VIDEO Relaţiile turco-americane s-ar putea degrada din cauza "genocidului" din 1915

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a reacţionat violent la un congres american despre genocidul din Primul Război Mondial la adresa armenilor, scrie BBC.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că ţara sa a fost acuzată de o crimă pe care nu a comis-o, adăugând că această rezoluţie va afecta relaţiile turco-americane.

Ankara şi-a chemat ambasadorul său la Washington pentru consultări şi a anunţat că ia în considerarea alte persoane. Potrivit corespondenţilor BBC, această chestiune este încă una deosebit de sensibilă în Turcia.

Guvernul din Turcia, un aliant cheie al Statelor Unite ale Americii şi important membru NATO, a făcut lobby pentru a nu fi votată această chestiune de către Congres, iar Casa Albă a avertizat că acest vot va dăuna împăcării dintre Turcia şi Armenia.

Rezoluţia a fost aprobată cu greutate de Comitetul Afacerilor Externe şi i s-a cerut preşedintelui Barack Obama să se asigure că politica externă americană înţelege "genocidul" şi că trebuie să eticheteze crimele din Primul Război Mondial în acest fel.

O delegaţie a parlamentului turcesc a plecat la Washington pentru a încerca să convingă membrii comitetului să respingă rezoluţia.

În 2007 rezoluţia a trecut de comitet, însă a fost amânată din cauza presiunii administraţiei preşedintelui de atunci, George W. Bush.

Turcia acceptă că au fost comise atrocităţi, dar nu consideră că au vreo legătură cu războiul şi că nu a existat vreo încercare de distrugere a poporului armean creştin.

Guvernul armean a salutat votul american, spunând că este "un important pas înainte pentru prevenirea crimelor împotriva umanităţii".

În octombrie Turcia şi Armenia au semnat un acord istoric care normaliza relaţiile dintre cele două ţări după un secol de ostilităţi. Armenia vrea ca Turcia să recunoască crimele ca genocid, dar Ankara a refuzat acest lucru în mod repetat.

Sute de mii de armeni au murit în 1915, când au fost deportaţi în masă din estul Anatoliei de către Imperiul Otoman. Au fost omorâţi de soldaţi sau au murit de foame şi din cauza bolilor.

Armenia a dus o campanie în mai mult de 20 de ţări pentru recunoaşterea crimelor ca genocid pe plan internaţional.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite