Capcana mercenarilor folosiţi în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană îşi bazează atacurile letale din Afganistan şi Pakistan pe informaţii provenite de la firmele de securitate private, angajate la limita legalităţii. Pentagonul ar fi încheiat un contract în valoare de milioane de dolari cu mai multe firme private, în scopul vânării talibanilor, a dezvăluit „New York Times”.

Pentagonul a demarat o investigaţie în centrul căreia se află unul dintre oficialii săi care ar fi folosit o reţea de contractori privaţi pentru a ajuta la depistarea şi uciderea militanţilor, în Afganistan şi Pakistan. 

Citiţi şi:

Centrul de Excelență NATO, pentru instruirea „spionilor", inaugurat la Oradea (FOTO)
Povestea a doi talibani elucidează dilema americanilor privind conflictul din Afganistan

Operaţiunea, care s-a încheiat deja, ar fi folosit resursele şi pretextul unui  program guvernamental de culegere de informaţii sociale şi culturale despre zonele respective, scrie „The New York Times". Cotidianul citează mai mulţi oficiali militari şi oameni de afaceri din SUA şi din Afganistan. 

Acţiuni letale

Oficialul în cauză, Michael D. Furlong, este fost ofiţer de Operaţiuni Speciale care lucrează acum ca ofiţer senior civil  la Centrul de Operaţiuni de Război de la Baza Aeriană Lackland, din Texas.

El ar fi angajat contractori ai unor companii de securitate private, iar aceştia ar fi cules informaţii privind anumite tabere de militanţi şi insurgenţi.

Informaţiile erau apoi furnizate unor oficiali militari şi ai serviciilor secrete, care e posibil să le fi folosit pentru acţiuni letale în Afganistan şi Pakistan. Oficialii spun că nu sunt siguri cine a autorizat şi a supravegheat operaţiunea neoficială de spionaj, însă Furlong pare a fi fost cel care a condus-o.

„O posibilă catastrofă"

„De regulă, este considerat ilegal ca armata să angajeze contractori privaţi pentru operaţiuni de spionaj sub acoperire", precizează „The New York Times".

Operaţiunea lui Furlong, care includea numeroşi foşti oficiali din serviciile de informaţii şi din Operaţiunile Speciale, angajaţi acum în sectorul privat, i-a deranjat pe cei de la CIA, unde era considerată „o operaţiune semi-independentă de culegere de informaţii într-o zonă de război", potrivit unui oficial american care cunoştea problema. 

Oficialul, care a dorit să rămână anonim, a spus  că „nu e clar cine a autorizat" operaţiunea, dar că era evident potenţialul ei de a se sfârşi printr-o catastrofă".

O a doua sursă apropiată comunităţii de informaţii a spus că  „atât CIA, cât şi comunitatea de Operaţiuni Speciale şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa acestei operaţiuni. „Cum de a fost posibil ca ea să continue, e un mister", a declarat sursa.

Nervozitatea celor de la CIA a ajuns la cel mai înalt nivel, şeful agenţiei, Leon Panetta, fiind informat în mai multe rânduri în privinţa operaţiunii private.

Pentagonul încearcă acum „să stabilească dacă au fost încălcate anumite reguli privind legalitatea şi politicile", după cum a declarat Geoff Morell, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat pentru apărare, Robert Gates.

El spune că, în caz afirmativ, Pentagonul va lua imediat măsuri punitive. Potrivit mai multor surse guvernamentale şi civile, operaţiunea Furlong a fost finanţată printr-un contract de 24,6 milioane de dolari de către Pentagon. 

Anchetă internă

Pentagonul încearcă acum „să stabilească dacă au fost încălcate anumite reguli privind legalitatea şi politicile", după cum a declarat Geoff Morell, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat pentru apărare, Robert Gates. El spune că, în caz afirmativ, Pentagonul va lua imediat măsuri punitive.

Redundanţe şi confuzii

Operaţiunile de informaţii sunt „o armă esenţială în războiul modern", a declarat Geoff Morell, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat pentru apărare, Robert Gates.  „Operaţiunile de informaţii" şi cele de „comunicaţii strategice", definite vag  de către armată, au dus la redundanţe şi la confuzii,  scrie „Washington Post", citând oficiali militari.

Un oficial american a declarat pentru „New York Times" că „e, în general, o idee proastă să laşi nişte freelanceri să se plimbe printr-o zonă de război pretinzând că sunt James Bond."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite