Avans minim pentru o casă în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unei case sau al unui apartament variază în funcţie de regiune şi oraş. Înainte să achiziţionaţi o proprietate în ţara frunzei de arţar, este recomandat să staţi cu chirie o perioadă. Şi asta chiar dacă plătiţi între 35% şi 50% din venitul mediu lunar.

Statul candian se află, de câţiva ani buni, într-un dinamic proces de populare. Nu sunt puţini aceia, chiar dintre români, care aplică pentru o viză în statul nord-american. Mai mulţi locuitori înseamnă mai multe case în oferta agenţiilor imobiliare. Acesta este unul dintre motivele pentru care preţurile proprietăţilor canadiene au crescut anul trecut timp de cinci luni consecutiv.

Citiţi şi: Topul celor mai ieftine apartamente din Galaţi

Cumpărarea unei locuinţe constituie un angajament important, iar specialiştii sunt de părere că este recomandat să trăiţi câţiva ani în Canada înainte de a deveni proprietar.

Pentru a cumpăra o casă, este bine să recurgeţi la serviciile unui agent imobiliar. În cazul în care nu aveţi toţi banii necesari achiziţiei, va trebuio să faceţi un împrumut ipotecar pe termen lung. Băncile stabilesc dacă persoana care împrumută are un venit suficient, dacă dispune de mai multe active decât de datorii şi dacă are o bună cotă de solvenţă. Majoritatea vă vor cere să furnizaţi cel puţin 5% din costul de cumpărare a casei.

Indiferent că optaţi pentru achiziţionarea unei locuinţe sau pentru închirierea uneia, este indicat să cereţi ajutorul unei agenţii imobiliare locale, care vă va ajuta atât la identificarea proprietăţii dorite, cât şi pe parcursul întregului proces de achiziţie.

264.000 de dolari, o casă în Toronto

În general, preţurile cerute de proprietarii canadieni sunt cele apropiate de cele finale. „Deşi există un proces de negociere, totuşi acesta nu are ca rezultat un discount semnificativ raportat la preţul de strigare", precizează Lou Piccini, broker imobiliar care activează în regiunea Oakville.

În oraşul Toronto, o locuinţă cu două camere şi două băi, cu un loc de parcare, situată într-un bloc nou, costă 264.000 de dolari canadieni (aproximativ 180.000 de euro) , iar taxele notariale sunt, potrivit brokerului Janice Lynne Goss, în valoare totală de 1.713 dolari. O casă cu şase dormitoate şi trei băi în Toronto poate ajunge şi la 1.600.000 de dolari sau chiar mai mult, în funcţie de localizarea în oraş. În oraşul Oakville, o proprietate cu patru dormitoare şi patru băi, construită din cărămidă, se tranzacţionează la un preţ de 799.000 de dolari, costurile notariale fiind în valoare de 6.366 de dolari.

450 de dolari, chiria minimă

Chiriile din Canada variază considerabil în funcţie de oraş, zonă, vechimea imobilului şi condiţii. Puteţi să vă aşteptaţi să plătiţi 450 de dolari pe lună chirie pentru o cameră şi între 1.000 şi 1 500 de dolari pentru un apartament cu mai multe camere sau o casă.

Locuinţa este mai ieftină în suburbiile marilor oraşe. Raportat la venituri, chiria reprezintă între 35% şi 50% din acestea. De obicei, în acest preţ sunt incluse încălzirea, electricitatea şi apa curentă.

Cea mai mare chirie se plăteşte în Toronto, unde costul mediu lunar este de 1.052 de dolari, urmată de cea medie practicată în Vancouver, de 984 de dolari pe lună şi cea medie din Ottawa, cu un cost lunar mediu de 940 de dolari.

Odată ce aţi hotărât să închiriaţi un apartament sau o casă, vi se va cere să semnaţi un contract de închiriere pe un an. Acest document juridic descrie proprietatea închiriată, serviciile incluse, dar şi opţiunile cum ar fi garajul sau spaţiul de depozitare. Poate să precizeze, de asemenea, dacă este permis să cazaţi alte persoane sau să aveţi animale de companie. Majoritatea apartamentelor sunt închiriate pe un an, dar există şi apartamente care se închiriază pe lună.

Mersul preţurilor

În Canada, luna noiembrie a anului trecut a adus o creştere a preţurilor proprietăţilor noi cu aproximativ 0,4%, respectiva lună fiind a cincea consecutivă în care piaţa canadiană se află pe un trend ascendent.

Din cele 21 de zone metropolitane studiate recent de specialiştii canadieni, doar trei - Hamilton, Saskatoon & Greater Sudbury şi Thunder Bay - au înregistrat un declin al preţurilor la nivelul perioadei analizate. Totodată, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în regiunile Ontario, zona St. Catharines-Niagara, cu o apreciere lunară de 1,4% fiecare şi Quebec, cu un avans de 0,9%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite