Povestea a doi talibani elucidează dilema americanilor privind conflictul din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mullah Abdul Salam Zaeef, în timpul unei conferinţe de presă la Islamabad
Mullah Abdul Salam Zaeef, în timpul unei conferinţe de presă la Islamabad

Abdullah Ghulam Rasoul şi Mullah Abdul Salam Zaeef au fost prozonieri ai închisorii de la Guantanamo. Comandanţi ai insurgenţilor talibani, ambii susţin că au fost aruncaţi în detenţie, privaţi de somn, supuşi la nenumărate interogări şi agresiuni. Însă, odată eliberaţi, în Afganistan, drumurile celor doi bărbaţi au luat direcţii diferite.

Secat de umilirea de la Guantanamo, Rasoul s-a alăturat imediat insurgenţilor talibani, căutând să se răzbune. Cunoscut sub numele de Mullah Abdullah Zakir, bărbatul este considerat, în prezent, de serviciile secrete afgane şi ale NATO, noul comandant al trupelor de uscat talibane, responsabil pentru o serie de ambuscade şi bombardamente în sudul Afganistanului, în ultimul an, atacuri soldate cu moartea a zeci de trupe NATO.

Citiţi şi:

131 de copii afgani au murit în bombardamente anul trecut

Acesta pare să-şi asume răspunderea pentru operaţiunile militare talibane conduse de Mullah Abdul Ghani Baradar, care este reţinut în prezent în Pakistan, după ce a fost prins în Karachi.

Zakir nu este, însă, un caz izolat. În 2008, Pentagonul a dezvăluit că peste 60 de foşti deţinuţi ai închisorii Guantanamo sunt suspectaţi de revenirea la trupele de insurgenţi.

Mullah Zaeef a urmat o altă direcţie. Fostul comandant scrie acum cărţi despre conflictul afgan.

Publicată în cinci limbi, ultima carte scrisă de Zaeef, My Life with the Taliban, a primit menţiunea de remarcabilă în publcicaţiile New York Review of Books şi New Yorker. Iar mesajul său pentru Statele Unite şi pentru camarazii săi talibani este acela că rezolvarea conflictului din Afganistan constă în negociere.

Cred că este singura soluţie, a declarat Zaeefpentr revista Time.

Luptaţi împotriva unei ideologii. Dacă omorâţi un om, fraţii acestuia se vor alătura talibanilor.

Cele două poveşti paralele ale lui Mullah Zakir şi Mullah Zaeef întruchipează complexitatea tocmai complexitatea talibanilor. Credinţa pe car ecei doi o împărtăşesc poate explica de ce - în ciuda intenţiei NATO de a extinde atacurile din sudul Afganistanului - pot trece ani buni până la înfrângerea militară a talibanilor,  comentează Time.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite