Belgia: scandalul de pedofilie se extinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi amănunte şocante ies la iveală după ce fostul şef al Bisericii catolice a fost audiat, mai bine de zece ore, de către poliţie. Asupra fostului arhiepiscop Godfried Danneels planează suspiciunea că ar fi păstrat tăcerea în privinţa unor cazuri de abuzuri sexuale comise de preoţi pedofili.

Anchetarea, în calitate de martor, a cardinalului Godfried Danneels, 77 de ani, fost Primat al Belgiei, survine după ce săptămâna trecută poliţia i-a percheziţionat locuinţa în cadrul investigaţiilor declanşate după primirea unor plângeri referitoare la copii molestaţi sexual de către unii prelaţi catolici.

Citiţi şi:

Biserica Catolică, implicată într-un nou scandal de pedofilie
Papa cere iertare din partea victimelor abuzate de preoţii pedofili


Scandalul de pedofilie declanşat în regatul belgian s-a ramificat în special din luna aprilie încoace, când fostul episcop de Bruges Roger Vangheluwe a fost constrâns să demisioneze după ce a recunoscut că a abuzat sexual, timp de mai mulţi ani, un adolescent din anturajul său.

Un vechi monstru

După demisia lui Vangheluwe, Godfried Danneels a fost acuzat de un preot pensionar că a ştiut de faptele reprobabile petrecute în rândul clerului catolic, dar că a preferat să păstreze tăcerea asupra acestora pe toată perioada cât a păstorit Biserica catolică belgiană, între anii 1979 şi 2009.

Percheziţiile poliţiei de săptămâna trecută au vizat deopotrivă mai multe sedii administrative ale Bisericii catolice belgiene, precum şi cripta catedralei Malines-Bruxelles.

Presa belgiană susţine că în cursul descinderii la Malines-Bruxelles investigatorii ar fi găsit un dosar cu documente juridice referitoare la Marc Dutroux, cunoscutul „monstru din Marcinelle".

În anii '90, acesta a oripilat opinia publică internaţională după ce s-a descoperit că a violat, a sechestrat şi a ucis mai multe fetiţe şi adolescente. Dosarul ar conţine, printre altele, „zeci de fotografii de la deshumarea unor victime ale lui Dutroux", afirmă cotidianul de limbă flamandă „Het Laatste Nieuws", care consideră descoperirea „cel puţin bizară".

Vaticanul se grăbeşte

În urma numeroaselor cazuri de pedofilie semnalate în ultima perioadă în rândul prelaţilor catolici din diverse ţări, Vaticanul a anunţat că va da publicităţii, cel mai târziu săptămâna viitoare, un nou set de reguli pentru prevenirea, dar şi pedepsirea mai aspră a unor astfel de cazuri. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite