Românul care ghiceşte viitorul Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horace Dediu, un analist amator de origine română, anticipează mai bine decât orice bancă de investiţii americană paşii companiei lui Steve Jobs. Românul care locuieşte acum în Finlanda a estimat cel mai bine evoluţia Apple, în ultimele patru trimestre, deşi nu primeşte niciun ban pentru munca sa.

Un inginer român, cel mai bun analist de piaţă pentru produsele Apple

Fondatorul Apple, Steve Jobs, mai are doar 6 săptămâni de trăit?

Horace Dediu a devenit celebru în ultimul an pentru acurateţea analizelor sale financiare, fiind considerat cel mai bun analist amator din lume în materie de anticipat evoluţia rezultatelor pe care le are Apple. Cum poate fi el mai bun decât analiştii financiari angajaţi la marile bănci de investiţii americane ale căror salarii sunt de ordinul sutelor de mii de dolari pe an? Într-un interviu pentru „Forbes România", acordat pe mail, Dediu spune că exact în asta constă secretul preciziei sale: când nu eşti plătit ai mintea perfect liberă de prejudecăţi şi nu eşti influenţat de nimeni.

„Independenţii nu sunt influenţaţi de interesele strategice ale unei mari companii, aşa cum se întâmplă în cazul analiştilor angajaţi", comentează Mihai Sfinţescu, directorul fondului de investiţii 3TS Capital. Alexander Peterec, un analist al Exane-BNP, declară pentru Bloomberg că profesioniştii (adică analiştii angajaţi) sunt foarte precauţi în a face estimări agresive - de exemplu, modelarea financiară a lui Dediu s-a bazat pe dublarea vânzărilor iPhone în primii trei ani de la lansare - de frică să nu repete greşelile din perioada de boom tehnologic şi să nu-şi alunge clienţii. Concret, în ultimul trimestru, Apple a vândut 16,24 milioane de telefoane iPhone, iar Horace Dediu a estimat 16,16 milioane de unităţi. O acurateţe considerabilă dacă ne raportăm la estimarea de 14,87 milioane de unităţi făcută de Goldman Sachs, cea mai profitabilă bancă de investiţii de pe Wall Street. 

Experienţă de 20 de ani

Dediu s-a născut în urmă cu 43 de ani la Bucureşti, este absolventul unui MBA la Harvard Business School şi are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tehnologiei. Timp de opt ani a lucrat pentru producătorul de telefoane Nokia şi continuă să locuiască la Helsinki, deşi mai are o locuinţă şi în Massachusetts, USA. Pentru compania finlandeză, el a dezvoltat o strategie software, tehnologică şi de produs. Din acea perioadă a început să studieze traiectoria Apple şi chiar a avertizat managementul Nokia privind pericolul pe care îl reprezenta compania lui Steve Jobs pe piaţa telefoanelor mobile. Dar avertismentele sale nu au fost luate în serios.

Un jurnalist de la revista americană „Fortune," care urmăreşte evoluţia Apple încă din 1982, l-a supranumit pe Dediu „noul rege al analiştilor Apple". Un „rege" care crede că analiţştii financiari vor înceta să mai fie o castă, profesia lor urmând să fie accesibilă aproape oricui. El face o paralelă cu modul în care au evoluat breslele ermetice ale navigatorilor sau arhitecţilor. De altfel, Dediu nu este nici pe departe singurul analist amator care e bun la anticiparea rezultatelor Apple. Într-un top 10 al celor mai buni analişti Apple din ultimele patru trimestre, primele şapte poziţii sunt ocupate de amatori (independenţi), profesioniştii fiind clasaţi pe ultimele trei.

300.000 de vizitatori

Florin Ilie, şeful departamentului Pieţe de capital din ING Bank, crede că amatorii pot fi mai buni dacă sunt ultraspecializaţi precum Dediu, adică dacă se ocupă de monitorizaea unei singure companii. Dediu are un atu în plus şi pentru faptul că a lucrat în domeniu - are o experienţă de 21 de ani în tehnologie.

Deşi site-ul pe care îşi publică analizele (Asymco.com) are foarte mare succes (300.000 de vizitatori pe lună), Dediu spune că încă nu se gândeşte activ la o formă de monetizare. „Intuiţia îmi spune că este prea devreme să mă decid cum o să fac bani. Este ca şi cum ai decide ce va face un copil când este mic", explică Dediu.

Dediu, despre dispariţia castei analiştilor

„Acum este acceptat faptul că profesiile şi industriile sunt vulnerabile la revoluţiile tehnologice. Pe vremuri ştiinţa de a face ceva, de exemplu cea a navigaţiei (Columb), era un secret. Dar s-a descoperit că pentru a face progres trebuie să împărtăşeşti informaţiile. În timpurile moderne, profesii precum cea de tipograf, tâmplar, pictor, maşinist sau secretară nu mai sunt privite ca nişte aptitudini diferenţiatoare. În viitor, cred că şi profesia de analist va apărea pe această listă şi sper că şi cea de CEO."

Mai puteţi citi în numărul 51 al revistei „Forbes România":

Mai puţină tristeţe de la Dr. Doom.
Nouriel Roubini nu este chiar optimist atunci când vorbeşte despre piaţa imobiliară, economia SUA şi piaţa bursieră. Dar este cu siguranţă mai încrezător decât era în urmă cu doi ani.
Topul celor mai activi avocaţi. Cei mai prolifici avocaţi din piaţa locală de fuziuni și achiziţii au încheiat împreună 57 de tranzacţii. Altfel spus, cei 10 avocaţi din clasament au închis o tranzacţie la fiecare şase zile.
Lotus, următoarea lovitură. Importatorul mărcii Ferrari şi-a lărgit de săptămâna aceasta portofoliul cu încă un brand auto sportiv, Lotus. Ce stă în spatele deciziei?
Bogăţia lui Dănilă. Experienţa bancherului Nicolae Dănilă (59 de ani) la nivel înalt este, de departe, cea mai bogată din sistemul bancar românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite