VIDEO Cele două Corei sunt pregătite de noi atacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Sud şi Statele Unite mobilizează forţe militare în Marea Galbenă, ca răspuns la bombardamentul Coreei de Nord asupra unei insule sud-coreene. Regimul nord-coreean a anunţat că e „pe picior de război“ şi a acuzat Seulul că a provocat atacul, iar acum „e ca un hoţ care strigă hoţii“.

Citiţi şi:

VIDEO Zoe Petre despre conflictul corean: Este vorba despre afirmarea dinastică a lui Kim Jong-Il
Motivele neînţelegerilor dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord

Preşedintele american, Barack Obama, a denunţat „ameninţarea" reprezentată de Coreea de Nord şi a reafirmat susţinerea „de nezdruncinat" a SUA faţă de Coreea de Sud. El a cerut Chinei să facă presiuni asupra Phenianului. „Vrem să ne asigurăm că toate părţile din regiune recunosc faptul că aceasta reprezintă o ameninţare serioasă şi continuă, de care trebuie să ne ocupăm", a declarat Obama, într-o intervenţie televizată. China, cel mai mare aliat şi partener comercial al Phenianului, are puterea de a întrerupe legăturile acestuia cu lumea exterioară, prin oprirea transporturilor de alimente, combustibil şi arme.

SUA şi Coreea de Sud au decis să efectueze exerciţii militare în Marea Galbenă, duminică. La manevre va participa şi portavionul american George Washington, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. Regimul de la Phenian a anunţat, prin intermediul presei de stat nord-coreene, că este „pe picior de război". Phenianul a acuzat Coreea de Sud că a provocat atacul, prin organizarea exerciţiilor militare anuale, în apropierea graniţei disputate, din Marea Galbenă. Phenianul a spus că Seulul este ca „un hoţ care strigă hoţii".

Panică la Seul

Capitala sud-coreeană, Seul, un oraş cu 12 milioane de locuitori, este situată în raza artileriei nord-coreene, comasată peste graniţă, la circa 64 de kilometri în nordul oraşului. Locuitorii săi trăiesc de şase decenii cu această ameninţare, însă testele nucleare, lansările de rachete sau ciocnirile dintre nave erau până acum mai mult un subiect de conversaţie în baruri şi restaurante, fără a le influenţa stilul de viaţă. Şi totuşi, acest ultim atac i-a  trezit brusc, la realitate, transmit corespondenţii presei occidentale.

Oamenii au alergat acasă pentru a se alătura familiilor, iar companiile au trimis e-mailuri angajaţilor, îndemnându-i să rămână calmi. Atacul de miercuri a fost cel mai mare de după sfârşitul Războiului Coreean, din 27 iulie 1953. Parlamentarii de la Seul au criticat guvernul preşedintelui Lee Myung-bak.

Teorii ale experţilor

Analiştii din Seul au oferit o gamă variată de opinii care încearcă să explice logica din spatele atacului Phenianului. Unii spun că ar putea fi o demonstraţie de forţă destinată să întărească reputaţia succesorului la putere, Kim Jong-un. Alţii sugerează că acţiunile recente se încadrează în comportamentul general al Coreei de Nord, indiferent cine este la putere şi că un răspuns militar al Coreei de Sud ar putea declanşa un conflict deschis şi incontrolabil.

Michael Breen, biograful liderului nord-coreean Kim Jong Il,  spune că e posibil ca Phenianul să se fi simţit cu adevărat ameninţat, amintind că liderii nord-coreeni, înainte de atac, ceruseră încetarea exerciţiilor militare pe care Coreea de Sud le efectua în apropiere de coastele sale.

„Nord-coreenii par nişte lunatici comunişti, nişte fanatici, dar, de fapt, cei mai mulţi soldaţi din armata nord-coreeană cresc iepuri şi cultivă legume. Au motive să fie neliniştiţi atunci când se trage în apropierea graniţelor ţării. Au luat o decizie şi toată lumea crede că sunt nişte tipi răi şi că Kim Jong-un îşi consolidează poziţia. Dar, de fapt, poate fi vorba doar de o decizie greşită", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite