Cetăţenie la toţi maghiarii, „după model românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a calma statele unde există comunităţi importante de maghiari, politicienii unguri invocă „modelul românesc de acordare a cetăţeniei“. Legea cetăţeniei ungare pentru toţi maghiarii a provocat o reacţie dură a Slovaciei, care a ameninţat că va retrage cetăţenia slovacă celor care solicită paşaport unguresc.

Fidesz, formaţiunea care a câştigat două treimi din noul Parlament de la Budapesta, s-a ţinut de cuvânt: în prima zi de activitate parlamentară, premierul Viktor Orban a prezentat legea ce prevede acordarea cetăţeniei pentru toţi maghiarii de dincolo de graniţe. După ce va fi votată (posibil pe 4 iunie, adică la 90 de ani după semnarea Tratatului de la Trianon), legea ar intra în vigoare la 20 august (zi naţională a Ungariei).

Mai citeşte şi:

Marko Bela susţine propunerea guvernanţilor unguri de a acorda dublă cetăţenie etnicilor maghiari

Ar beneficia de acest drept nu doar cei născuţi din părinţi maghiari, ci şi cei cu ascendenţă maghiară. Cetăţenia se va acorda, în maximum trei luni, pe bază de cerere individuală, nu automat şi nu în mod colectiv. Noua lege nu va da însă dreptul maghiarilor care nu se află pe teritoriul Ungariei să şi voteze primari şi parlamentari. Extremiştii din formaţiunea Jobbik au insistat totuşi că nu ar trebui să treacă prea mult timp până a obţine şi această prerogativă.

De lege ar urma să se bucure nu doar maghiarii din  România şi Slovacia, dar şi cei din Serbia şi Ucraina, care vor putea astfel circula liber în interiorul UE. Însă noul cabinet de la Budapesta s-a pus la adăpost de orice critică, invocând felul în care România a acordat cetăţenie celor din Republica Moldova. "Urmând modelul românesc, vom da şi noi cetăţenie în ritm accelerat", a declarat vicepremierul Zsolt Semjén pentru Hir TV, în timp ce ministrul de Externe, Janos Martonyi, a precizat că "legea nu se va deosebi de cele existente în ţările vecine - România, Serbia, Croaţia, Slovacia".

Pericol pentru suveranitate

Reacţia Slovaciei a venit imediat. Premierul Rorbert Fico a convocat imediat Consiliul de Securitate pentru a discuta problema.„Dacă Ungaria adoptă această lege, Slovacia o va percepe drept o ameninţare la adresa securităţii". Şeful guvernului slovac a calificat legea care vizează aproximativ 500.000 de persoane, adică 10% din populaţia Slovaciei, drept un „un act unilateral, care  încalcă dreptul  internaţional şi principiile relaţiilor de bună vecinătate". 

Premierul Fico a avertizat că Bratislava va trece la acţiuni concrete precum depunerea unei plângeri împotriva Ungariei la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi la Comisia Europeană.  Primul pas al Slovaciei a fost însă convocarea, în urmă cu câteva zile, a ambasadorului său la Budapesta, pentru consultări. N

ici ministerul ungar al Afacerilor Externe nu s-a lăsat mai prejos, cerând explicaţii Bratislavei pentru avertismentul diplomatic.  Şeful diplomaţiei ungare a declarat că nu acceptă să discute tema dublei cetăţenii „pe un asemenea ton". El a asigurat că facilitarea acordării cetăţeniei maghiare pentru minoritarii maghiari nu afectează în niciun fel integritatea teritorială a Slovaciei. Nu a fost însă suficient de convingător.

Un act fără avantaje

Omologul său slovac, Miroslav Lajcak, a completat criticile premierului spunând că legea dublei cetăţenii nu oferă niciun avantaj maghiarilor din ţara sa. „Legea nu le dă drepturi, pe care să nu le aibă, acum, în calitate de cetăţeni slovaci. " În schimb, a spus oficialul, legea aduce un plus de nesiguranţă minoritarilor în privinţa statutului lor. Incertitudinea rezidă în apartenenţa la două state" a explicat ministrul de Externe de la Bratislava.

Analiştii apreciază că situaţia conflictuală s-a născut din raţiuni politice interne. Fidesz trebuie să demonstreze formaţiunii Jobbik că sunt la fel de naţionalişti ca ei. Iar în Slovacia, reacţiile dure au fost făcute în condiţiile în care ţara este în plină campanie electorală pentru alegerile din 12 iunie. Partidul premierului slovac , Smer, nu îşi poate permite să piardă voturi în favoarea extremei drepte. 

România - nicio reacție oficială

Alte ţări care se învecinează cu Ungaria şi care au o minoritate maghiară importantă precum Austria şi Slovenia nu au reacţionat la nivel oficial la propunerea Fidesz.

Bucureştiul nu a comentat în niciun fel. Aceasta şi pentru că legea românească permite dubla cetăţenie. În plus, România aplică o politică a cetăţeniei similară, în cazul cetăţenilor din Republica Moldova.

Serbia şi Ucraina, unde există comunităţi importante de maghiari, nu au comentat deocamdată decizia (deşi, în Ucraina, dubla cetăţenie este interzisă, chiar dacă legea nu prevede şi sancţiuni).

"Dacă Ungaria adoptă această lege, Slovacia o va percepe drept ameninţare la adresa securităţii. Legea încalcă dreptul internațional și principiile relațiilor de bună vecinătate."
Robert Fico
premierul Slovaciei

Comentariu:Nu cred că ardelenii vor fi atraşi în Ungaria

Attila Korodi,
preşedinte al Comisiei de politică externă
din Camera Deputaţilo
r

Legea propusă de Fidesz privind dubla cetăţenie pentru maghiarii din ţările vecine Ungariei nu este un pas radical. Proiectul legislativ este doar un instrument utilizat de mai multe ţări din Europa pentru protejarea conaţionalilor din afara ţării lor.

Inclusiv România foloseşte acest instrument în cazul românilor din Republica Moldova, pentru care a facilitat obţinerea cetăţeniei române. Legea Fidesz este simbolică pentru că ea nu oferă ardelenilor un trai mai bun ci doar întăreşte identitatea comunităţilor maghiare din vecinătatea Ungariei. România şi-a dat seama mai devreme ca Ungaria de beneficiile unei asemenea legi.

În comparaţie cu legea Fidesz, legea românească privind cetăţenia oferă altfel de perspective românilor din Republica Moldova. Un singur exemplu: le oferă libera circulaţie în UE.  Nu cred că introducerea dreptului de vot în legea partidului de centru-dreapta din Ungaria ar fi fost anormală. Nici nu mă tem că maghiarii din Ardeal vor fi atraşi să trăiască în Ungaria. Readucerea în prim-plan a legii dublei cetăţenii nu este forţată de formaţiunea naţionalistă, Jobbik.

Cred că este o datorie mai veche a Fidesz. În urmă cu cinci ani, propunerea a fost respinsă prin referndum, iar partidul lui Viktor Orban trebuia să repare, acum după alegeri, acest eşec. Reacţia dură a Slovaciei este explicabilă: ţara se pregăteşte de alegeri, luna viitoare. Sunt declaraţii care distrag atenţia slovacilor de la problemele economice ale ţării.

Comentariu: Amintirea neplăcută a legitimaţiei de maghiar

Adrian Cioroianu,
fost ministru
de Externe al României


Propunerea Fidesz privind dubla cetăţenie pentru maghiarii din afara Ungariei nu va avea un efect pozitiv, pe termen mediu. Ea aminteşte de controversata legitimaţie de maghiar, lansată de Viktor Orban în 2001. Ea nu a lăsat amintiri plăcute în ţările vecine Ungariei, inclusiv în România. Efectul asupra relaţiilor româno-ungare nu va fi unul bun. Nu cred că partidul lui Orban a fost forţat de formaţiunea Jobbik să repună pe tapet dubla cetăţenie.

Este mai degrabă o încercare a Fidesz să dea impresia, acum, imediat după alegeri, că aplică o politică mai ofensivă în privinţa maghiarilor din Transilvania. Proiectul partidului de centru-dreapta din Ungaria nu este ilegal, nici imoral, dar nu respectă spiritul european al deschiderii. El este axat pe noţiunea de naţiune maghiară. Dat fiind încărcătura afectivă, subiectivă, ca istoric, nu mă aşteptam ca Fidesz să reia tema dublei cetăţenii.

Şi iniţiativa Budapestei nu este similară politicii aplicate de România în Republica Moldova, mă refer la facilitarea acordării vizelor pentru românii de peste Prut. Republica Moldova este un stat la graniţa UE, maghiarii din Transilvania sunt cetăţeni europeni. Să sperăm că această dispută dintre Budapesta şi Bratislava iscată de dubla cetăţenie nu va fi de lungă durată. Toate ţările comunitare, inclusiv Ungaria şi Slovacia,  ar trebui să aibă, acum, ca prioritate, salvarea Uniunii Europene care se confruntă cu o gravă criză economică.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite