Al-Qaida şi-a ales ţintele în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Statelor Unite îşi avertizează cetăţenii asupra riscului implicat de călătoriile pe Bătrânul Continent. Un atentat poate lovi oricând Occidentul. Turnul Londrei, Turnul Eiffel, Catedrala Notre-Dame şi Gara Centrală din Berlin ar fi printre ţintele Al-Qaida.

Statele Unite au emis aseară o alertă privind călătoriile americanilor în Europa, teritoriu unde s-ar putea produce oricând un atentat. Alerta a venit ca urmare a informaţiilor primite de la serviciile secrete, care se referă la un plan al Al-Qaida de a trimite comandouri înarmate în mai multe oraşe din Europa, pentru a ucide civili. Atacurile ar urma să se desfăşoare simultan, după modelul atacului din 2008, din Mumbai, în care au fost ucise 166 de persoane. Printre ţările vizate au fost menţionate Marea Britanie, Franţa şi Germania, dar nu sunt excluse nici alte ţări, precum Italia sau Belgia.
În sistemul american, o „alertă" e mai puţin imperativă decât un „avertisment" privind călătoriile.

Citiţi şi:

SUA şi Marea Britanie, alertate că Franţa ar putea fi ţina unui atentat terorist

Totuşi, ea ar putea avea consecinţe negative pentru turismul european. Un oficial american de rang înalt a afirmat că vor fi luate măsuri suplimentare de precauţie şi în ceea ce priveşte instalaţiile militare ale SUA, deoarece „situaţia este gravă". Potrivit unor surse citate de BBC, oficiali americani susţin că planul teroriştilor nu a fost încă oprit, dar că nu se aşteaptă ca un atentat să aibă loc în scurt timp.

E iminentă ameninţarea?

Totuşi, potrivit altor surse, citate de postul american ABC News, oficialii serviciilor de spionaj au informaţii că echipele de terorişti şi-au selectat ţintele, au încheiat supravegherea lor şi sunt pregătiţi să lanseze în orice moment atacuri asupra unor aeroporturi, atracţii turistice sau hoteluri din Europa. Conform acestor surse, complotiştii au discutat cu organizaţia Al-Qaida din Pakistan şi au primit aprobarea de a lansa atacurile.

Ţintele teroriştilor

Printre obiectivele vizate se numără Turnul Londrei, Turnul Eiffel şi Catedrala Notre- Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz şi Hotelul Adlon de lângă Poarta Brandenburg din Berlin. La acestea se adaugă o gară importantă, neprecizată, din Londra, şi Gara Centrală din Berlin. Aceste informaţii au fost publicate de tabloidul britanic „News of the World", care susţine că ele au fost furnizate serviciilor secrete americane de un terorist aflat în detenţie. E vorba de cetăţeanul german Ahmed Sidiqi (36 de ani), un fanatic antrenat de Al-Qaida, arestat la Kabul.

Indivizi supravegheaţi

Surse citate de presa americană spun că nicio arestare nu a fost făcută până acum, dar că mai mulţi indivizi se află sub supraveghere . Printre suspecţi se numără doi cetăţeni britanici de origine pakistaneză şi opt cetăţeni germani de origine afgană, aflaţi într-o zonă de la frontiera afgano-pakistaneză. Serviciile secrete britanice au interceptat comunicaţiile telefonice şi electronice ale acestora. Ei ar fi discutat cu persoane din Germania şi Marea Britanie despre modalitatea de a obţine arme şi materiale explozibile, precum şi despre locuri sigure pentru a se refugia înainte şi după un atentat. Unul dintre cei doi britanici, Abdul Jabbar, ar fi fost ucis luna trecută de o dronă americană, în Pakistan, însă nu se ştie dacă celălalt britanic, care era fratele său, a supravieţuit.

Turnul Eiffel, închis de două ori în ultimele zile

Turnul Eiffel

Franţa, cu nervii încordaţi

Turnul Eiffel din Paris a fost evacuat de două ori în ultimele săptămâni, în urma unor alarme false, pe 14, respectiv 28 septembrie. Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, a spus atunci că ameninţarea teroristă e „reală", iar directorul general al poliţiei, Frédéric Péchenard, a spus că a primit „informaţii fiabile despre riscul unui atentat important".

Bin Laden, implicat direct

Ofiţeri americani antiterorism au afirmat că au informaţii că lideri ai Al-Qaida, inclusiv Osama Bin Laden, sunt implicaţi direct. Planurile ar fi fost fost elaborate de numărul trei în ierarhia reţelei Al-Qaida, şeicul Yunis al-Mauretani, cu acordul şi sprijinul financiar al lui Osama bin Laden, afirmă săptămânalul german „Der Spiegel", în ediţia electronică. Şeicul i-ar fi spus despre planurile sale de atentate, vizând mai ales Franţa şi Marea Britanie, islamistului Ahmed Sidiqi, de naţionalitate germană, dar de origine afgană, deţinut în prezent de forţele americane la închisoarea din Bagram (Afganistan). Detalii despre cum sunt conduse aceste planuri de liderii Al-Qaida nu sunt disponibile, transmite BBC. Se crede că Bin Laden şi alţi lideri ai Al-Qaida se ascund în Pakistan.

Două gări din Marea Britanie - ţintă probabilă a teroriştilor

image

Londra îşi păzeşte familia regală

Serviciile de securitate britanice au ridicat nivelul de alertă privind riscul de atac asupra familiei regale. Dispozitivul de securitate pentru prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tron, a fost consolidat. Şase agenţi de securitate înarmaţi ai Serviciilor Aeriene Speciale (SAS) îl însoţesc pe prinţul Harry oriunde merge, relatează „News of the World", deoarece el ar putea fi principala ţintă a valului de atentate teroriste ale islamiştilor.

Sâmbătă, măsuri de securitate similare au fost implementate pentru prinţul Charles şi Camilla, care se află în India, la Jocurile Commonwealth. De asemenea, măsurile de securitate pentru Regina Elisabeta a II-a şi pentru prinţul William au fost întărite. Ameninţarea ce planează asupra prinţului Harry e considerată foarte ridicată din cauza stagiului petrecut în Afganistan şi a stilului său de viaţă axat pe distracţie. El este o ţintă importantă pentru extremiştii loiali lui Osama bin Laden încă de când a revenit din misiunea sa în Afganistan, în 2008, scrie presa din Regat.

Nivel de securitate „sever"

În mod normal, trei ofiţeri de protecţie ai Scotland Yard îl însoţesc atunci când merge la petreceri, dar, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost şase agenţi înarmaţi. Prinţul, în vârstă de 26 de ani, a fost rugat să-şi reducă ieşirile în cluburi şi să evite activităţile şi localurile de noapte preferate, pentru a contracara teroriştii care i-ar putea cunoaşte obiceiurile. Nivelul alertei teroriste în Marea Britanie este în prezent „sever", ceea ce înseamnă că un atac terorist e „foarte probabil". Serviciile de securitate nu au planuri de a ridica acest nivel la „critic", cea mai înaltă treaptă, care semnifică un atac "iminent". Doi foşti comandanţi ai serviciilor de securitate, citaţi de cotidianul "The Daily Telegraph", au avertizat că serviciile britanice de securitate nu vor fi în stare să facă faţă unui atac "de tip Mumbai" în centrul Londrei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite