BERD: Creştere economică de 1% în 2010 pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BERD estimează că România va avea o creştere economică de 1% în 2010, însă şomajul va continua să crească, întrucât companiile nu sunt pregătite încă să facă angajări. „Cred că aţi trecut peste ce a fost mai rău din această criză”, a declarat economistul-şef al băncii, Eric Berglof, prezent la Bucureşti.

Acesta a adăugat că România a procedat bine orientându-se spre împrumutul de la FMI. Referitor la întârzierea cu care România ar putea primi o nouă tranşă din acest împrumut, oficialul BERD a precizat că „nicio întârziere nu este bună, dar câteva săptămâni sau luni nu sunt critice”. „Oricum, ar trebui să o faceţi cât mai repede”, a spus Berglof. Acesta a adăugat că România trebuie să aibă un guvern în funcţie cât mai repede, pentru a se implementa măsurile fiscale.

Întrebat despre starea sistemului bancar din România, Berglof a arătat că acesta a rezistat remarcabil de bine. „Băncile văd în continuare un potenţial în piaţa din România”, a precizat el.Acesta a vorbit despre faptul că, deşi veniturile românilor sunt în lei, gradul de îndatorare în euro este mare, ceea ce a dus la mărirea numărului de credite neperformante. „Era de aşteptat ca băncile să îşi reducă expunerea în România, din cauza scăderii creditării”, a dăugat oficialul BERD.

BERD a prezentat astăzi, la Bucureşti, raportul de tranziţie pentru acest an în care au fost analizate 29 de ţări din estul Europei până în estul Asiei. „Ne aşteptăm la un declin economic în medie de 6,3% la nivelul acestei regiuni în 2009”, a spus Berglof. Potrivit raportului, România va finaliza anul cu o scădere economică de 8%.

Pentru 2010, BERD estimează o creştere economică de 1-2% pentru regiunea analizată. „Ne aşteptăm ca redresarea economică să înceapă anul viitor, dar va fi foarte lentă şi dificilă”, susţine Berglof. Acesta a mai spus că vor continua să crească creditele neperformate în regiune, la fel şi şomajul. „Întrucât în aceste regiuni au fost creşteri economice de 5-6% în ultimii ani, regiunea este afectată mai mult decât alte zone şi va fi în urmă cu trendul de redresare”, a mai arătat reprezentantul BERD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite