Gheţea: BNR ar putea aproba constituirea de provizioane mai mici la credite reeşalonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) ar putea aproba, din acestă lună, constituirea de provizioane mai mici în cazul creditelor reeşalonate începând cu luna decembrie a acestui an, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

El a completat că "BNR a răspuns favorabil" solicitării băncilor, şi că speră ca acestea să beneficieze de modificarea de regulament "de la sfârşitul acestui an". Potrivit lui Gheţea, dacă BNR nu dorea modificarea regulamentului, consecinţa ar fi fost că băncile ar fi evitat să mai restructureze credite.

"Norma de până acum spune că un credit reeşalonat nu poate fi provizionat la o categorie mai bună decât cea în care a fost. Dacă la un moment dat era încadrat la categoria pierdere (întârzieri la plată de peste 90 zile), trebuia să rămână acolo pentru întreaga perioadă", a explicat Gheţea, în cadrul seminarului EU-Cofile, desfăşurat la Sinaia şi organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

Pentru modificarea regulamentului este nevoie de acordul Fonsului Monetar Internaţional.

Potrivit unor surse din BNR,acest lucru nu este totuşi de dorit.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat în cadrul aceluiaşi seminar că, dacă va fi aprobată această măsură, ea va fi extinsă şi pentru instituţiile financiare nebancare (IFN) şi societăţile de leasing.

În cazul în care BNR va decide reducerea provizioanelor la creditele reeşalonate, una dintre consecinţe va fi creşterea disponibilităţii bănsilor de a acorda credite, având la dispoziţie mai multe lichidităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite