VIDEO Atentatul de la Detroit are legătură cu masacrul de la Fort Hood?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatorul de la Detroit, în legătură cu imamul cu care coresponda şi criminalul de la Fort Hood
Atentatorul de la Detroit, în legătură cu imamul cu care coresponda şi criminalul de la Fort Hood

Nigerianul care a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv la bordul unui avion de linie american care efectua o cursă între Amsterdam şi Detroit este posibil să fi fost în legătură cu un imam americano-yemenit al cărui nume a apărut şi în cazul masacrului de la Fort Hood, a declarat republicanul Pete Hoekstra, transmite AFP.

Este posibil să fi fost în contact cu imamul american Anwar al-Aulaqi. Întrebarea este: a fost acest imam din Yemen suficient de influent pentru a convinge oameni să atace din nou SUA?, a declarat Pete Hoekstra, care face parte din Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Citiți și: VIDEO Un nigerian, membru Al-Qaida, a încercat să arunce în aer un avion, la Detroit

Reprezentantul Congresului american, care suține că a fost vorba despre un act terorist, a citat informaţii din presă potrivit cărora autorul atentatului eşuat din zborul 253 între Amsterdam şi Detroit ar fi fost recent în Yemen.

Atentatorul, un nigerian de 23 de ani pe nume Abdul Faruk Abdulmutallab, susţine că are legături cu rețeaua teroristă Al-Qaeda.

Numele imamului Anwar al-Aulaqi a fost pomenit în cazul masacrului soldat cu 13 morţi şi 42 de răniţi la baza militară americană Fort Hood, din statul Texas, care a avut loc la 5 noiembrie. Atacatorul, psihiatrul militar cu grad de maior Nidal Hasan, a evocat într-o discuţie cu imamul uciderea de americani.

Aulaqi, predicator musulman născut în SUA dar care locuieşte în prezent în Yemen, a declarat că s-a întâlnit cu Nidal Hasan în urmă cu nouă ani la centrul islamic Al-Hijrah din Washington şi că a început o corespondenţă cu acesta după ce a plecat din SUA.

Deputatul republican Pete Hoekstra a precizat că incidentul din avionul care călătorea pe relaţia Amsterdam-Detroit a fost un atentat terorist.

Nu a fost o tentativă de atentat, aşa cum susţine administraţia. Sunt de acord că nu a reuşit să facă ceea ce şi-ar fi dorit. Dar este un atac terorist, a spus acesta.

Deputatul republican a adăugat că preşedintele american Barack Obama a luat măsuri pentru a spori nivelul de securitate aeriană.

Președintele recunoaşte că a fost vorba de terorism, că există o ameninţare, a precizat Hoekstra.

De câteva săptămâni, republicanul, împreună cu mai mulţi colegi, cer audieri în Congres privind masacrul de la Fort Hood. Parlamentarii care au făcut această solicitare încă din noiembrie au fost însă nevoiţi să accepte o amânare, la cererea administraţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite