Creditarea îşi revine uşor în următorul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Populaţia va contracta mai multe credite de-abia în ultima parte a anului viitor
Populaţia va contracta mai multe credite de-abia în ultima parte a anului viitor

După ce în 2009 soldul împrumuturilaor a bătut pasul pe loc, în 2010 este de aşteptat ca băncile să dea mai multe credite, cu precădere companiilor. Unii analişti aşteaptă reluarea creditării în primele luni ale anului viitor, iar alţii de-abia din semestrul al doilea. Esenţială este scăderea dobânzilor şi a percepţiei faţă de risc.

După ce în intervalul 2004-2008 creditarea a cunoscut creşteri anuale semnificative, cu două cifre, în 2009, aceasta a bătut pasul pe loc sau chiar în retragere.

Mai citiţi şi:

Sistemul bancar ia nota 8 pentru 2009

Gheţea: BNR ar putea aproba constituirea de provizioane mai mici la credite reeşalonate

Soldul creditelor în lei contractate de firme şi populaţie a scăzut cu 6,5% în ultimul an, până la 79,9 miliarde de lei, în timp ce finanţările în valută s-au diminuat cu 2,4%, până la 28,3 miliarde de euro (120,9 miliarde de lei).

Chiar dacă unii bancheri susţin că creditarea a prins elan în ultimele luni, cifrele încă nu confirmă aceste afirmaţii.

În schimb, creditul guvernamental, mai exact împrumuturile acordate de bănci statului, a cunoscut o creştere anuală de peste 260%, până la echivalentul a 47,3 miliarde de lei. Avansul este unul record.

Creştere de 5% în următorul an

Cum vor sta lucrurile în 2010? Analiştii spun că următorul an va aduce o revigorare a activităţii de creditare, în special în rândul companiilor, dar creşterea anuală de sold nu va depăşi nici în cel mai bun caz 10%.

„Creditarea ar trebui să-şi revină uşor în 2010. Reluarea ar putea să aibă loc din lunile februarie-martie", spune Dragoş Cabat, managing partner în cadrul firmei de consultanţă financial View.

La rândul său, consultantul de investiţii Bogdan Baltazar se aşteaptă ca activitatea de creditare să fie reluată de-abia în a doua jumătate a anului viitor, având în vedere cererea solvabilă scăzută pentru împrumuturi.

 Totuşi, 2010 nu va aduce un boom în materie de creditare. „Creditarea va înregistra o creştere modestă, cu o singură cifră, în jur de 5%", estimează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Împrumuturi pentru companii

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spune că sistemul bancar românesc ar putea acorda mai multe împrumuturi în următorul an comparativ cu 2009. „Mă refer în special la creditele pentru persoane juridice, pentru că acolo este nevoie de relansarea creditării", a spus Gheţea.

De altfel, cei mai mulţi analişti văd o creştere a creditului neguvernamental în 2010 în rândul companiilor. Chiar dacă împrumutul în valută este de cele mai multe ori blamat, având în vedere că mulţi au avut de suferit din cauza deprecierii leului, Ionuţ Dumitru spune că există o parte a acestuia mai puţin condamnabilă.

„Spre exemplu, dacă va avea loc o relansare a econo­miei pe baza exporturilor şi exportatorii se vor finanţa în valută, nu e nicio tragedie, ba din contră. Nu orice credit în valută este riscant", explică economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Populaţia trebuie să mai aştepte. „La populaţie s-au făcut excese în perioada 2003-2008. Creditarea populaţiei îşi va reveni în momentul în care va exista sentimentul că există perspective, să nu mai existe incertitudine", explică Bogdan Baltazar. Acesta spune că sectorul de creditare a populaţiei îşi va reveni, cel mai probabil, spre finalul anului viitor. 

Dobânzile trebuie să scadă

Reducerea dobânzilor este esenţială pentru o creştere a împrumuturilor acordate, iar tendinţa s-ar putea contura în primăvara lui 2010.

Unele bănci au început să anunţe deja tăieri ale costurilor la credite

„Cred că dobânzile ar putea să cunoască o uşoară scădere începând cu trimestrul al doilea. Sigur, toate sunt legate de riscul pe care bancherul îl percepe la client", spune Baltazar.

La rândul său, Radu Gheţea spune că ar fi ideal ca dobânzile să fie mai joase pentru ca împrumuturile oferite de bănci să fie mai atractive, anticipând că acestea vor ajunge în 2010 la 13-14%. Totuşi, el spune că reducerea dobânzilor este dependentă de o scădere a dobânzii-cheie şi a rezervelor minime obligatorii (RMO) de către BNR.

„Nu pot băncile să reducă dobânzile, atât timp cât dobânda de politică monetară şi RMO sunt sus", a adăugat preşedintele ARB. De altfel, premierul Emil Boc a anunţat recent că Guvernul va discuta cu BNR pentru a găsi soluţii care să faciliteze accesul la credite al companiilor aflate în dificultate din cauza scăderii vânzărilor.

„Dacă nu scădem dobânda de referinţă, avem o problemă. Trebuie să modificăm politica de creditare pentru ca firmele să aibă acces la creditare mai ieftină", a spus Boc la o emisiune televizată.

Creditul în valută - 60% din total

Creditul neguvernamental în valută ocupă în prezent peste 60% din volumul total al împrumuturilor. Ionuţ Dumitru spune că, dacă va avea loc o relansare a economiei pe baza exporturilor şi agenţii exportatori se vor finanţa în valută, nu există niciun risc valutar.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite