Agenţiile de rating, anchetate de procurorii italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile din Milano ale Moody's şi Standard&Poor's au fost percheziţionate. Acţiunea face parte dintr-o anchetă privind fluctuaţiile anormale ale acţiunilor de pe bursa italiană.

Procurorii din Trani verifică modul în care cele două agenţii de rating respectă reglementările în activităţile pe care le desfăşoară. Investigaţiile au fost deschise în urma unor plângeri din partea a două asociaţii ale consumatorilor privind impactul rapoartelor celor două agenţii de evaluare asupra cotaţiilor acţiunilor pe bursa din Milano. Există suspiciuni că declinul puternic al bursei se datorează unui plan al fondurilor de hedging şi al altor jucători din piaţă, care poate fi legat de comentariile agenţiilor de rating privind finanţele italiene.

S&P, care a fost criticată, alături de celelalte agenţii, pentru retrogradarea ratingului unor ţări din zona euro aflate în dificultate, consideră investigaţia „nefondată". Moody's a precizat că „ia foarte în serios responsabilităţile legate de diseminarea informaţiilor sensibile pentru piaţă şi cooperează cu autorităţile".

Costurile de finanţare pentru Italia au atins astăzi un nou nivel record - 6,227%, pe fondul temerilor legate de extinderea crizei datoriilor suverane. Bursa italiană a înregistrat cea mai slabă şedinţă din ultimile 15 luni.

Pericol pentru state

O altă investigaţie este derulată de procurorii din Roma pentru panica ce a cuprins bursele în iunie şi iulie. Consob, autoritatea de reglementare a sectorului financiar italian, ceruse celor două agenţii să nu publice anunţuri în timpul tranzacţiilor bursiere. Cu toate acestea, S&P a lansat un raport critic la adresa măsurilor de securitate ale guvernului, adoptate sub presiunea Bruxellesului.

Elio Lanutti, preşedintele uneia dintre asociaţiile de consumatori care au depus plângere, a declarat că agenţiile de rating sunt un pericol pentru suveranitatea statelor în zona economică şi financiară.

Citeşte şi:

Austeritatea loveşte şi Italia


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite