor în vederea achiziţionării de nave militare, precum şi avioane şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Taiwanul se teme de expansiunea militară chineză

Vicepreşedintele Consiliului taiwanez pentru afacerile cu China continentală (MAC), Tung Chen-yuan, şi-a exprimat speranţa că Robert Gates le va comunica autorităţilor de la Beijing că SUA se opun expansiunii militare a Chinei.

Pe de altă parte, Cao Gangchuan i-a comunicat lui Gates că ţara sa ar dori ca Statele Unite să pună capăt relaţiilor militare cu Taiwanul şi să oprească exportul de arme către insulă, pe care o consideră parte a teritoriului său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite