Marko Bela susţine propunerea guvernanţilor unguri de a acorda dublă cetăţenie etnicilor maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat astăzi, că susţine propunerea de lege privind acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările învecinate Ungariei.

Actul normativ care va reglementa propunerea a fost deja înaintat de noul guvern din Ungaria, Fidesz-creştin-democrat. 

Mai citeşte şi:

Cel mai mic guvern din istoria Ungariei

"Eu susţin această iniţiativă. Ştiţi foarte bine că e o doleanţă a maghiarilor care trăiesc în ţările învecinate, o doleanţă mai veche, că ar vrea să obţină cât mai uşor cetăţenia ungară, dacă solicită acest lucru şi am înţeles că propunerea, de fapt, seamănă cu ceea ce noi avem deja în acest moment, în aplicare, şi anume: cetăţenii din Republica Moldova pot obţine printr-o procedură simplificată cetăţenia română", a spus preşedintele UDMR în cadrul unei conferinţe de presă.

"S-ar acorda, aşa cum am înţeles, cetăţenia ungară, la solicitare individuală, deci nu în mod colectiv. Fiecare persoană ar trebui să solicite în mod individul cetăţenia şi după o anumită procedură, simplificată faţă de ceea ce există în acest moment, ar putea să primească cetăţenia ungară", a explicat Marko Bela.

"Probabil că acordarea mai uşoară, mai simplă a cetăţeniei, va avea şi un anumit impact pragmatic, va avea şi anumite consecinţe concrete, dar mai ales o valoare simbolică", a spus liderul UDMR.

În privinţa reacţiei Slovaciei în privinţa deciziei guverului de la Budapesta, Marko Bela asubliniat că deşi în Slovacia hotărârea a stârnit împotriviri din partea guvernanţilor, în România aceasta nu ar trebui să reprezinte un motiv de tensiune.

Reamintim că, partidul de dreapta Fidesz a depus ieri o propunere de lege vizând să acorde dublă cetăţenie etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine.

Potrivit Agerpres, măsura priveşte aproximativ 3,5 milioane de maghiari care trăiesc în ţările vecine Ungariei. În Ungaria sunt 10 milioane de locuitori. Etnicii maghiari sunt cei mai numeroşi în România şi Slovacia. În Slovacia, ei reprezintă 10% din cei 5,4 milioane de locuitori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite