Ce bănci oferă cele mai mari dobânzi la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apetitul băncilor pentru atragerea de resurse de la populaţie a scăzut semnificativ faţă de acum un an
Apetitul băncilor pentru atragerea de resurse de la populaţie a scăzut semnificativ faţă de acum un an

Millennium Bank şi MKB Romexterra Bank plătesc cele mai mari dobânzi pentru economiile în lei pe trei luni, iar Bank of Cyprus pune preţ pe atragerea de resurse în euro. În urmă cu un an, cele mai multe bănci răsplăteau economiile românilor cu bonificaţii de peste 10% la lei, respectiv 5% la euro. Acum, o astfel de ofertă este doar o amintire. 

Reducerea treptată a dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României nu a întârziat să se reflecte şi în bonificaţiile plătite de băncile comerciale pentru resursele în lei atrase de la clienţi. De asemenea, scăderea din ultimul an a indicatorului EURIBOR a condus la tăierea dobânzilor oferite pentru economiile în euro.

Românii economisesc tot mai mult şi preferă leul

Profitul net al UniCredit Ţiriac Bank, în scădere cu 8%

Băncile se vor redresa complet abia în 2011

Băncile anunţă tot mai des tăieri de dobânzi la depozite, iar asta ne arată clar că perioada în care băncile puneau mare preţ pe resursele populaţiei a trecut, iar dobânzile cu două cifre sunt doar o amintire. Şi totuşi, mulţi dintre români au decis în ultimele luni să facă economii, dată fiind incertitudinea privind veniturile viitoare ale acestora.

Bonificaţii de maximum 9% pe an

Dacă ne uităm pe ofertele băncilor, observăm că multe s-au îndepărtat de pragul de 10% pe an la lei, respectiv 5% la euro. De exemplu, depozitele la termen în lei, constituite pe trei luni, sunt cel mai bine remunerate de Millennium Bank şi MKB Romexterra Bank, potrivit portalului financiar Conso.ro. Cele două bănci practică o rată a dobânzii de 9% pe an, ceea ce s-ar traduce printr-un câştig de 90 de lei pentru un depozit de 4.000 de lei. Următoarea bancă în topul dobânzilor este Bank of Cyprus, cu 8,85% pe an.

Pentru scadenţe de un an, bonificaţiile oferite sunt mai mici, cea mai mare fiind de 8,75%, la ATE Bank.  Adică 350 de lei pentru 4.000 de lei economisiţi. Emporiki Bank bonifică depozitul pe termen de un an cu 8,5%, în timp ce ProCredit, CEC Bank şi MKB Romexterra - cu 8,25%. În ceea ce priveşte economiile în euro, băncile oferă dobânzi mult mai joase decât la lei şi nici măcar o depreciere semnificativă a cursului de schimb nu ar putea să le facă mai atractive decât cele în monedă naţională.

De exemplu, un depozit în euro cu scadenţa la trei luni este bonificat cu maximum 3,75%, de Bank of Cyprus, potrivit Conso.ro. Banca Carpatica, MKB Romexterra Bank, Alpha Bank şi Credit Europe Bank oferă 3,5% pe an la economiile în moneda unică. Adică 8,75 euro (35,64 lei)  pentru economii de o mie de euro. Pentru scadenţe de un an, ATE Bank şi MKB Romexterra oferă clienţilor persoane fizice bonificaţii de 4%, cea mai bună ofertă din piaţă.

Dobânzile vor continua să scadă

Chiar dacă dobânzile la depozite au cunoscut în ultimul an reduceri cu până la şapte puncte procentuale, trendul de scădere nu s-a încheiat, spun bancherii.

Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank, estimează că până la finele acestui an nivelul bonificaţiilor se va reduce la aproximativ 6%.
„În contextul în care îmbunătăţirea economică este stabilă, dar lentă, nu cred că ratele la depozite pot scădea în regiunea de 5%, ci că vor rămâne în regiunea de 6% la finele anului", a spus Diosi, potrivit Mediafax.

Atenţie la comisioane

Deşi dobânda oferită de bancă este cel mai important criteriu în alegerea unui depozit, clientul nu trebuie să ignore costurile pe care le poate presupune un astfel de produs.

Printre acestea se numără comisionul de deschidere cont, cel de administrare retragerea de numerar la scadenţă sau înainte de aceasta. Şi foarte important, cele mai multe bănci nu oferă nicio dobândă dacă depozitul este spart înainte de scadenţă.

Economiile, în creştere uşoară

În timp ce creditarea bate pasul pe loc, depozitele populaţiei cresc uşor de la o lună la alta. Astfel, soldul depozitelor în lei constituite de populaţie a crescut cu 2,6% în februarie faţă de luna precedentă, până la 61,48 miliarde de lei. Depozitele în valută au înregistrat o creştere a soldului mai mică de 1%, până la echivalentul a 9,15 miliarde de euro.

Tabel
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite