Forbes: S-a inventat un cip pentru tratarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au descoperit că un medicament încorporat într-un cip şi implantat în corpul pacientului ar putea ajuta la tratarea diabetului, a osteoporozei şi a cancerului. După 17 ani şi cu un buget de 72 de milioane de dolari, John Santini de la MIT a creat primul dispozitiv de acest tip.

MicroChips, firma pe care Santini a înfiinţat-o în 1999 împreună cu Robert Langer, un coleg din cadrul laboratorului de bioinginerie de la MIT, este programată să înceapă în acest an experienţele pe subiecţi umani suferind de osteo­poroză.

Alte articole din Forbes:

Cafeaua şi ciocolata ,,energizează" pieţele financiare

Amnistia fiscală, o modalitate de a aduce bani înapoi în România

Dispozitivul MicroChips, încapsulat în titan, este de mărimea unui pager şi are o antenă neobişnuită pe o parte, care poate transmite şi recepţiona semnale radio de la câţiva metri distanţă în afara corpului uman. Cofrajul fix de silicon din interior conţine 100 de micro-rezervoare - capacitatea fiecăruia fiind a 3.000-a parte dintr-un mililitru - care pot stoca şi elibera medicamente la comandă electronică. (Un mililitru reprezintă un pic mai puţin decât un sfert de linguriţă)

Primul test al MicroChips va evalua dacă un dispozitiv implantat, instalat printr-o operaţie ambulatorie, poate înlocui un an de injectări zilnice cu versiunea generică a medicamentului Forteo, un produs regenerator al masei osoase creat de firma Eli Lilly, numit şi hormonul paratiroidian. Doar 30% din pacienţi suportă un tratament complet când au de-a face cu înţepăturile acelor. Oamenii de ştiinţă de la MicroChips au conceput o formulă criogenată a hormonului, care este stocată în dispozitiv şi este eliberată la comandă, eliminându-se nevoia de injectare.

Dar potenţialul este cu mult mai mare. Dispozitive similare pot fi implantate lângă o tumoră pentru administrarea de
cocktailuri de medicamente curative în tratarea cancerului, adaptate tipului de boală de care suferă fiecare pacient în parte. Nu va mai fi nevoie ca în fiecare săptămână pacientul să bată drumul până la cel mai apropiat centru oncologic pentru a-şi primi injecţiile.

Medicamentele pot fi introduse chiar lângă tumoră cu posibilitatea unei doze mai mari decât până acum. „Când ajungi să înţelegi profilul genetic al fiecărui pacient, poţi determina în mod exact tipul de medicament şi frecvenţa de administrare şi poţi aplica tratamentul în mod direct", spune Langer. Conceperea unui mecanism de eliberare a medicamentului a cam dat bătaie de cap. Valvele miniaturale nu erau chiar o soluţie bună, spune Santini, din pricina pericolului blocării sau deschiderii lor după ce erau deja introduse în corp. Soluţia a fost un căpăcel din folie metalică. Acesta se topeşte la trecerea prin el a curentului electric.

Şansă pentru diabetici

O altă utilizare a tehnologiei MicroChips ar putea fi aceea de a monitoriza mai eficient concentraţia de zahăr în sânge pentru diabetici. Monitoarele implantate pentru controlul nivelului de glucoză produse de Medtronic, Dexcom şi Laboratoarele Abbot trebuie introduse în piele precum o seringă şi îşi pierd abilitatea de a măsura nivelul de zahăr după o săptămână, când secreţiile corpului reuşesc să distrugă produsele chimice aflate în interiorul lor.

MicroChips a creat un dispozitiv implantabil care conţine grupuri de microsenzori, fiecare etanşat sub folia de platină. Când un grup cedează, un altul se deschide, permiţând dispozitivului să funcţioneze un an întreg. 

Farmacia fantastică

Implantul MicroChips conţine peste 100 de rezervoare, încastrate în cofraje de silicon. La comanda de la distanţă, „capacul", o folie-sendviş de platină şi titan, se topeşte şi eliberează medicamentul stocat în interior.

Mai puteţi citi în numărul 38 al revistei „Forbes România":

Pregăteşte-te! Guvernul stă să pice. Zilele Guvernului sunt numărate. Mediul economic începe să fiarbă. Pregătiţi-vă o strategie defensivă, dar calculaţi cu grijă momentul ieşirii din „carapace", pentru a profita de căderea leului sau de prăbuşirea pieţelor.

Ultima frontieră în business. Afacerile de miliarde se mută în spaţiu: transport şi turism cu nave private, noi medicamente şi electronice dezvoltate în imponderabilitate, extracţie de minereu de pe asteroizi, energie solară exploatată la maximum. Noua politică spaţială americană privatizează şi comercializează Cosmosul.

Latura bună a secetei. Necazul unora poate fi oportunitatea celorlalţi. De partea câştigătorilor se situează anul acesta Ioan Niculae, fondatorul grupului Interagro, în dubla sa calitate de producător de grâu şi îngrăşăminte.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite