Cum fac o vilă pe teren în pantă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonele montane sunt cele în care sunt construite cel mai des astfel de clădiri
Zonele montane sunt cele în care sunt construite cel mai des astfel de clădiri

Edificarea de clădiri pe astfel de spaţii poate fi cu 10-15% mai costisitoare. Printre soluţiile cel mai des utilizate se numără construcţia unui zid de sprijin şi terasarea terenului, execuţia unui subsol mai amplu sau adaptarea construcţiei la terenul dat

Fundaţia unei astfel de construcţii poate fi uneori mai ieftină decât cea a unei case construite pe un teren de câmpie. „Dacă se construieşte pe stâncă, adică un teren care suportă excelent greutăţi foarte mari, este posibil să coste mai puţin decât fundaţia unei case ridicată pe un teren plan, dar nisipos" precizează arhitectul Bogdan Babici, fondatorul biroului Tecon.

Există o serie de paşi care trebuie urmaţi pentru realizarea unei construcţii pe teren în pantă. „În primul rând se realizează un studiu geotehnic", arată Babici. Costurile variază în funcţie de câte găuri de forare se solicită şi de adâncimea lor.

Solul,element fundamental

Uneori, pe aceeaşi parcelă de teren poţi găsi două tipuri diferite de sol şi atunci fundaţia se realizează în consecinţă. „Costul unui studio geotehnic este de aproximativ 400 euro şi acesta ne arată dacă se poate construi pe un teren şi în ce condiţii", spune Adrian Georgescu director general ADCA Proiect. Cristi Cocioba, director general BICAU spune că prezenţa unei surse de apă este cea care poate afecta cel mai mult o astfel de lucrare.

„O fundaţie greşită pe un teren cu pânză freatică aflată la suprafaţă poate genera tasări neuniforme, care în timp conduc la compromiterea structurii de rezistenţă" spune acesta.

Este de preferat ca versantul să fie asigurat prin ziduri de sprijin „Dacă proprietarul optează pentru prevederea în proiect a unor zone de subsol sau demisol, cu deschidere spre vale, se pot obţine şi fundaţii plate, însă este de preferat ca arhitectura să se muleze pe specificul terenului şi să urmeze diferenţele de cote date de conformarea solului", arată Babici.

Principalele cerinţe pentru case construiet în pantă ţin de adâncimea de fundare. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât vom avea posibilitatea să construim un subsol mai mare pentru casă. Clădirea construită pe un teren drept are la bază o fundaţie uniformă orizontală fără a fi nevoiede supraînălţarea casei.

Cea pe teren în pantă are la bază o fundaţie uniformă orizontală, dar casa se va supraînălţa proporţional cu înclinaţia terenului, potrivit lui Georgescu. O altă variantă este fundaţia în trepte.

„Se poate întâmpla să observi o înclinare a terenului atunci când ai o construcţie mai amplă. Am  remarcat diferenţe de nivel în cazul aceleiaşi parcele de teren, la case cu amprente de circa 400 de metri pătraţi", declară Sergiu Neagu, director general Sema Trust. În medie, o casă în pantă costă cu 10-15% mai mult decât una pe teren plat.

„Costul construcţiei creşte cu volumul de pământ săpat pentru a ajunge la terenul de fundare, cu hidroizolaţia necesară, cu betonul şi fierul aferent supraînălţării", adaugă Georgescu.

400 de euro este investiţia medie pentru realizarea unui studiu geotehnic

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite