VIDEO / FOTO: Britanicii se bat cu ţiganii pe pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii din mai multe localităţi din centrul Angliei se revoltă împotriva nomazilor. Localitatea Meriden (West Midlands) este doar una dintre ele. Proteste susţinute, lanţuri umane, campanie în presă. Aşa s-au războit localnicii din Meriden cu ţiganii nomazi care au vrut să-şi amplaseze caravanele la marginea localităţii.

Instanţele britanice le-au dat, ieri, câştig de cauză protestatarilor din Meriden, spunând că până la primirea aprobării din partea consiliului local, lucrările de amplasare a caravanelor sunt sistate.

Mai citiţi şi:

Scandal la Palatul Dicasterial cu intervenţia mascaţilor, pentru a ţine sub control un clan de ţigani venit să îşi apere o rudă

Aproape 100 de ţigani români, expulzaţi din Franţa

Conflictul extrem de mediatizat în Marea Britanie a izbucnit în urmă cu aproximativ o lună, când rromii au început să excaveze terenul de la marginea satului. Rromii susţin că au cumpărat terenul de aproximativ 3240 de metri pătraţi în urmă cu un an pentru suma de o sută de mii de lire. Plănuiseră ca întreaga familie, adică 50 de oameni, în 14 caravane, să se stabilească în Meriden.

Lanţuri umane, drumuri blocate

Localnicii s-au revoltat în fel şi chip. Au protestat cu pancarte, au blocat drumurile de acces spre terenul rromilor, au întors din drum camioanele cu materialele de construcţie comandate de nomazi. Ba chiar au făcut de pază 24 de ore din 24, ca nu cumva rromii să se apuce de construit fără ştirea lor.

VEZI AICI FOTOGRAFII

În ultimă fază, s-au adresat instanţelor, motivând că prezenţa caravanelor pune în pericol mediul înconjurător şi structura urbanistică a localităţii, aflată chiar în centrul Angliei. Consiliul local a emis un ordin de restricţie temporar confirmat de instanţele judecătoreşti.

Nomazii, proprietarii pământului

„Rromii nomazi sunt într-adevăr proprietarii terenului. Sunt cu toţii cetăţeni britanici. Singura problemă este autorizaţia de construcţie pe care doar consiliul local o poate acorda", a declarat pentru „Adevărul" un purtător de cuvânt al primăriei din oraşul Sulihull, de care aparţine satul Meriden.

Presa locală şi mai ales tabloidele au rezonat imediat cu nemulţumirea localnicilor. Publicaţia „Sulihull Observer" a relatat aproape zilnic despre sătenii care se plângeau că, de la venirea nomazilor, au fost comise furturi, liniştea publică a fost tulburată şi că au apărut gunoaie pe stradă. „Ţiganii cumpără pământ în toată Anglia, după care îşi instalează ilegal caravanele înainte ca oamenii sau autorităţile să aibă timp să reacţioneze", relatează „The Times".

Purtătorul de cuvânt al primăriei din Sulihull a declarat pentru „Adevărul" că până în prezent, autorităţile nu au observat vreun comportament antisocial din partea nomazilor.

Campanie mediatică împotriva ţiganilor

„Nu este un mit rural sau paranoia, chiar aşa se întâmplă. Un grup de nomazi a colonizat un deal lângă casa tatălui meu, în 2008. Câmpul era gol marţi. După 48 de ore, 16 caravane erau instalate acolo" a povestit pentru ziariştii de la „The Times" un localnic. „Nu este corect ce se întâmpă. Ţiganii par să se aşeze unde vor ei, dar când noi construim ceva fără aprobare, imediat e demolat" comentează publicaţia.

Se instalează, apoi cer permisiunea

„The Times" susţine că rromii nomazi ce sunt cetăţeni britanici au o tehnică bine gândită: îşi cumpără pământ în întreaga Anglie, construiesc repede acolo şi abia apoi aplică pentru permisiune de instalare retroactivă, obligând într-un fel comunităţile să-i accepte.
De partea cealaltă, rromii asigură că nu se vor da bătuţi pentru că „trebuie să trăiască şi ei undeva". Ei îi acuză pe locuitorii din Meriden de rasism.

„Nu avem două capete şi prin vene nu ne curge sânge verde", a explicat una dintre femeile rrome. „Nu vrem să facem rău nimănui, încercăm doar să ne ajutăm cum putem", a mai spus ea. O adolescentă de 16 ani a povestit ziariştilor că a fost concediată de două ori, când a povestit că locuieşte într-o tabără de nomazi. Un alt rrom citat de „The Times" a explicat că 90 la sută dintre nomazi nu primesc aprobarea consiliilor locale pentru amplasarea caravanelor lor la marginea localităţilor.

Tot ziariştii britanici amintesc că populaţia din Meriden este, în mare parte, susţinătoare a premierului conservator, David Cameron. Publicaţia „The Telegraph" relata, recent, că Partidul Conservator vrea să propună un amendament, potrivit căruia nomazii care nu părăsesc taberele ilegale sau neautorizate pot fi arestaţi.

Soluţie: cumpără pământul de teama nomazilor

În alte părţi ale Marii Britanii, localnicii găsesc alte soluţii pentru a-i împiedica pe nomazi să-şi instaleze taberele în vecinătatea lor. De pildă, locuitorii din Ropley (Hampshire) au decis să pună mână de la mână şi să cumpere direct pământul pe care voiau să se instaleze ţiganii. Au decis că preţul cerut de cel care deţinea terenul - de 225.000 de lire sterline - ar fi oricum mai mic decât plata avocaţilor şi timpul pierdut până la decizia justiţiei, scrie "Express.co.uk". Fiecare a dat din propriul buzunar între 1000 şi 12.000 de lire doar pentru că liniştea era mai preţioasă, scrie şi "Daily Mail".

Terenul l-au răscumpărat de fapt de la un nomad - John Hughes- care-l achiziţionase de la un fermier cu doar câteva luni înainte, contra a 150.000 de lire. Imediat, Hughes a început să-şi instaleze caravana: a turnat beton, a amplasat spaţiul pentru duşuri. Consiliul municipal i-a blocat însă lucrările pentru că nu avea autorizaţiile. "Nu ne venea să credem. Ne trezeam în zgomot de excavatoare şi vedeam oameni care construiau pe terenul nostru", a declarat, pentru "Daily Mail", unul dintre localnici.

„Tot ce doream era să îmi fac o casă decent pentru soţie şi copii şi să ne aşezăm. Viaţa nomadă a devenit tot mai grea pentru că nu îmi mai găsesc de lucru în acest fel. Acel teren ar fi fost grozav pentru a ne stabili, dar localnicii nu ne doreau acolo", spune Hughes.

Tabere tot mai puţine

Acum, după ce a făcut un profit de 75.000 de lire fără niciun efort (deşi susţine că i-au mai rămas doar 10.000, după cheltuielile zadarnice cu amenajarea şi costurile legale), locuieşte într-o altă zonă din Hampshire.

Situaţia nu este singulară în zona rurală a Marii Britanii. Locurile unde îşi pot instala taberele nomazii sunt tot mai puţine, aşa că aceştia se amplasează direct pe terenuri virane din apropierea oraşelor şi încep să-şi ridice tabăra înainte de a avea permisiunea autorităţilor. (E.F.)

100.000 de nomazi în Regat

Potrivit datelor oficiale ale guvernului de la Londra, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 100.000 de rromi nomazi. 13.700 de caravane sunt amplasate în locuri pentru care au primit autorizaţie. Alte 4.000 de tabere nu au acest act necesar, iar în jur de 1.600 de caravane sunt în ilegalitate, fiind amplasate pe terenurile altora. Cele mai multe caravane sunt în regiunea East (3.176), South East (2.859), Yorkshire (1.308). În jurul Londrei există, potrivit „The Times", 711 caravane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite