Piaţa spaţiilor de birouri îşi revine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Segmentul de office şi cel comercial sunt singurele care înregistrează creşteri comparativ cu anul trecut. Volumul investiţiilor imobiliare în România a fost, în primul trimestru din 2010, de 108,34 de milioane de euro, faţă de cinci milioane de euro în acelaşi interval al anului trecut.

La nivelul întregului an, se aşteaptă ca volumul total al investiţiilor pe acest segment să atingă aproximativ 500 de milioane de euro, se arată într-un studiu al companiei DTZ Echinox.

Produsele urmărite vor fi cu precădere spaţii comerciale şi birouri, adică proprietăţi generatoare de venituri sigure pe termen lung. Pe de altă parte, nu este exclus ca investitorii speculativi, cei mai activi pe piaţă în acest moment, să vizeze şi pachete de apartamente, al căror randament este dat de valorile reduse la care pot fi achiziţionate în prezent, arată  Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

În altă ordine de idei, pe parcursul lui 2010, dar şi cel puţin în primul trimestru din 2011, zona rezidenţială nu va stârni prea mult interes nici pentru investitorii străini, nici pentru cei români.

Şi asta deoarece există deja un stoc de locuinţe noi încă nevândute, care îşi găsesc tot mai greu clienţii, precizează Daniel Zamfirescu, manager al agenţiei imobiliare Activ Imob. Această stare de fapt stă la baza reorientării unora dintre investitori către alte segmente de piaţă.

„Cererea pe rezidenţial este mică, în timp ce în zona comercială şi de office ea se menţine în nişte cote acceptabile, lucru pe care orice investitor îl ia în seamă atunci când decide să aloce fonduri pentru un proiect", adaugă Zamfirescu.

"Potenţialii investitori din zona rezidenţială urmăresc piaţa, iar când vânzările de case se vor relua vor apărea din nou, în număr mare, să fructifice oportunitatea."
Daniel Zamfirescu,
manager al Activ Imob

Germania, campioana investiţiilor

Volumul mediu trimestrial al investiţiilor pe parcursul ultimelor douăsprezece luni în Europa a crescut cu 12%, de la 15,4 miliarde de euro la 17,2 miliarde de euro, arată compania globală de consultanţă imobiliară DTZ.

Între principalele pieţe ale Europei, Germania raportează un volum cu 32% mai mare, de la 3,6 miliarde de euro în ultimele trei luni ale lui 2009 la 4,7 miliarde de euro în intervalul ianuarie-martie din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite