VIDEO Bătălia pentru putere se dă la Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinătorii colonelului Gaddafi sunt concentraţi în capitala libiană, unde liderul se ascunde într-un buncăr. Într-o încercare disperată de a potoli furia poporului, Guvernul a promis mărirea salariilor. În acest timp, zeci de manifestanţi continuă să fie ucişi.

Într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat libiană, Executivul a anunţat, ieri, că fiecare familie va primi 400 de dolari pentru a acoperi creşterea din ultima vreme a preţurilor la alimentele de bază, iar salariile din anumite sectoare publice vor creşte cu 150 la sută. Imamii din Tripoli au fost obligaţi, ca, la rugăciunea comună de vineri, să facă apel la revenirea la stabilitate şi la încheierea „actelor de sabotaj" .

Citiţi şi:

Spania cere NATO să intervină în Libia

Revolta, pe site-uri matrimoniale

Promisiunea unei vieţi mai bune n-a diminuat furia protestatarilor, care au ieşit, ieri, din nou în stradă, în marile oraşe din Libia, pentru a cere plecarea de la putere a lui Gaddafi. Potrivit unor informaţii apărute în presă, opoziţia a folosit mesaje cifrate pe site-uri de anunţuri matrimoniale pentru a chema lumea la proteste.

Dacă „îndrăgostiţii", abonaţi la site scriau „Te iubesc", înseamna „Vreau libertate", relatează ABC News. Codată era şi cifra celor care susţineau opoziţia faţă de regimul Gaddafi. Cinci „L" în declaraţia „I LLLLLove you" însemna că există cinci susţinători.

Tabăra dezertorilor creşte

Conştiente de agravarea situaţiei, forţele de securitate libiene au strâns rândurile în capitala Tripoli, unde pare că se dă bătălia cea mai importantă pentru putere. „Forţele de ordine au tras asupra manifestanţilor fără distincţie. Sunt morţi pe străzile din Soug Al Jomaa", a afirmat un locuitor al acestui cartier.

Alţi libieni au povestit că miliţiile trag la întâmplare asupra populaţiei neînarmate. „Sunt mulţi oameni pe stradă. Va fi un masacru", a declarat un alt martor ocular.

La dispoziţia liderului ţării, despre care presa arabă susţine că se află, în siguranţă, ­într-un buncăr, la marginea capitalei, sunt miliţiile Khamis, care dispun de 9.000 de combatanţi, tancuri şi avioane. Acestea din urmă au deschis focul asupra manifestanţilor la Tripoli, iar printre cei ucişi figurează mai multe femei şi copii.

Cu cât reprimarea protestelor devine mai violentă, cu atât creşte numărul dezertorilor din tabăra lui Gaddafi. După demisia miniştrilor de la Interne şi de la Justiţie, după alăturarea unor lideri ai armatei maselor de demonstranţi, ieri, s-a retras din funcţie şi Procurorul general al Libiei, Abdul-Rahman al-Abbar.

Regimul de la Tripoli îşi tratează „dezertorii" cu o cruzime greu de imaginat. Pe YouTube au fost postate mai multe înregistrări cu soldaţi executaţi pentru că nu au vrut să tragă în populaţie. Ultimii care i-au rămas loiali colonelului Gaddafi sunt trupele de elită conduse de fiul său, Saif al-Islam: Brigada 32 aflată în subordinea „întâiului revoluţionar al ţării", relatează „Der Spiegel".

Trupele de elită ale lui Gaddafi

Protestatarii predau cartuşele confiscate de la mercenari  Foto: Guliver.Getty

image

Deşi diplomaţii americani susţin că trupele nu au atâta forţă pe cât le-a fost făcută reclamă, ca să intimideze poporul, trupele de elită au în dotare peste 100.000 de AK-47 şi elicoptere militare. De la începutul revoltelor anti-Gaddafi, la 15 februarie, în Libia au murit aproximativ 2.000 de oameni. Cei care rezistă pe baricade riscă însă să nu mai aibă ce mânca.

Programul alimentar mondial al ONU a avertizat că lanţul de aprovizionare cu hrană în Libia „este în pericol să se prăbuşească", în condiţiile în care ţara importă practic toate alimentele.

Liber este deja izolată de comunitatea internaţională, iar liderii UE au ajuns la un numitor comun privind impunerea unui embargou care include interdicţia vizelor pentru ­Gaddafi şi familia acestuia, precum şi îngheţarea conturilor sale, gest pe care Elveţia l-a făcut încă de ieri. Potrivit unor note diplomatice americane, Libia deţine peste 32 de miliarde de dolari în conturi bancare din SUA. Întreaga sumă este la dispoziţia liderului libian.

Mită pentru eliberare

Guvernul britanic a plătit oficiali libieni pentru ca aceştia să permită evacuarea britanicilor din această ţară afectată de violenţe, susţin surse citate de „Sky News". Aproximativ 3.600 de cetăţeni europeni sunt în continuare blocaţi în Libia, a anunţat UE.

Români scoşi din infern

Zeci de români au fost evacuaţi cu avioane militare ale MApNp Foto:Afp



Peste 200 de români au fost repatriaţi din Libia, la cerere. Alţi zeci de conaţionali sunt pe cale să fie evacuaţi din Tripoli cu ajutorul navelor militare trimise de Ministerul Apărării Naţionale. Prima misiune românească de repatriere a cetăţenilor din Libia s-a încheiat cu succes ieri-dimineaţă, când aeronava C-130 ­HERCULES, care a efectuat o cursă pe ruta Tripoli-Bucureşti, a aterizat pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă" a adus 47 de  persoane printre care şi câţiva copii. Ministerul român de Externe încurajează toţi cetăţenii români care se mai află în Libia să se repatrieze în regim de urgenţă.

Captivi în deşert

Nu toţi românii au putut pleca din Libia în momentul în care conflictul a escaladat. Peste 130 de români care lucrează în Libia, în zona Sarir, erau ieri-seară, încă blocaţi în mijlocul deşertului. Nu pentru că nu au vrut să plece, ci pentru că managerul nu le-a permis. Carmen, al cărei tată se află încă în Libia, a declarat pentru „Adevărul" că reprezentanţii firmei „Lavaline-Midrom", cu filială şi la Timişoara, i-au obligat pe angajaţi să semneze că rămân pe proprie răspundere.

„Am reuşit să iau legătura cu tatăl meu doar de câteva ori, prin e-mail. Este ­într-un campus, la 800 de kilometri de Benghazi (est). Mi-a povestit că unii dintre colegii lui au atacuri de panică", a relatat Carmen. După zeci de telefoane primite de la jurnalişti şi în urma presiunilor autorităţilor române, reprezentanţii companiei Midrom susţin că fac tot posibilul să-şi aducă angajaţii acasă.

„Luăm în calcul evacuarea lor pe apă sau cu aeronave. Ţinem legătura cu MAE şi cu Ambasada română din Tripoli. Muncitorii sunt bine, au apă, hrană şi combustibil", a declarat pentru „Adevărul", Lia Tiran, reprezentantă a firmei.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite