Ouă stresate poloneze vândute în România drept ouă eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Capitalei şi inspectorii Direcţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au făcut controale, joi dimineaţă, la câteva depozite de alimente din Capitală şi judeţul Dâmboviţa.

CITEŞTE ŞI:

Nu cumpăraţi ouă din import!

Ouăle de la găinile stresate nu se vor mai comercializa după 1 ianuarie

Poliţiştii şi inspectorii au primit informaţii că o firmă aduce ilegal ouă marcate cu cifra 3 din Polonia, pe care aplică o ştampilă cu cifra 1 sau 2. Ouăle aduse ilegal în ţară erau distribuite şi supermaketuri şi hipermarketuri, potrivit Antena 3.

Controalele au loc în spaţiile 25, 27 şi 31 din Piaţa 16 Februarie, precum şi la un depozit din comuna Mănăstirea nr. 235, din judeţul Dâmboviţa, potrivit Poliţiei Capitalei.

Primele cercetări au arătat că o firmă aducea ouă de categoria 3 din Polonia, după care le remarca în fals cu ştampile contrafăcute cu categoria 0, 1 sau 2. Ulterior societatea vindea ouăle către reţele de hipermarketuri, după ce le trecea prin mai multe firme.

Oamenii au obţinut ştampilele de la societăţi care au deja renume pe piaţa românească şi prezintă încredere în faţa consumatorilor.

Firma ar putea primi amenzi mari, ar putea fi închisă, iar cei care o conduc ar putea ajunge după gratii pentru că au pus sănătatea oamenilor în pericol, dar şi pentru că se fac vinovaţi de fals şi uz de fals. La acţiune participă şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

De la 1 ianuarie, ouăle "stresate" merg în industria alimentară. Conform reglementărilor UE, s-a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2012, ouăle de la găinile stresate să nu se mai comercializeze, atât în România, cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ouăle stresate sunt cele care au înscrisă pe coajă cifra 3, acest lucru însemnând că provin de la găini crescute în cuşti mici, care nu au văzut niciodată lumina soarelui. Astfel de găini produc ouă ce conţin hormoni periculoşi pentru oameni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite