Terenurile din jurul Capitalei, la 50% din preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care dispun de lichidităţi sau au acces la finanţare pot cumpăra acum terenuri, aproape de oraş, chiar şi la jumătate din preţul afişat în 2009. Preţul terenurilor din localităţile vecine Bucureştiului au revenit, în mare parte, la valorile înregistrate înainte de perioada de boom imobiliar.

La Domneşti, o zonă cu potenţial, dar prea puţin exploatată de investitori din cauza accesului dificil dinspre Bucureşti şi a ambuteiajelor apărute zilnic la bine-cunoscuta baieră de la intrarea în localitate, preţurile terenurilor au scăzut chiar şi cu 50% în unele situaţii.

Mai citeşte şi:

Piaţa spaţiilor de birouri îşi revine

În prezent, cei interesaţi pot achiziţiona, spre exemplu, o parcelă de teren cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi şi cu acces la utilităţi, cu deschidere la stradă asfaltată, la un preţ de 35 de euro pe metru pătrat.

„Am avut mai multe parcele cu aceeaşi suprafaţă de vânzare şi, în intervalul 2006-2007, am obţinut un preţ mediu de 60 de euro pe metru pătrat. Pentru terenul rămas am scăzut destul de mult, iar sub această valoare nu mai negociez, deoarece orice altă reducere ar însemna să vând la un preţ sub cel de achiziţie", spune Mihai Anghelescu, proprietarul terenului.

Alţi deţinători de terenuri din zonă preferă, tot pe fondul scăderii dramatice a preţurilor, să nu le mai parceleze, în cazul suprafeţelor mari, şi speră că vor reuşi să identifice un client, dezvoltator imobiliar sau de spaţii logistice, interesaţi de astfel de proprietăţi.

Investiţii greu de recuperat

Situaţia este neplăcută şi pentru proprietarii din Chitila, care au scăzut, pe parcursul anului trecut, între 50% şi 60% din preţurile valabile la sfârşitul lui 2008.„Am contractat un credit în 2007, am cumpărat un teren şi am început să construiesc o casă. Nu am reuşit să finalizez proiectul, iar în prezent am nevoie de bani, însă preţul oferit de potenţialii clienţi pentru teren, casa ridicată în proporţie de 25%, utilităţi şi toate autorizaţiile nu îmi acoperă nici măcar suma pe care am plătit-o la achiziţia terenului", povesteşte Vlad Puşcaşu, proprietar din Chitila.

Nici la Bragadiru lucrurile nu stau prea bine pentru proprietari, lucru care poate reprezenta un avantaj pentru clienţii aflaţi în căutare de oferte tentante. Cu o scădere medie de aproximativ 40% a preţurilor la terenuri, localitatea se înscrie în lista celor mai afectate în acest plan dintre cele aflate în proximitatea Capitalei.

„În perioada 2007-2008, vânzările în Bragadiru au mers foarte bine, iar mulţi dintre cumpărători s-au grăbit să demareze proiecte de construcţie. Astăzi, deşi nu avem nişte date oficiale pentru zona respectivă, pot să afirm că cel puţin 30% din aceste proiecte au fost sistate, amânate sau vândute", arată Mari Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

O astfel de proprietate, aflată în zona de vile noi, cu suprafaţa de 700 de metri pătraţi, cu cadastru, intabulare, utilităţi şi proiect arhitectonic, are un preţ de strigare de 25.000 de euro, cu 7.000 de euro mai puţin decât preţul cerut în ianuarie şi cu 20.000 de euro mai mic faţă de valoarea din vara anului 2008.

Zone mai puţin afectate

Scăderi mai puţin dramatice ale preţurilor au fost înregistrate în zone precum Voluntari sau Popeşti-Leordeni, unde agenţii imobiliari locali raportează diminuări cu 10-15%.

Spre exemplu, preţul mediu, în Voluntari, a scăzut de la 160 de euro pe metru pătrat, cât era în 2007, la 135 de euro pe metru pătrat în prezent.

Motivele ieftinirilor

Pe lângă criza economică, starea infrastructurii, lipsa investiţiilor în puncte de interes, cum ar fi spitale, grădiniţe, magazine sau cabinet medicale, au condus la scăderi de până la 70% ale preţurilor terenurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite