VIDEO „Catastrofă naţională“ în apele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pată enormă de petrol scurs dintr-o platformă scufundată în Golful Mexic devine unul dintre cele mai mari dezastre ecologice ale SUA. Preşedintele Barack Obama a mobilizat „toate mijloacele disponibile“, inclusiv armata, pentru a reduce impactul ucigător al hidrocarburilor toxice.

Pata de petrol provenind de la platforma Deepwater Horizon, care s-a scufundat la 22 aprilie în Golful Mexic şi care are un diametru de 965 de kilometri, a atins coastele statului Louisiana (sudul SUA), în apropiere de gurile de vărsare ale fluviului Mississippi.

Citiţi şi:

VIDEO Scurgerile de petrol în apele Golfului Mexic, cel mai mare dezastru ecologic din ultimii ani

Delta acestuia, cu tot ceea ce presupune faună şi floră, este în mare pericol, avertizează specialiştii. Platforma s-a scufundat după o explozie şi un incendiu produse la 20 aprilie, 11 persoane fiind date dispărute de atunci.

 Ea conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea circa 1,27 milioane de litri pe zi. După distrugerea şi scufundarea structurii petroliere, peste 5.000 de barili se revarsă în ocean în fiecare zi, consecinţele fiind socotite mai grave decât cele ale dezastrului ecologic produs după eşuarea petrolierului Exxon Valdez, în 1989, în Alaska. 50 de milioane de litri de petrol au otrăvit atunci apele oceanului, pe o distanţă de 1.300 de kilometri.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, insistă asupra faptului că grupul britanic British Petroleum, care exploata platforma Deepwater Horizon, este „responsabil" de dezastrul produs în Golful Mexic. Napolitano a plecat ieri în Louisiana pentru a inspecta modul în care este ţinută sub control pata de ţiţei.

Eforturi inutile

„Se întâmplă un lucru foarte grav", a avertizat David Kennedy, responsabil al National Oceanic and Atmospheric Administration, care susţine că vânturile puternice contribuie la mărirea vitezei cu care mareea neagră se răspândeşte. Guvernatorul de Louisiana, Bobby Jundal, a cerut de urgenţă fonduri pentru mobilizarea a 6.000 de membri ai Gărzii Naţionale.

În efortul de a diminua dezastrul ecologic, agenţiile federale şi cele locale de mediu au desfăşurat kilometri întregi de bariere pneumatice sau de spumă în jurul ţărmului, însă eforturile de a închide puţul din care petrolul continuă să iasă au eşuat.

Nici balizele instalate în larg, nici procedeul de „incendiere provocată" a ţiţeiului nu au dat rezultate. Specialiştii estimează că marginile petei vor ajunge, în acest sfârşit de săptămână, până în Florida.

Mareea de petrol pune în pericol sute de specii sălbatice, cele mai expuse fiind păsările marine (aflate în prezent în plin sezon de înmulţire). În fiecare primăvară, peste 500 de milioane de păsări zboară peste Golful Mexic pentru a pătrunde în Statele Unite, de-a lungul zonei de coastă pe teritoriul Louisianei şi al Texasului.

Statele din regiune (Florida, Alabama şi mai ales Mississippi) se tem că ţiţeiul va acoperi plajele şi va polua fermele piscicole, foarte importante în cadrul economiei locale. 

Un submarin întârziat

Pentru oprirea scurgerilor provenite de la puţul de petrol al platformei scufundate, specialiştii americani au început să fabrice o componentă submarină de dimensiuni gigantice. „Este un capac ce va fi plasat pentru a preveni deversările pe fundul mării. În loc ca petrolul să ajungă în apă, va fi captat în această structură", a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, Prentice Danner. „Construcţia sa ar putea dura între două şi patru săptămâni", a mai spus acesta.

"British Petroleum este responsabilă pentru costurile operaţiunilor de ecologizare. "
Janet Napolitano
secretar de stat

"Pata de petrol ameninţă flora, fauna marină, dar şi comunităţile care depind de ele."
Melanie Driscoll
ecologistă din Louisiana

Mareea neagră, o problemă politică

Scurgerile masive de petrol din Golful Mexic nu reprezintă doar o complicată afacere ambientală, ci şi una cu multiple conotaţii politice. Recent, preşedintele american Barack Obama a autorizat demararea unui program de foraje în zonă.

Casa Albă aşteaptă un raport complet asupra cauzelor exploziei de pe platforma Deepwater Horizon. În funcţie de rezultatul acestuia, programul va fi reluat în discuţie.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite