Scenariu de risc: Şomaj mai mare, de 9%, şi creştere economică mai mică, de doar 0,2%, în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul se arată optimist în declaraţii, dar rezervat în estimări privind evoluţia economică în hârtiile oficiale.

Într-un scenariu de risc, Guvernul se aşteaptă ca economia României să crescă cu doar 0,2% în acest an, cu peste un punct procentual mai puţin decât în scenariul de bază al Guvernului, care indică o creştere a PIB de 1,3%, se arată într.-un document obţinut de agenţia de presă Mediafax.

"În pofida riscurilor mai reduse ca trendul activităţii economice să fie inferior celui anticipat în scenariul de bază este necesar să fim pregătiţi pentru o evoluţie mai conservatoare a finanţelor publice în condiţiile în care recuperarea mai rapidă nu se materializează. Scenariul de risc prezintă o evoluţie pesimistă faţă de scenariul de bază, în care creşterea economică este inferioară cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiecţie", conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, document redactat în luna februarie 2010 şi obţinut de agenţia de presă.

Mai citeşte şi:

Bogdan Baltazar: creşterea economică a României poate ajunge chiar la 2%

Fostul ministru al IMM-urilor: „Dacă va fi creştere economică zero, să fim fericiţi!“

Boc: "Nu este un buget care să vândă iluzii, este unul corect cu prezentul"

BERD: Creştere economică de 1% în 2010 pentru România


Guvernanţii nu sunt pesimişti doar în ceea ce priveşte evoluţia economică a acestui an. Pentru 2011, proiecţia de bază prevede o creştere economică de 2,4%, iar, într-un scenariu de risc, avansul ar fi limitat la 1,4%.

În 2009, economia României s-a contractat 7,1%, după ce în 2008 crescuse cu un procentaj identic.

Programul de convergenţă este revizuit anual şi este transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

Prudenţi şi în ceea ce priveşte şomajul: 9%

Oficialii de la Palatul Victoria au negat din răsputeri să înlăture ideea că în acest an numărul şomerilor ar putea ajunge la un milion de persoane. În scenariul de risc, Guvernul se aşteptă la o creştere a ratei şomajului până şa 9%, la finalul anului, cu 1,7 puncte procentuale peste proiecţia de bază luată în calcul.

Şomajul ar urma să se reducă începând cu 2011, până la  6,7%.

 "După creşterea foarte mare a numărului şomerilor înregistraţi în anul 2009, se aşteaptă ca numărul acestora să scadă an de an, în condiţiile creşterii economice şi a numărului locurilor de muncă. Pentru perioada următoare sunt prognozate scăderi ale ratei şomajului înregistrat până la 6,2% în 2012", se arată în proiectul programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, document redactat în luna februarie 2010 şi obţinut de Mediafax.

În scenariul de risc, rata şomajului ar urma să se plaseze la 8,5% în 2011 şi la 7,9% în 2012.

Şomaj de 8,1% în ianuarie

Prima lună a anului a adus şi prima trecere a pragului de 8% a ratei şomajului. În ianuarie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului a ajuns la 8,1%, de la 7,8% la finele anului trecut şi 4,9% în ianaurie 2009.

În luna ianuarie erau înregistraţi 740.982 de şomeri, cu 31.599 mai mulţi decât în ultima lună din 2009. Veştile rele privind evoluţia şomajului în România au venit de la şeful misiunii FMI care a evaluat acordul stand-by încheiat cu România, Jeffrey Franks. Acesta a declarat la finele lunii ianuarie că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane.

Guvernul se aşteaptă să primească doar jumătate din datoria Rompetrol
 

Deşi datoria Rompetrol, în valoare de 2,4 miliarde de lei, este trecută la capitolul venituri şi încasări în proiectul de buget pe 2010, statul se aşteaptă să recupereze doar jumătate din restanţa scadentă în acest an, conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie 2010.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

"Scenariul de bază pentru anul 2010 conţine o valorificare integrală a obligaţiunii Rompetrol în sumă de 2,4 miliarde lei, totuşi, ca urmare a lipsei de disponibilităţi reclamate de companie, sumele încasate ar putea scădea la 1,2 miliarde lei (0,2% din PIB)", se arată în document.

În octombrie 2003 Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi, scrie Mediafax.

Obligaţiunile au o perioadă de maturitate de şapte ani şi vor ajunge la scadenţă în luna septembrie a acestui an.

Grupul Rompetrol deţine 75,32% din acţiunile Rompetrol Rafinare şi 51% din titlurile Rompetrol Well Services.

The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, în 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.

În iulie 2009, reprezentanţii KazMunaiGaz au anunţat că negociază cu mai multe bănci internaţionale finanţarea datoriilor pe care Rompetrol trebuie să le plătească statului român.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite