Băncile se vor redresa complet abia în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele unui studiu realizat de UniCredit Group asupra pieţei bancare din Europa Centrală şi de Est în 2009 arată că menţinerea apetitului adecvat pentru risc este crucial pentru a câştiga avantaj de piaţă. Iar redresarea completă a activităţii bancare „va începe cel mai probabil din 2011“.

Potrivit analiştilor UniCredit Group, anul 2010 va aduce creşteri pozitive în majoritatea ţặrilor din regiune, cu precădere în ţările Europei Centrale, iar business-ul bancar din Europa Centrală şi de Est (ECE) va cunoaşte o redresare vizibilă cel mai probabil din 2011. „Creşterea va rặmâne, totuşi, sub potenţialul pe termen lung al pieţei“ afirmă Debora Revoltella, şef al Departamentului de Analizặ Strategicặ pentru Europa Centralặ şi de Est în UniCredit.

Creditarea va creşte cu 8% în 2010

Analiştii UniCredit Group previzionează o creştere de 8% în 2010 în privinţa creditării la nivel regional, după o scặdere estimată la 5% în 2009, redresarea începând deja pe zona creditelor pentru companii. După o corecţie în 2009 şi în prima parte a anului 2010, probabil că raportul credite-depozite va creşte treptat. „Reajustarea raportului credite - depozite va continua şi deja este mai pronunţată în acele ţări unde finanţarea internă a fost deficitară, în timp ce în celelalte ţări este mai puţin presantă şi ar putea fi chiar contraproductivă“, a mai spus Revoltella.

Se ascute şi lupta cu costurile

Criza a accelerat implementarea măsurilor de eficientizare a costurilor în toată lumea şi activitatea bancară din ECE nu face excepţie. Cele câteva creşteri artificiale din ultimii ani, în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor bancare sau creşterea costurilor cu salariile, ar putea fi reechilibrate acum. Profitabilitatea probabil că va rămâne la nivel redus în următorii doi ani, în principal din cauza impactului provizioanelor pentru creditele neperformante, rezultând chiar şi în pierderi la nivelul sistemului bancar estimate să aibă loc între 2009-2010 în ţặrile baltice, Rusia, Ucraina şi Kazakhstan.
În concluzie, la nivel regional este posibil ca jucătorii fără strategii adecvate să iasă de pe piaţă, iar noii jucători să profite de anumite oportunităţi. Băncile câştigătoare vor fi jucători nou intraţi sau jucători internaţionali deja activi în regiune, având în vedere capacitatea acestora de a menţine un apetit de risc adecvat şi de faptul că beneficiază de puncte forte deja câştigate pe piaţă.

Băncile româneşti, rezistente la criză

Potrivit analiştilor UniCredit, potenţialul de dezvoltare al sistemului bancar românesc a rặmas intact, iar gradul de penetrare va continua cu suport de capital străin. Revenirea totalặ din crizặ necesitặ timp, iar ritmul de creştere va fi mai echilibrat şi vizibil din a doua parte a anului 2010.
În contextul stagnării activităţii în regiune, pe segmentul depozitelor evoluţia a fost pozitivă în România datorită creşterii economisirii populaţiei, ceea ce a contribuit la echilibrarea pasivelor sistemului bancar şi la reducerea raportului credite/depozite până la 124% în septembrie şi cu perspectiva unui nivel mediu pe sistem bancar de 116% în următorii cinci ani.
Deşi afectate de criza internaţională, băncile româneşti şi-au păstrat stabilitatea. Profitul la nivelul sistemului bancar este estimat a se diminua cu 90% faţă de 2008, însă piaţa rămâne sănătoasă, cu solvabilitate ridicată - 13,7% în septembrie 2009, conchid analiştii UniCredit Group.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite