Al-Qaida a lovit de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia teroristă susţine că atentatul încercat de „fratele nigerian“ este o răzbunare pentru atacurile SUA în Yemen. „Mai sunt mulţi ca mine în Yemen şi vor lovi curând“ spune nigerianul, care a petrecut o lună la „antrenamentul“ Al-Qaida din Yemen.

Ramura Al-Qaida din Peninsula Arabică a revendicat, ieri, atentatul eşuat comis de un nigerian de Crăciun, asupra cursei Amsterdam-Detroit.

Mai citiţi şi:

VIDEO Atentatul de la Detroit are legătură cu masacrul de la Fort Hood?

Trafic de droguri în profitul Al-Qaida, dejucat în Ghana

Al-Qaida susţine că l-a înarmat pe nigerianul Umar Faruk Abdul Mutallab cu un „dispozitiv avansat tehnic", dar că el nu a reuşit să îl detoneze datorită unei erori tehnice (pentrita nu a luat foc). Al-Qaida a lăudat abilitatea „fratelui nigerian" de a păcăli toate sistemele de securitate de pe aeroport.

Atentatul pe care a încercat să îl comită „Umar Faruk al-Nigiri (n.r. - nigerianul)" ar fi trebuit să fie un „răspuns" la atacurile pe care SUA le-a lansat împotriva membrilor Al-Qaida din Yemen, se mai arată în comunicatul postat pe site-uri islamiste.

În acelaşi comunicat, Al-Qaida a cerut ca toţi oficialii de la ambadele occidentale din regiune să fie ucişi. Anunţul Al-Qaida a fost făcut pe unul din site-urile folosite de organizaţie, a anunţat centrul american de supraveghere a unor site-uri islamiste (SITE), citat de AFP.

Foşti deţinuţi de la Guantanamo - actuali terorişti

„Mai sunt mulţi ca mine în Yemen", a declarat Abdul Mutallab anchetatorilor americani, adăugând că este doar un pion dintr-o „armată" de recruţi formaţi de organizaţie în Yemen pentru a comite atentate în SUA, relatează „The Independent". Nigerianul pare să fi avut şi un complice.

Potrivit unui cuplu american (Kurt şi Lori Haskell), Abdul Mutallab a fost ajutat să se îmbarce în cursa Amsterdam-Detroit de un bărbat (posibil angajat al companiei), care a indicat autorităţilor aeroportuare că nigerianul îşi pierduse documentele, dar că acest lucru se „întâmplă tot timpul" şi că ar trebui să fie lăsat să se îmbarce. Pista complicelui a fost confirmată şi de ministrul de Interne britanic, Alan Johnson, care a declarat că are suspiciuni că nigerianul nu a acţionat singur.

Unul dintre liderii ramurii Al-Qaida din Yemen este un fost deţinut din închisoarea americană de la Guantanamo, potrivit unei liste publicat în mai de Pentagon. Este vorba de Said Ali al-Shihri, transferat în Arabia Saudită în 2007 şi bănuit că a fost implicat ulterior în atentatul ce a vizat ambasada americană de la Sanaa în 2008.

Un alt conducător al Al-Qaida din Yemen, Muhammad Attik al-Harbi, figurează de asemenea printre foştii deţinuţi de la Guantanamo. Documentul Pentagonului se referă, în total, la 27 de cazuri dovedite de „revenire la activităţi teroriste" în rândul a peste 500 de foşti deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo.

Războiul secret din Yemen

Atentatul eşuat din cursa Amsterdam-Detroit a venit la doar o zi după ce forţele yemenite, ajutate de serviciile secrete americane, au lansat un raid aerian împotriva unor celule teroriste din Yemen. Iar ieri, forţele de securitate yemenite au arestat, la Sanaa, 29 de membri ai organizaţiei teroriste Al Qaida.

SUA au deschis în Yemen, de un an, un alt front împotriva reţelei Al-Qaida, trimiţând forţe speciale pentru a-i antrena pe militarii yemeniţi, relata, recent, „New York Times". În plus, Pentagonul va cheltui peste 70 de milioane de dolari în cursul următoarelor 18 luni pentru a contracara terorismul din regiune.

Aflat în vacanţă în Hawaii, preşedintele american, Barack Obama a promis să „dezmembreze şi să învingă extremiştii violenţi care ne ameninţă, indiferent dacă sunt din Afganistan, Pakistan, Yemen ori Somalia". 

Obama promite să elimine extremiştii

„Nu vom avea linişte până când nu îi vom prinde pe cei implicaţi şi îi vom face să dea socoteală pentru actele lor", a declarat Obama , fără a menţiona însă organizaţia Al Qaida. „Nu avem încă toate răspunsurile la această ultimă tentativă, dar cei care ar vrea să masacreze bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi trebuie să ştie că Statele Unite vor face mai mult decât să îşi întărească apărarea lor", a avertizat Obama.

"Nu vom avea linişte până când nu îi vom prinde pe cei implicaţi şi îi vom face să dea socoteală pentru actele lor."
Barack Obama
preşedinte SUA

Urmează Libanul?

Militanţii din Liban ai organizaţiei teroriste al-Qaida pun la cale atentate împotriva instituţiilor de stat, a ambasadelor străine şi a forţei ONU de menţinere a păcii în Liban, potrivit cotidianului „an-Nahar".

Agenţiile de securitate libaneze au fost deja informate cu privire la infiltrarea pe teritoriul libanez dinspre Turcia, Grecia şi Siria a unor membri ai Al-Qaida din Pakistan şi ocuparea unor locuinţe conspirative din nordul Libanului şi regiunea Muntelui Libanului.

Teoriştii aşteaptă doar ocazia de a se infiltra în taberele de refugiaţi palestinieni din Liban.

Miliarde de dolari cheltuite degeaba

Măsurile de securitate pe aeroporturi au fost sporite  Foto: Afp

image

După atentatele de la 11 septembrie 2001, Statele Unite au cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru consolidarea sistemelor de securitate aviatică, relatează „New York Times".

Zeci de mii de ofiţeri specializaţi în citirea scanerelor au fost angajaţi, au fost create mii de echipaje cu câini speciali dresaţi să detecteze explozibili, amplasaţi sute de „şerifi" în avioane şi mii scanere de ultimă generaţie în aeroporturi. Unele dintre cele mai scumpe scanere se strică frecvent şi au picat cel mai important test: au eşuat în a detecta substanţe explozive.

Au existat însă şi alte greşeli. Administraţia a tot amânat să pună în practică anumite recomandări ale comisiilor ce au investigat paşii greşiţi ce au dus la comiterea atentatelor din2001. Autorităţile americane nu au pus la punct o metodă eficace pentru a compara numele pasagerilor cu listele cu persoane suspectate de terrorism.

Nu au reuşit nici să rezolve problema verificării bagajelor de cală - cum nu sunt toate controlate în detaliu, teroriştii ar putea plasa eventuale bombe. Carenţele au rezultat clar din auditurile efectuate chiar de administraţie, mai scrie „New York Times".

„Nu s-au irosit doar miliarde de dolari, dar şi miliarde de ore petrecute de pasageri în aeroporturi", a subliniat Andrew R. Thomas,
redactor-şef al Jurnalului pentru Securitatea Transportului.

Franţa intră în panică

Piloţii francezi au avertizat şi ei asupra carenţelor de securitate de pe aeroporturile Orly şi Roissy (Paris). În Franţa, nu statul este cel care răspunde de barajele de securitate, ci aeroporturile, care deleagă responsabilitatea unor firme specializate. Securitatea este finanţată printr-o taxă de 9,50 euro de persoană, bani ce intră în costul biletului, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, nu există suficiente scanere care să asigure o securitate totală. În plus, nu există agenţi de securitate suficient de experimentaţi, întrucât firmele angajează tineri, pe bani puţini.

Panicate de perspectiva unor atentate în Franţa, autorităţile de la Paris vor propune, pe plan european, o serie de reglementări mai dure: transmiterea informaţiilor despre pasageri din momentul în care îşi fac rezervarea de zbor, schimb de informaţii între statele UE despre pasagerii în tranzit şi amendarea companiilor care nu transmit datele la timp.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite