Tot mai mulţi români vor rămâne fără case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele trei luni ale anului, a crescut cu peste 40% numărul executărilor silite în cazul celor care au rămas restanţieri la credite ipotecare şi imobiliare. Pentru anul curent, previziunile sunt sumbre în ceea ce priveşte numărul celor care vor ajunge să îşi piardă casele pentru neplata ratelor către bănci.

Citeşte şi:
Creditul ipotecar - o sansa pentru obtinerea unei locuinte si pentru dezvoltarea economiei

La nivel statistic, în intervalul ianuarie-martie din acest an, băncile şi statul au executat silit peste 6.500 de proprietăţi, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Soluţie: relocarea

Creşterea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este mai mare de 40% şi multe voci din piaţa imobiliară susţin că procentul va creşte până la sfârşitul anului curent. Tot mai mulţi români cu datorii la bănci ar prefera să-şi vândă locuinţa ipotecată, astfel încât cu suma obţinută să poată achita creditul aferent, iar cu diferenţa să poată achiziţiona, în măsura în care este posibil, o altă casă chiar şi în alt oraş.

Topul celor mai luxoase vile scoase la vânzare cu preţ redus din cauza crizei

Cartierele de lux, bântuite de criză

„Deja mai mult de 20% din clienţii care ne calcă pragul ne întreabă cât de dificil este să vinzi o locuinţă care nu este liberă de sarcini, adică aflată sub ipotecă. Cazul fericit este cel al celor care au credite ipotecare de valoare relativ mică, sub 15.000-20.000 de euro, care pot vinde locuinţa, achita creditul şi să obţină o sumă care să le asigure un acoperiş deasupra capului", ne-a spus Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

Pe de altă parte, e drept că proprietatea în cauză trebuie să aibă un preţ de vânzare îndeajuns de mare pentru a stinge şi datoria bancară şi a asigura şi oportunitatea achiziţiei unei alte case, a completat consultantul.

Totuşi, relocarea, acolo unde nu vorbim de acelaşi oraş, poate declanşa o serie de alte probleme, în ceea ce priveşte gradul de adaptare a individului la noile condiţii, facilitate identificării unui nou loc de muncă şi a unor noi oportunităţi, probleme legate de integrarea copiilor într-un alt mediu şcolar şi altele, este de părere Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanţă imobiliară Activ Imob din Bucureşti.

„Românul are un simţ al proprietăţii foarte dezvoltat, iar în contextul economic actual dificil, cu pericolul executării silite care planează tot mai ameninţător în cazul datornicilor, el va ezită mult înainte de a-şi vinde casa, însă cu siguranţă din ce în ce mai mulţi nu vor mai aştepta momentul în care o va face banca", a adaugăt expertul.

Cine riscă cel mai mult

Cele mai dificile situaţii sunt ale acelora al căror credit bancar reprezintă echivalentul sumei achitate la achiziţionarea locuinţei deţinute.

Spre exemplu, dacă vorbim de un apartament cu două camere, cumpărat în urmă cu doi ani la un preţ de 100.000 de euro, prin credit, valoarea actuală de piaţă a acestuia coboară, în prezent, de cele mai multe ori, sub 70.000 de euro.

Prin urmare, prin vânzarea lui, proprietarul, adică datornicul, va achita băncii aproximativ 70.000 de euro, în timp ce restul sumei va reprezenta tot o datorie, care urmează să fie achitată din alte surse ale persoanei în cauză.

„Aşadar, situaţia diferă de la caz la caz, în sensul că o persoană care are un apartament cu trei camere şi un credit ipotecar de 20.000 de euro poate vinde casa, achita împrumutul şi se poate muta într-un apartament cu două camere, în timp ce o altă persoană, cu o datorie care depăşeşte valoarea de piaţă a locuinţei deţinute, nu are absolut nicio şansă", a mai precizat Maria Avramescu.

"Mai mult de 20% din clienţii noştri ar prefera să-şi vândă ei înşişi casa, decât să aştepte executarea silită din partea băncii."
Maria Avramescu
consultant imobiliar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite