Încă 441.000 de metri pătraţi de birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai importante evoluţii ale ultimului trimestru din 2009 a fost creşterea volumului închirierilor. Anul trecut, aproape 40% din volumul total al acestora a fost realizat în ultimele trei luni.

Trendul va continua şi în primul semestru din acest an, potrivit estimărilor.

Totuşi, volumul închirierilor totale a reprezentat doar 45% din nivelul închirierilor din anul 2008.

Citiţi şi: Focşani: Reducerile şi negocierile ţin hotelurile în viaţă

Pentru anul în curs se asteaptă livrarea a peste 441.000 de metri pătraţi, un nivel de mai ridicat cu aproape 10% decât cel din 2009. Aproape 64% din aceste livrări vor fi reprezentate de clădiri de clasa A. Pentru acest calcul au fost luate în considerare clădirile aflate în construcţie şi care au peste 50% şanse să fie livrate la timp, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară CBRE Eurisko.

 

Mai multe facilităţi

 

Creşterea stocului va determina creşterea ratei de neocupare şi va oferi chiriaşilor mai multă putere de negociere în relaţia cu proprietarii.

„O practică înregistrată în ultimele luni, ce va continua şi în 2010, este creşterea nivelului de facilităţi acordate de către proprietari potenţialilor chiriaşi”, declară  Cătălina Jigman, head of office agency din cadrul CBRE Eurisko.  Aceste stimulente, vin sub formă de reduceri de chirie, contribuţii pentru amenajarea spaţiului, reducerea taxelor pentru locurile de parcare sau chiar spaţii gratuite, contribuţii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanţa sau chiar limitarea contractuală a acestora.

 

Presiune asupra proprietarilor

 

Activitatea de tranzacţionare în creştere pe piaţa de birouri vine după un an de anticipare şi precauţie din partea marilor companii, arată un studiu al companiei de consultanţă imobiliară CBRE Eurisko.

Consultanţii firmei estimează menţinerea nivelului cererii la nivel ridicat în 2010, pe fondul creşterii stocului de spaţii de birouri. Efervescenţa anului 2008 s-a tradus în 2009 într-un volum foarte mare de livrare de spaţii de birouri. În cel de-al doilea semestru din 2009 au fost livraţi 193.000 de metri pătraţi de spaţii noi, iar în tot anul trecut - 406.000 de metri pătraţi. Aceasta aduce stocul total la peste 1,74 milioane de metri pătraţi. Majoritatea chiriaşilor vor continua să ceară şi în 2010 cea mai bună soluţie financiară posibilă, în timp ce proprietarii vor trebui să se repoziţioneze faţă de această presiune generală pentru reducerea costurilor, mai spune raportul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite