Armenii contraatacă: declaraţiile recente ale premierului turc amintesc de genocidul din 1915

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armenia i-a răspuns miercuri premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care a declarat marţi că i-ar putea deporta pe cei aproximativ 100.000 de armeni fără cetăţenie turcă.

"Acest tip de declaraţii publice nu contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre noi", a spus premierul armean Tigran Sargsyan. "Când premierul turc îşi permite să facă asemenea afirmaţii, noi ne aducem aminte imediat de evenimentele din 1915", a adăugat acesta.

Citiţi şi:

Turcia lansează un avertisment pentru Armenia

"Există în prezent 170.000 de armeni care trăiesc în ţara noastră, dintre care doar 70.000 sunt cetăţeni turci, Pe restul de 100.000 noi îi tolerăm, dar dacă va fi necesar, le voi spune acestor 100.000 să se întoarcă în ţara lor. Nu sunt obligat să îi ţin în ţara mea", a spus marţi turcul Erdogan.după recunoaşterea de către parlamentele SUA şi Suediei drept genocid a masacrării armenilor de către otomani

Masacrele şi deportările armenilor, între 1915 şi 1917, care s-au soldat cu peste un milion şi jumătate de morţi, potrivit comunităţii armene, sunt considerate de aceştia drept genocid. Turcia recunoaşte că moartea a 300.000 - 500.000 de oameni, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare, ci, potrivit ei, în haosul ultimilor ani ai Imperiului otoman.

Genocidul armean a fost recunoscut de Franţa, Canada şi Parlamentul European. Turcia şi-a retras ambasadorii din Suedia şi de la Washington.

Majoritatea armenilor din Turcia locuiesc în Istanbul.

VIDEO Relaţiile turco-americane s-ar putea degrada din cauza "genocidului" din 1915

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite