Ouăle de la găinile stresate nu se vor mai comercializa după 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, a anunţat preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.

Cifra trei marcată pe ouă semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite.

"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românească să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012", a precizat Roatiş.

Acesta a subliniat că în România situaţia este sub control deoarece industria avicolă românească a înţeles, încă din anii trecuţi, că trebuie să investească pentru a face faţă normelor europene.

România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor. Dintre acestea, 18 au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011.

De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Preşedintele ANSVSA a precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite